Stanislava Kučová • foto: Lenka Vaňková • 4. října 2016

Na PedF UK dali studenti dohromady unikátní databázi facebookových skupin

Skupina studentů Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, která stála již u zrodu studentského webu Pedak.cz, se rozhodla pomoci kolegům z prvních ročníků a zároveň přijít s něčím novým a originálním. Vznikl tak zajímavý a užitečný web Databáze FB skupin na PedF. Projekt byl vytvořen jako dobrovolná iniciativa a studenti se na něj složili z vlastních peněz; zapojili se také ostatní posluchači Pedagogické fakulty, kteří zasílali jednotlivé facebookové stránky do databáze tak dlouho, až se jich nasbíraly téměř dvě stovky.

Projekt databáze spadá pod studentský webový portál Pedak.cz, na němž spolupracují zástupci z řad studentské komory Akademického senátu PedF UK, studentských oborových rad, spolků, ale i řadoví studenti

Projekt databáze spadá pod studentský webový portál Pedak.cz, na němž spolupracují zástupci z řad studentské komory Akademického senátu PedF UK, studentských oborových rad, spolků, ale i řadoví studenti
Projekt databáze spadá pod zmíněný studentský webový portál Pedak.cz, na němž spolupracují zástupci z řad studentské komory Akademického senátu PedF UK, studentských oborových rad, spolků, ale i řadoví studenti. Cílem je vytvořit platformu, jež se zaměřuje na tematiku společnou všem studentům na PedF UK a snaží se studenty mezioborově spojit, aby si během svého studia co nejvíce rozšířili obzory i mimo svou specializaci.

„Mám ohromnou radost, že tak prostý nápad, který vznikl začátkem tohoto roku, si získal přirozenou podporu studentů a ukázal, že je skutečně užitečný. Je hrozně těžké studenty něčím opravdu zaujmout. A když vidíte, že jejich podpora přijde, aniž byste vyvíjeli nátlak nebo se podbízeli, víte, že děláte správnou věc. Velice si toho vážím, je to ta největší odměna vůbec,“ vystihla jedna z iniciátorek projektu Eliška Kryčerová motivaci i nadšení studentů, kteří databázi tvoří.

Cesta k uskutečnění nápadu nebyla jednoduchá. Pedagogická fakulta má mnoho oborů a pro facebookové skupiny neexistuje systém ohledně názvů, jsou zakládány nahodile a různými lidmi. Přesto to první, co jako nastupující prvák hledáte, jsou informace – a ty lze dnes nejlépe získat na sociálních sítích.

Stránka Pedak.cz se kromě podrobností o studiu zabývá i odlehčenou tematikou, jež je obzvlášť pro sociální sítě zásadní. Její tvůrci se v rámci svých možností snaží vytvářet unikátní obsah a sdělovat studentům, co se aktuálně děje na fakultě – na jednotlivých katedrách či v ústavech. Proto teď od října spouštějí ve spolupráci s nejstarším fakultním spolkem První Pražskou Pedagogickou Pivní Perutí a IC CUNI projekt Social Night, který by měl studentům otevřít přímou cestu ve vzájemném mezioborovém a mezinárodním poznávání se. Jde o to vyrazit jednou měsíčně nezávazně do některé z místních hospod, v níž budou čekat studenti PedF UK z různých ročníků a oborů, a v příjemném prostředí získat nejen užitečné informace ke studiu, ale i kontakty na celý život.

„Na myšlence Peďáku a Databázi FB skupin se mi líbí, že studentům na univerzitě umožňují spolupracovat, je to kreativní prostředí, které lidi spojuje a podporuje. Vznikl zde virtuální prostor, kde se nesoutěží, ale naopak pomáhá. Je to skvělé, protože studenti nejvíce potřebují právě podporu a porozumění,“ říká Lenka Vaňková, mluvčí studentské oborové rady Výchova ke zdraví a v současné době i spolupracovnice webu.

Z této akce vzešly odkazy na neuvěřitelných unikátních 180 skupin a stránek, postupně přibývaly další a dnes jich je již 198

Z této akce vzešly odkazy na neuvěřitelných unikátních 180 skupin a stránek, postupně přibývaly další a dnes jich je již 198
Kdo chce být ve spojení se svými kolegy v ročníku a zároveň mít i informace od starších studentů, najde zde vše potřebné. Na webu http://pedak.cz/databaze-fb-skupin je snadné nalézt všechny skupiny rozdělené podle oborů či společných skupin. Studenti už nemusejí složitě vymýšlet kombinace názvů skupin na Facebooku, které by jim mohly pomoci a kde by mohli najít oporu, mají vše jednoduše na jednom místě, jasně a přehledně. Grafika stránky je nápaditá a intuitivní, na úvodní stránce dole je výrazný odkaz, kam lze jednoduše poslat svou další stránku, je-li vytvořena.

„Byli jsme z projektu velmi nadšení, a to už jen pro tu ohromnou podporu ze strany studentů z celé fakulty, kteří společnými silami projekt vytvořili sami. Nadto nás to baví a vlastně se díky tomu společně můžeme i zasmát neduhům studentského života,“ dodává Eliška Kryčerová.

Začátky projektu byly optimistické, již první výzva směrem ke studentům se setkala s úspěchem. Tvůrci webu zaslali výzvu do největší facebookové skupiny (Studenti PedF UK) a přiložili dotazník, do nějž mohli studenti vyplnit skupiny a stránky s vazbou na PedF UK, ve kterých se nacházejí. Z této akce vzešly odkazy na neuvěřitelných unikátních 180 skupin a stránek, postupně přibývaly další a dnes jich je již 198. Celkově měla výzva přes 500 odpovědí a stále přicházejí nové.

Začátkem září 2016 proběhlo také na Pedagogické fakultě dvoudenní předstudijní soustředění pro studenty prvních ročníků, kde tvůrci databázi poprvé prezentovali veřejnosti. Už v průběhu prezentace někteří studenti nahlíželi na stránky databáze, během několika vteřin naklikali facebookové skupiny se zaměřením vztahujícím se k jejich oboru a vyslali žádosti o přidání. Následovalo 600 prokliků na stránce databáze za týden, a to bez jakékoli reklamy. Naplnil se tak cíl projektu – neztrácet čas a mít vše rychle a přehledně na jednom místě.

Projekt tohoto typu zatím neběží na žádné jiné fakultě a jeho tvůrci by byli rádi, kdyby se o něm dozvěděli i studenti na jiných školách. Rádi jim nabídnou pomocnou ruku při vybudování obdobné databáze. Celou věc trefně shrnul Martin Beneš, student, který web spravuje: „Je to fajn pocit, když se z malé věci stane velká.“






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.