Drahomír Suchánek • foto: red. • 1. prosince 2015

Přijďte s námi oslavit advent na Univerzitě Karlově!

Ve středu 2. prosince 2015 se Univerzita Karlova otevře všem studentům, absolventům, zájemcům o studium i veřejnosti ke společné oslavě adventu. Zájemce čekají od 14 do 18 hodin tematické přednášky, koncerty, dílny a workshopy pro děti i komentované prohlídky historických prostor budovy Karolina.

Ilustrační foto

Ilustrační foto

První část programu proběhne v Císařském sále Karolina, kde od 14 hodin startují přednášky s vánoční tematikou. Dirigent Tomáš Čechal poodhalí život českého skladatele Jana Jakuba Ryby, dr. Daniel Dědovský přiblíží roli Vánoc v lidové kultuře a s aktuálním zamyšlením nad tím, jak vánoční svátky prožít v podobě, která se alespoň blíží našim přáním, se připojí psycholog David Čáp. Přednáškové odpoledne zakončí doc. Aleš Opatrný  z Katolické teologické fakulty UK s úvahou na téma „Advent a Vánoce – od vzpomínek k naději a zpět.

Souběžně s programem v Císařském sále se otevřou i venkovní prostory. Na pódiu se vystřídá několik hudebních vystoupení s divadelní produkcí a prezentacemi. Můžete se těšit na dětský pěvecký sbor Štěpánka, norský mužský pěvecký sbor 3. lékařské fakulty A Patella či Dětské divadlo ZŠ Drtinova. Návštěvníky jistě zaujme i jarmark, kde se představí jednotlivé fakulty Univerzity Karlovy s aktivitami studentských i absolventských spolků.

Dejte si s přáteli dobrou kávu či svařené víno a užijte si příjemné odpoledne na čerstvém vzduchu v prostředí nejstarší české univerzity. Pořadatelé nezapomněli ani na děti, pro něž je připraven speciální program. Nejen ony si potom mohou vyzkoušet plstění vánočních ozdob, výrobu dekorací a šperků, malování na hedvábí, výrobu enkaustických obrázků či placek s vlastním motivem a další.

Zájemce o historii Univerzity Karlovy určitě zaujmou komentované tematické prohlídky. Od 14 do 17 hodin bude možné si projít historické prostory Karolina. Prohlídka začíná vždy v celou hodinu, trvá asi 50 minut, maximální počet účastníků je omezen na 40 osob a je třeba se předem registrovat. Ve 14:30 a 16:30 se rovněž otevře expozice univerzitního muzea. I na tyto komentované prohlídky bude nutná registrace předem. Maximální kapacita je 20 osob a délka trvání bude 60 minut. Muzeum bude volně a zdarma přístupné v den akce i mimo tyto komentované prohlídky.

Oslava adventu bude od 19 hodin zakončena koncertem ve Velké aule Karolina. Pod vedením Čeňka Svobody a Marka Valáška vystoupí Collegium paedagogicum, smíšený pěvecký sbor a komorní orchestr Pedagogické fakulty UK se skladbami J. S. Bacha, J. J. Ryby a dalším programem. Na koncert je třeba se včas zaregistrovat! Hudební produkci nabídne také Studentský klub Celetná, kde na vás pak čeká až do pozdních hodin program v režii Studentské unie. Vystoupí např. The Brownies Jamchestra (Nujazz) nebo El Ectro Folk.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.