1.LF UK • foto: 1.LF UK • 20. dubna 2016

Trénink na simulátorech je pro výuku lékařů nepostradatelná zkušenost

Unikátní Centrum lékařských simulací pro pregraduální výuku studentů lékařství a příbuzných oborů otevřela 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze. Pracoviště je od dubna jedním z nejlépe vybavených výukových center svého druhu v republice a ročně jím projde více než 700 studentů fakulty.

„Z pedagogického hlediska je důležité, že simulace umožňují dokonalé propojení výuky praktických dovedností a teoretických znalostí na předem připravených klinických příkladech, a to již od prvních ročníků studia,“ řekl přednosta Fyziologického ústavu 1. LF UK prof. MUDr. Otomar Kittnar, CSc.

Specializované místnosti věrně napodobující nemocniční prostředí včetně lékařských přístrojů jsou umístěny v budově Fyziologického ústavu 1. LF UK na Albertově. Roli pacientů přebírají figuríny řízené počítačem, které imitují dech, puls, srdeční aktivitu a další funkcea. Lze k nim připojit přístroje i provádět léčebné zákroky, na něž simulátory reagují.

„Pro nácvik jednotlivých praktických dovedností mají studenti k dispozici mnoho specializovaných trenažérů a modelů – například pro zajištění dýchacích cest, zavedení centrálního žilního katetru, odběr žilní i tepenné krve, ultrazvukem řízenou katetrizaci, intraoseální přístup, hrudní punkce a drenáž, lumbální punkce a další,“ sdělil MUDr. Mlček z Fyziologického ústavu 1. LF UK.

„Simulační výuka umožňuje studentům získávat medicínské znalosti a především rozšiřovat praktické dovednosti. V dnešní době neoddělitelně patří k moderní pre- i postgraduální přípravě lékařů. Pomáhá překonávat logistické problémy klinické výuky, vyplývající mimo jiné ze stále se zkracující doby hospitalizace, spektra pacientů, které ne vždy pokrývá všechny diagnózy, přesunu značné části nemocných do ambulantní péče atd. Provoz modelů a simulátorů, který vyžaduje expertní zázemí kvalifikovaných učitelů, sice představuje pro fakultu nárůst nákladů, avšak z dlouhodobého hlediska přináší příznivý efekt pro kvalitu lékařské péče – tedy i pro zdraví populace,“ uvedl děkan 1. LF UK prof. MUDr. Aleksi Šedo, DrSc.

Čtyři specializované učebny zaujímají celkovou plochu 150 m2. Jsou vybaveny třemi počítačem řízenými pacientskými simulátory iStan, SimMan a Resusci Anne Simulator. Jde o špičkové výrobky světových výrobců (CAE a Laerdal Medical) v pořizovací hodnotě přes tři miliony korun. V učebnách jsou rovněž pacientské monitory, infuzní technika, ventilátory, defibrilátory, ultrazvuk, polohovatelná nemocniční lůžka a řada zdravotnických pomůcek.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.