Petra Köpplová • foto: Eva Koželuhová • 18. června 2014

Ztráta ve sjezdu znamenala pro mistryni světa ve Ski & Golfu další stříbro

Jeden den lyžování na ledovci a dva dny na greenu, to je kombinace vyvolávající představu ideální dovolené, pro studentku medicíny Evu Koželuhovou však znamená stres a desítky tréninkových hodin. Mistryně světa ve Ski & Golfu vybojovala na letošním šampionátu již potřetí druhé místo.

Zlato z jedenáctého mistrovství světa si odvezla teprve patnáctiletá Švýcarka Charlotte Alranová, která svým časem v obřím slalomu ztratila necelé tři vteřiny na americkou sjezdařskou hvězdu Bode Millera a Ondřeje Banka. Nečekaná konkurence zaskočila nejen plzeňskou medičku.

„Jedna vteřina ztráty v obřím slalomu pro mne znamená ztrátu čtyř ran v golfu, takže abych soupeřku porazila, musím nad ní v golfu zvítězit o pět úderů. Po lyžích jsem byla na třetím místě, ale soupeřka na druhém místě porážku od mladé Švýcarky těžce nesla. Přepočteno do golfu jsem po obřím slalomu ztrácela na první místo 24 ran a to je opravdu hodně. Podařilo se mi udržet pozici a nechat za sebou dobré golfistky,“ hodnotí svůj výkon Eva.

Při turnaji, nebo když trénuji, se snažím myslet jen na úder, protože každá rána musí být zahraná na sto procent, aby vám něco dala. Golf je hodně o hlavě, a když v ní máte něco jiného než golf, je těžké se zlepšovat.

Eva Koželuhová

Nejlepší hráčka Golf Klubu Plzeň-Dýšina již čtyři roky zvládá náročné studium medicíny kombinovat s přípravou na golf a obří slalom. „Je to celoroční boj. Když skončí golf, začíná lyžařská sezona, každý víkend jsem na horách a golf trénuji v indooru. V Čechách se moc nehledí na to, že kromě studia děláte ještě něco jiného, takže to je náročné, ale když se chce, tak jde všechno,“ podotýká optimisticky.

Hlavní golfová sezona probíhá přesně v období, kdy se medici učí na nejtěžší zkoušky, takže Eva využívá individuální studijní plán, aby chybějící zkoušky stihla dodělat v září. Golf a zkouškové období zkrátka nejdou dohromady. „Při turnaji, nebo když trénuji, se snažím myslet jen na úder, protože každá rána musí být zahraná na sto procent, aby vám něco dala. Golf je hodně o hlavě, a když v ní máte něco jiného než golf, je těžké se zlepšovat.“ Letos díky individuálnímu plánu trénovala šest týdnů v Americe s bývalým trenérem Jessiky Kordové Magnusem Karlssonem.

Kromě plzeňské lékařské fakulty podporuje Evu především rodina. Ke kombinaci lyží a golfu ji přivedl otec, který si představoval, že bude trénovat čtyři hodiny denně a pak se ještě něco naučí. Nakonec se ukázalo, že trénink vyžaduje více. Dostat se na absolutní golfový vrchol je navíc pro Evu těžší, protože začala hrát až v osmnácti, kdy přestala se závodním plaváním, ale zatím se daří. „Letos bych chtěla přejít v golfu k hrajícím profesionálům a nastoupit na školu pro trenéra. Při tom, co všechno ve sportu dělám, je škola masakr. Uvidíme, jak to budu zvládat,“ plánuje úspěšná reprezentantka.


Eva Koželuhová, trojnásobná vicemistryně světa ve Ski & Golfu, získala na letošním mistrovství světa párů zlato společně s českým golfovým profesionálem Jiřím Jandou. V roce 2011 získala, tehdy dvaadvacetiletá medička, titul mistryně světa. Kromě golfu a lyžování se Eva věnuje také zpěvu. Její vystoupení uvidíte na Zahradní slavnosti 2014, kterou organizuje Lékařská fakulta UK v Plzni v pátek 20. června 2014 od 14,00 hodin v zahradě Procháskova pavilonu na Lochotíně.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.