Mgr. Martin Musálek, Ph.D. • foto: Thinkstock • 20. dubna 2015

Po výzkumu o sportování dětí fakulta plánuje další spolupráci s Českým olympijským výborem

Nedávno se v médiích objevila informace shrnující výsledky tzv. Olympijského víceboje, který byl po více než 25 letech prvním celorepublikovým projektem hodnotícím obecnou pohybovou zdatnost a základní somatické parametry dětí z českých základních škol. Odborným garantem v tomto rozsáhlém šetření byl doc. PaedDr. Tomáš Perič, Ph.D., který působí na katedře pedagogiky, psychologie a didaktiky TV a sportu na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK. Úspěšný projekt podle něj otevírá nový prostor pro hlubší spolupráci fakulty a Českého olympijského výboru (ČOV).

Vědci sledovali pohybovou zdatnost obrovského množství děti

Vědci sledovali pohybovou zdatnost obrovského množství děti

Snahou projektu ČOV Sazka Olympijský víceboj je masově zapojit dětskou populaci do sportovních aktivit. Kompletní výsledky hodnotící obecnou pohybovou zdatnost z osmi disciplín (běh na 60 m, skok daleký z místa, hluboký předklon vsedě, T-běh, běh na 500 m, respektive 1000 m, zkrácené sedy lehy, postoj čápa, hod basketbalovým míčem ze sedu) a základní antropometrie (tělesná výška a tělesná hmotnost) se nakonec podařilo získat od více než 50 000 dětí.

„To je soubor, který nebyl k dispozici snad od doby spartakiády,“ podotkl Tomáš Perič. Výzkumný tým získával data v období od října do prosince loňského roku, následně je analyzoval z pohledu tří základních kritérií, a to podle rozdílu v pohybové zdatnosti dětí v sídlech do 20 000 obyvatel a nad 50 000 obyvatel, porovnával pohybové zdatnosti a základní antropometrické ukazatele mezi jednotlivými kraji a pozoroval rozdíly ve sledovaných parametrech mezi chlapci a dívkami.

„Nejzajímavější informací bylo, že děti, které bydlí v sídlech do 20 000 obyvatel, byly oproti vrstevníkům ze sídel nad 50 000 obyvatel v úrovni pohybové zdatnosti horší. To tedy vyvrací domněnku, že děti, které žijí mimo města, mají k pohybu a fyzické aktivitě blíž, a že jsou tak přirozeně zdatnější. Druhým zajímavým zjištěním byla diverzita výsledků mezi kraji vzhledem k věku probandů. Když jsme se podívali na výsledky šestiletých dětí, žádné výrazné odlišnosti v plošném republikovém pohledu jsme neodhalili, naopak pomyslné nůžky v úrovni pohybové zdatnosti se mezi kraji výrazně začaly rozevírat ve věkové kategorii 13 až 15 let,“ upozornil docent Perič.

Český olympijský výbor nehodlá tímto průzkumem skončit. Naopak, po velmi pozitivní zpětné vazbě ČOV dokonce uvažuje o možné podpoře Olympijského víceboje z evropských zdrojů. „V souvislosti s tím bychom také měli jednat o konkrétním propojení mezi ČOV a Fakultou tělesné výchovy a sportu UK, která by svým postavením projektu bezpochyby vtiskla akademický punc,“ dodal docent Perič. Z dosavadních výsledků navíc vyvstává mnoho dalších otázek týkajících se zejména skladby pohybových režimů dětí a jejich rozdílností, které by si zasloužily být na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK řešeny v rámci badatelské činnosti.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.