Helena Zdráhalová • foto: Thinkstock; Marek Vinklát (HTF UK) • 13. února 2015

Do Itálie se skutečnými znalci. Exkurze vás provede slavnými místy i utajenými perlami země

Říká se „vidět Neapol a zemřít“. Takto dramatický závěr exkurze, kterou pořádá Husitská teologická fakulta UK, však určitě nečekejte. V jejím podání se přísloví promění spíš ve formu „vidět Neapol a dozvědět se o ní, Pompejích a celém regionu úplně všechno“. Pokud chcete navštívit jedno z nejpozoruhodnějších míst Itálie a získat o něm řadu vědomostí, neváhejte. Fakulta připravila jarní šestidenní vzdělávací výlet určený nejen studentům a zaměstnancům UK, ale i široké veřejnosti. Během exkurze navíc stihnete ochutnat fenomenální italské gelato i v ulicích Říma a Vatikánu.

Nejen Řím bude na programu vzdělávací exkurze do Itálie (foto: Marek Vinklát)

Nejen Řím bude na programu vzdělávací exkurze do Itálie (foto: Marek Vinklát)

Fakulta připravuje výlety do jedné z kulturních pokladnic světa, do jihoevropské Itálie, pravidelně. Určeny jsou sice přednostně studentům UK, a to i těm, kteří studují univerzitu třetího věku, organizátoři však vítají každého, kdo se chce o Itálii a především o její historii a kultuře dozvědět něco víc, než co si přečte v běžně dostupném průvodci.

Kurzy každoročně vede Mgr. ThDr. Pavel Helan, Th.D., který na Univerzitě Karlově přednáší o dějinách Itálie, renesanci a humanismu. Je hlavní duší exkurze a také odborný garant, který nejenže sám upozorňuje na zajímavosti navštívených míst, ale také bdí nad tím, aby referáty o italských reáliích, historii a kultuře, jež studenti během cesty přednášejí, byly fakticky přesné.

„Na našich exkurzích je zajímavé to, že místo toho, aby všechno říkal jeden průvodce, který málokdy zná problematiku do hloubky, jsou témata rozdělena do referátů, které si připravují a přednášejí sami studenti,“ podotkl Pavel Helan.

Jarní exkurze se uskuteční ve dnech od 28. března do 2. dubna. Výlet začne ve starověkých popelem zasypaných Pompejích a lávou zalitém Herculaneu. Výletníci se podívají i do centra Neapole nebo do kráterů sopek Vesuv a Solfatara. Než při zpáteční cestě dorazí do Říma, navštíví třeba i slavný benediktinský klášter Monte Cassino a další místa.

„Do exkurzí, které pořádáme už léta, se snažíme začlenit i ta místa, kam se běžně s cestovními kancelářemi nikdo nedostane. Tentokrát to bude například Gaeta, což je takový italský Gibraltar, město na ostrohu, které bylo ještě v 19. století těžko dobyvatelné. V historii se to projevilo několikrát, naposledy v roce 1861, kdy to bylo poslední místo Sicilského království, které bylo dobyto při sjednocování Itálie,“ upozornil Pavel Helan.

Na exkurzi se bude vyjíždět z Prahy lůžkovým autobusem. Studenti, a to i ti, kteří navštěvují Univerzitu třetího věku, za ni zaplatí 7080 korun, ostatní o tři sta korun víc. V ceně je vedle dopravy zahrnuto také ubytování v hotelu s polopenzí.

Pokud ve vás vzplanula touha zkrátit si čekání na velikonoční prázdniny výletem za hranice, neváhejte. Závazné přihlášky fakulta přijímá nejpozději do 27. února.

Detailní informace o celém programu včetně pokynů o způsobů přihlášení na akci najdete ZDE.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.