Polévka Karafiátových Broučků dle receptu Štěpána Svačiny ****************************************************************************************** * Menu dle receptu Štěpána Svačiny ****************************************************************************************** Oblíbenou kombinací polévky a hlavního jídla je polévka broučkanda, kterou vařili Karafiát a tzv. farské řízky (možná původně parmské řízky). Oba tyto recepty jsou publikovány v Kuc českých a pocházejí až z kuchyně rodičů prof. Štěpána Svačiny, kteří je postupně dovedli k ****************************************************************************************** * Polévka Karafiátových Broučků dle receptu Štěpána Svačiny ****************************************************************************************** Pro 4 osoby 500 ml čerstvého mléka 1 krajíc chleba (nejlépe kváskového žitného) 4 větší brambory 700 ml vody hrst sušených hub 1/2 lžičky kmínu 1 kostka masového bujonu 2 lžíce másla 60 g hladké mouky 2 vejce sůl nasekaná petrželka nebo pažitka na ozdobu Čerstvé mléko přelijeme do hrnce, vložíme malý kousek chleba a necháme dva až tři dny v te (použijte ale čerstvé mléko, trvanlivé nelze použít – to nezkysne, ale zhořkne). Syrové oloupané brambory nakrájíme na kostičky o hraně 1–2 cm a dáme do hrnce s vodou. Při sušených hub a kmín, nesolíme, ale přidáme masox. Dáme vařit. Než budou brambory uvařené, pánvi z mouky a másla světlou jíšku, do níž nakonec rozklepneme vejce a ze vzniklé hmoty v vařečkou knedlíčky (respektive nepravidelné puclíky). Ty pak přidáme do hrnce s vodou a s brambory a za stálého míchání chvíli povaříme. Z kyselého mléka odstraníme chléb, pak mléko kvedlačkou rozkvedláme a vlijeme do hrnce s p Promícháme a přivedeme na pokraj varu. Přidáme rozsekanou petrželku či pažitku a podle chu Jednotlivých složek použijeme přiměřeně – to jest tolik, aby polévka v hrnci před přilitím poměrně dost hustá. Jinak by broučkanda byla příliš řídká. Tip: Dobu přípravy, tedy zkysání mléka si můžete zkrátit tím, že použijete již kyselé mlék podmáslí, kefír apod.). Nebo zkuste použít chlebový kvásek, který rozmícháte ve vodě či ky Broučkanda je vlastně Broučkovic varianta kysela. ****************************************************************************************** * Farské řízky ****************************************************************************************** Pro 4 osoby 4 vepřové plátky z kýty po 100–150 g 1 lžíce oleje 4 tenké plátky másla 1 větší cibule 200–300 g tvrdého sýra (na strouhání) sůl a čerstvě mletý pepř vařené brambory jako příloha Vepřové libové plátky na řízky naklepeme a po obou stranách mírně osolíme a opepříme. Na d nalijeme trochu oleje a na každý plátek masa položíme kousek másla. Každý plátek zcela pok nakrájenou cibulí a posypeme asi 1,5 cm vysokou vrstvou nahrubo nastrouhaného sýra. Vložím trouby na 180 stupňů a pečeme asi 25 minut (sýr udělá na plátcích zlatohnědou kůrčičku a m Podáváme s vařeným bramborem.