PhDr. Marcela Stránská • foto: Archiv atelieru Paul • 29. února 2016

Unikátní výstava originálních fotografií přiblíží dobu Karla IV.

Pod záštitou Univerzity Karlovy proběhne od 29. února do 30. března 2016 v prostorách Křížové chodby Karolina unikátní výstava Documenta Bohemiae Artis Phototypica – Karel IV. a jeho doba. Spolek Archiv atelieru Paul na ní představí historické fotografie, které ve 40. letech minulého století vytvořil významný fotograf Alexandr Paul. 

Projekt nazvaný Documenta Bohemiae Artis Phototypica – Karel IV. a jeho doba nabídne 80 originálních historických fotografií ze souborů Gotická plastika 14. století v dómě svatého Víta v Praze a Karlštejn. Oba celky vznikly jako součást obsáhlé  edice Documenta Bohemiae Artis Phototypica, která chtěla v předvečer 2. světové války přiblížit veřejnosti výtvarné umění českých historických památek. Z iniciativy Karla Šourka, prof. Čeňka Chyského a Alexandra Paula začala kolem roku 1940 vznikat idea nové, cíleně budované a moderní fotografické uměleckohistorické edice, která by zachytila v ucelených souborech originálních fotografií českou minulost. V průběhu války vznikaly soubory černobílých snímků významných památek zhotovené přímou fotografickou cestou jako ojedinělý komplet nejen v tvorbě Alexandra Paula, ale v celé československé fotografii.

Velkorysé záměry edice bohužel nebyly v důsledku dalších politických událostí realizovány v plném rozsahu. V roce 1944 vznikl jeden z prvních souborů, Gotická plastika 14. století v dómě svatého Víta v Praze, a to ve 117 fotografiích. Vznikly také tři soubory iluminovaných středověkých rukopisů. Nejrozsáhlejším konvolutem, čítajícím 300 až 400 snímků, měl být soubor Karlštejn s důrazem na Mistra Theodorika v kapli sv. Kříže. Poválečné události neumožnily dokončení rozsáhlého díla, v roce 1948 byla ukončena činnost firmy Illek a Paul, a tím i edice Documenta Bohemiae Artis Phototypica.

Archiv fotografií Alexandra Paula dodnes představuje unikátní památku s více než 107 000 negativy, ve kterých jsou zachyceny dějiny českých zemí a Slovenska. Postupně dochází k digitalizaci a prezentování jednotlivých souborů fotografií, jejichž dokumentární hodnota je nedocenitelná. Výstava pořádaná v historických prostorách Karolina si klade za cíl zvýšit povědomí o tomto jedinečném díle, ale i ukázat podobu unikátních uměleckých památek s odstupem téměř 80 let od jejich zhotovení. Výstava bude zahájena 29. února 2016 v 17 hodin vernisáží a následně zpřístupněna široké veřejnosti. Vstup na výstavu je volný.

Alexandr Paul (1907–1981), přední československý fotograf, který se zaměřoval na reportážní a dokumentární fotografii. V roce 1931 založil společně s Pavlem Altschulem a Františkem Illkem v pražském paláci Adria v Jungmannově ulici agenturu Press Photo Service, od roku 1941 fungující pod názvem Illek a Paul. Ateliér fungoval i po roce 1948, Alexandr Paul se podílel na fotodokumentaci k Expo 58, Expo Montreal a na řadě uměleckohistorických knih. Zemřel roku 1981 a v jeho díle v paláci Adria pokračoval jeho syn Prokop Paul. V roce 2005 byl soubor ateliéru a archivu Alexandra Paula prohlášen kulturní památkou.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.