Losos na řecký způsob dle receptu děkana Láška ****************************************************************************************** * Losos na řecký způsob dle receptu děkana Láška ****************************************************************************************** Toto jednoduché, rychlé a chutné jídlo inspirované řeckou kuchyní můžete připravit se stej v remosce, troubě i na pánvi – podle toho, jak vám to vyhovuje. Chcete-li se ještě více př úpravě ryb, použijte místo másla olivový olej a místo podlití vodou zakápněte rybu trochou Lososa také můžete nahradit libovolnou bělomasou mořskou rybou, podle nabídky na trhu. Jak chutná losos na řecký způsob můžete ochutnat v menze 25. února. Pro 2 osoby, doba přípravy 30 minut *========================================================================================= * Suroviny: *========================================================================================= 2 filety lososa (po cca 150 g) 100 g oliv, nejlépe řeckých kalamata směs řeckého koření na ryby 125 g másla 2 porce vařených brambor k podávání hladkolistá petrželka nebo čerstvý kopr k podávání zeleninový salát k podávání, nemusí být *========================================================================================= * Postup: *========================================================================================= Filety lososa osolíme z obou stran, vložíme je do remosky nebo zapékací nádoby (pokud máte kůží, tak kůží dolů), mírně, ale opravdu jen mírně podlijeme vodou, ale není to ani nutné. bohatě posypeme kořením. Přidáme máslo, nakrájené na plátky a pečeme v remosce nebo v před 180 stupňů asi 20 minut. Podáváme s vařenými brambory bohatě posypanými nasekanou hladkoli nebo koprem. Případně lososa s brambory doplníme ještě zeleninovým salátem dle své chuti. ****************************************************************************************** * Lososová polévka s knedlíčky ****************************************************************************************** Pokud nemáte hlavu a kosti z lososa v zásobě, použijte na vývar větší množství odřezků. Do doporučujeme přidat navíc zeleninu – kořenovou nebo i řapíkatý celer, pórek apod. Knedlíčk potřeby zahustit navíc strouhankou či trochou rozmixovaného toastového chleba a k bagetce smetanu. Pro 4 osoby, příprava 45 minut *========================================================================================= * Suroviny: *========================================================================================= hlava a kostra z lososa + odřezky z lososa (asi 150–200 g) sůl 1 vejce 1 polévková lžíce hladké mouky špetka mletého muškátového oříšku *========================================================================================= * Postup: *========================================================================================= Do hrnce vložíme odřezky lososa, kosti a hlavu (žábry předem odstraníme – polévka by byla Osolíme a vaříme na mírném ohni 20–30 minut. Vývar scedíme, kousky ryb rozmačkáme či pokrá Zkontrolujeme přitom, jestli v nich nezbyly nějaké kůstky. Rybí maso smícháme s vejcem, mo solí a muškátovým oříškem. Dobře promícháme a z hmoty vytvarujeme malé knedlíčky. Je-li tř ještě moukou. Scezený vývar přivedeme zpět k varu a povaříme v něm krátce knedlíčky. Stačí pár minut. Př čerstvý kopr a podáváme. K polévce chutná výborně bageta.