16. února 2015

Nejappky

WhatsApp

Zdarma pro Android/iOS na první rok (poté cca 20 Kč ročně)

Jedna z nejznámějších mobilních aplikací na světě se u nás pořád neuchytila tolik jako třeba v USA nebo ve Velké Británii, takže stojí za to se o ní zmínit. Jde v podstatě o obyčejný nástroj pro instant messaging neboli posílání zpráv, funguje tedy podobně jako staré dobré ICQ nebo Facebook Messenger. Systém je ovšem dokonale spolehlivý (údajně ještě ani jednou nespadl) a ovládání zvládne i pětileté dítě, případně jeho babička. Za pozornost stojí i životní příběh autora systému Jana Kouma – coby ukrajinský emigrant pobíral v USA podporu v nezaměstnanosti, pak dostal jeden dobrý nápad a o pár let později aplikaci prodal Marku Zuckerbergovi z Facebooku za 19 miliard dolarů.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.whatsapp

iMathematics

Zdarma pro Android/iOS (základní verze)

Pokud vás baví matematika, tuhle aplikaci musíte mít – a vůbec nezáleží na tom, zda se na MFF UK zabýváte složitou teorií her, nebo si prostě jen rádi pro zábavu hrajete s čísly. Najdete tu tisíce vzorečků a geometrických nákresů, více než padesát kvízů, návod na logické řešení matematických problémů, grafy, prostě všechno, co by člověka mohlo zajímat. Za zmínku stojí třeba automatická kalkulačka kvadratických rovnic, tedy něco, co kdysi uměl každý středoškolák, ale rychle se to zapomíná.

https://play.google.com/store/apps/details?id=it.droidtech.imathematica&hl=cs


Skeptical Science

Zdarma pro iOS

Studnice praktických a věcných informací týkajících se jednoho z palčivých problémů současných přírodních věd, tedy globálního oteplování. Na první pohled se aplikace jeví jako „klacek na popírače“ – jako nástroj, jenž je určen zejména těm, kteří s tezí o oteplování souhlasí. Záhy však uživatelé zjistí, že se nejedná o žádný propagandistický nástroj, naopak: k dispozici jsou věcné informace a své názory si na jejich základě nejspíš poopraví i mnozí ekologičtí aktivisté. Na verzi pro Android se bohužel zatím stále čeká.

https://itunes.apple.com/us/app/skeptical-science/id353938484?mt=8




 






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.