Denisa Morongová • foto: red. • 27. dubna 2016

Vyjádřete svůj názor v alegorickém průvodu Studentského majálesu

Studentský majáles je víc než protančenou party a soutěží v pití piva. Proto nebude chybět ani letošního 1. května alegorický průvod centrem Prahy po vzoru majálesů z 50. a 60. let, ve kterém může studentstvo vyjádřit své názory na dění v akademické sféře i v současné společnosti. Průvod bude neoficiálním zahájením celé oslavy studentského života.

Majálesový průvod vyjde v 10 hodin z Kampy na druhý břeh řeky směrem k Ovocnému trhu a Karolinu, hlavním dějištím Studentského majálesu. Cestou čekají účastníky tři zastavení s programem. Na piazettě Národního divadla se představí kandidáti a kandidátky na krále či královnu Majálesu se svými družinami, poté se průvod vydá na Karlovo náměstí, kde historik Jan Royt kritičtěji nahlédne osobu Karla IV. u příležitosti 700. výročí jeho narození. Poslední zastávka na Staroměstském náměstí se bude věnovat ještě čerstvým událostem, a to útokům na HateFree zóny. Po celou dobu bude k tanci a do kroku hrát cimbálovka Muzička a další hudebníci.

Alegorické průvody byly nedílnou součástí majálesů už před šedesáti lety a sloužily jako způsob, jak recesisticky a kriticky nahlédnout společnost i dění na školách. Za vyjádřené názory hrozilo studentům a studentkám mnohdy i vězení. Přestože se režim změnil, kritické myšlení a recese by se z univerzitního prostředí vytratit neměly. „Studentský Majáles dává všem studentům a studentkám jedinečnou možnost sdělit světu, co je štve, kde vidí problémy a co by chtěli zlepšit,“ doplňuje jeden z organizátorů Václav Vidím.

Transparenty i masky si mohou všichni zájemci vyrobit společně na druhém předmajálesovém workshopu, který se uskuteční v pátek 29. dubna ve Studentském klubu Celetná.

Přijďte se v průvodu vyjádřit k čemukoliv, co vás za poslední rok naštvalo, i kdyby to bylo zdražení jídel v menze.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.