Jan Turek • foto: archiv Jana Turka • 9. března 2015

Ahoj, přátelé dobrého jídla!

Dnes u nás byla zabíjačka. Dělníci měli volno a my jsme si naordinovali pracovní pátek. Ráno v 7:00 přivedli Salah a Abdu-Daim jehně. Koupili jsme ho už před dvěma dny u místního pastevce, tedy bez prostředníka, a byli jsme rádi, že mu dáme vydělat. Mimo islámské svátky si totiž lidé mnoho masa nekupují. Beránka přivezl mladík napříč přehozeného přes osla až za námi na výzkum. Tam ho naši dělníci zkoumali, potěžkávali a všelijak kvalitovali, aby nám koupi schválili. Všichni jsou zemědělci, tak se vyznají.

Celá porážka, kterou nebudu do detailů popisovat, proběhla klidně a tiše. Pak Abdu-Daim zastrčil dlouhý klacík pod kůži zadní nohy a začal nafukovat. Kůže se začala oddělovat od masa a celý trup se nafoukl.

Další postup je celkem známý. Zvíře bylo zavěšeno, vykucháno a rozporcováno. Vše jsme fotograficky dokumentovali a při obědě a večeři s hosty z výzkumu v Jebel Barkal ochutnali.

Obrázky nepotřebují komentář.

Dobrou chuť!





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.