red. • foto: archiv J. Hruši • 12. června 2014

Cyklistiku a kánoe zvládnou i velmi těžce tělesně postižení

Centrum sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK testovalo sportovní možnosti amputovaných na obou dolních končetinách. Jako lokalita přívětivá k handicapovaným sportovcům byla vybrána Šumava a horní tok Vltavy, protože jsou zde kvalitní cyklistické trasy a Vltava je nad Lipnem mírná bez výrazných peřejí a jezů.

„Abychom mohli uskutečnit takovouto akci, bylo nutné zvolit sporty, které pomocí speciálního náčiní umožní i těžce tělesně postiženým vybraný sport aktivně a bezpečně absolvovat. Zároveň jsme museli zajistit odborný doprovod a speciální náčiní, které eliminuje handicapy tělesně postižených,“ říká PaedDr. Jan Hruša, CSc., vedoucí Centra sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK.

Jako nejvhodnější lokalita se ukázala Šumava a horní tok Vltavy, protože jsou zde kvalitní cyklistické trasy vhodné pro zdravotně postižené a Vltava je nad Lipnem mírná bez výrazných peřejí a jezů. Ubytování v chatičkách na břehu Lipna a stravování poskytlo účastníkům občanské sdružení Přátelé dětí.

Náplň akce tvořila především cyklistika a kanoistika. Pro první cyklistickou vyjížďku byla zvolena trasa od Klápy podél Schwarzenberského kanálu, která vede stále po vrstevnici až k Hornímu Jelení. „V Horním Jelení jsme navštívili muzeum výstavby kanálu a jeho provozu. Zpět jsme se vrátili po stále se svažující silničce přes Novou Pec,“ popisuje doktor Hruša.

Na druhý den byl naplánován sjezd Vltavy od Pěkné do Nové Pece, a i když v lodích seděli tři úplní začátečníci, proběhla celá akce bez výrazných problémů. Třetí den si sportovci projeli novou cyklostezku z Nové Pece do Horní Plané a poslední den se vyrazili okolo kanálu od Klápy na druhou stranu do Zadní Zvonkové.

„Znovu jsme se přesvědčili, že i těžce tělesně postižení mohou bezpečně absolvovat vodácký výlet. Podmínkou jsou vhodné kánoe, které musí být dostatečně široké a mít tvarované sedačky,“ popisuje Jan Hruša a doplňuje: „Už se těšíme na další kurz na Lipně, který proběhne v září, a zveme další zdravotně postižené na nevšední zážitek v přírodním prostředí Šumavy.“








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.