Špenátové lasagně dle Karla Strnada, tajemníka FHS ****************************************************************************************** * Špenátové lasagně dle Karla Strnada, tajemníka FHS UK ****************************************************************************************** Lasagne se špenátem je jídlo jednoduché na přípravu, cenově přijatelné a současně velmi do klasickým lasagním v něm není bešamel a kromě jednodušší přípravy jsou takto připravené la Špenátovo-sýrovou omáčku můžete ještě zvýraznit trochou tymiánu nebo rozmarýnu. Příprava 60 minut, pro 4 osoby ****************************************************************************************** * Suroviny: ****************************************************************************************** 1 velká lžíce másla + na vymazání formy 1 velká cibule, nakrájená nadrobno 500 g listového špenátu (klidně i mrazený nebo sekaný, protlak není příliš vhodný) 2–3 stroužky česneku, prolisovaného 250 g nivy, nastrouhané nahrubo 300–500 ml smetany na vaření (10–12%), dle druhu lasagní sůl a čerstvě mletý pepř 12 plátků lasagní (250 g) ****************************************************************************************** * Postup: ****************************************************************************************** Na másle zpěníme cibuli dosklovita, přidáme čerstvý nebo povolený mrazený špenát (pokud ne alespoň sekaný). Po několika minutách přidáme prolisovaný česnek, strouhanou nivu a zalije 12% podle tučnosti nivy). Povaříme na mírném ohni, dokud se sýr nerozpustí, podle potřeby solí ale opatrně, možná nebude ani potřeba, niva je dost slaná. Chceme-li, ještě směs opep nutné. Lasagne připravíme dle návodu na obalu – viz tip pod receptem. Pekáček nebo zapékac máslem. Na dno nalijeme trochu připravené „omáčky“, poklademe lasagnemi, pokryjeme částí o a pokračujeme další vrstvou těstovin. Vše opakujeme až do spotřebování surovin, přičemž po tvoří sýrová omáčka. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 40–45 minut, dokud povrch nezezl Tip: Při nákupu lasagní sledujte návod na obalu, některé lasagne jsou již předvařené a nev třeba několik minut předvařit. Na trhu jsou k dostání i lasagne čerstvé, vakuově balené. P podle návodu na obalu. Případně je také omáčku možné ještě trochu naředit a lasagne rovnou vaření nechat po navrstvení alespoň dvě hodiny odležet. Změknou a uvaří se během pečení.