Lucie Kettnerová • foto: archiv J. Kamberského • 14. ledna 2015

Nevidomý student si zamiloval běžky až díky centru UK

Koncem roku oslavilo Centrum sportovních aktivit deset let své existence a za tu dobu jím prošlo 1481 zdravotně postižených. Jedním z nich je i Mgr. Jakub Kamberský, absolvent studia katedry kulturologie na FF UK, který až díky aktivitám centra získal ke sportování vztah.

Jakub Kamberský vyrazil do stopy s trasérkou Světlanou Hrušovou

Jakub Kamberský vyrazil do stopy s trasérkou Světlanou Hrušovou

Přestože Jakubovou prioritou byla a je kultura a vše s ní spojené a sám sebe za sportovní typ nepovažuje, cítil při studiu přece jen jistou potřebu pohybu. Nejdříve si myslel, že by se mohl věnovat plavání. Jenže nedostal odpovídající kontakt na osobu, která se věnuje tréninku plavání, ale byl odkázán na PaedDr. Jana Hrušu, CSc., vedoucího Centra sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK. To se ale nakonec ukázalo být tou správnou volbou.

„Kromě toho, že mě navedl na trenéra, tak mi bez váhání nabídl účast na lyžařském kurzu. Uklidnil mě tvrzením, že nejde o dokazování vrcholných výkonů, ale o zlepšení techniky a hlavně o to, si tento sport užít,“ vzpomíná Jakub Kamberský.

V té době měl ovšem s běžkováním jen velmi malé zkušenosti. Pozvání na hory se pro něj ale stalo silnou motivací a vlastně i další z výzev, které musel jako nevidomý po celé studium překonávat. Na hory vyjel poprvé v zimě roku 2007 a jezdí na ně s velkou chutí doposud.

„Absolvovaných osm pobytů mi dalo mnohé. Zdokonalil jsem si techniku a překonal jsem určité obavy při lyžování – například jsem se dlouho bál plužit a sjíždět kopce. Určitě jsem aspoň trochu zapracoval i na své fyzické kondici,“ popisuje Jakub, který díky erudovanému vedení proškolených instruktorů mohl pocítit, co to znamená mít při jízdě na lyžích vítr v zádech. „Tyto kurzy mají pro mě ale i nezanedbatelný společenský význam. Díky nim jsem poznal řadu empatických lidí, s některými dokonce dodnes udržuji přátelský kontakt,“ doplňuje.

Kromě lyžařských kurzů se Jakub účastnil i několika sportovních dnů v podolské loděnici, kde si mohl vyzkoušet i jiné sportovní disciplíny. Po letech se tak vrátil k jízdě na tandemovém kole, což ho zaujalo natolik, že si před časem dokonce pořídil vlastní tandemové kolo.

„Centrum sportovních aktivit má nezanedbatelný přínos pro spoustu handicapovaných, tedy i nevidomých a zrakově postižených lidí, kteří by většinou neměli jinou možnost se ke sportu dostat. Velkou zásluhu na tom má právě Jan Hruša, který dovede se zrakově postiženými pracovat, všechno jim vysvětlit a motivovat je,“ říká Jakub Kamberský.










Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.