Petra Adámková • foto: Facebook Divná místa • 24. října 2016

Projekt Divná místa mapuje různorodost města jako fenoménu

Co je „divné místo”? Jak různě se dá pozorovat město? Dají se sledovat souvislosti v městských „podivnostech”? Tyto a další otázky natolik před třemi lety zaujaly studenty na vycházkovém semináři, který na Filozofické UK fakultě otevřely PhDr. Kateřina Svatoňová, PhD. a doc. Mgr. Libuše Heczková, PhD., že se rozhodli v něm pokračovat v jiné rovině. Vznikl tak společný projekt studentů katedry filmových studií a Ústavu české literatury a komparatistiky na Filozofické fakultě se stejnojmenným názvem Divná místa.

Cílem projektu je nejen vytvořit webovou stránku a „divná místa“ zmapovat, ale zároveň nacházet nová pojetí fenoménu města jako takového, jiné cesty jeho vnímání a propojovat co nejrůznější přístupy k reflexi města. Za tímto účelem chtějí studenti každým rokem uspořádat nestandardně pojatou (ne)konferenci v atypickém prostředí. Ta nemá být běžnou akademickou konferencí, ale spíše okamžikem setkání odborníků, teoretiků, vizuálních umělců, hudebníků ale i dalších, kteří nějak souvisejí s tématem města v co nejširším pojetí.

V současné době se řešitelský tým projektu Divná místa skládá ze sedmi studentů – Noemi Purkrábkové, Markéty Svitákové, Lucie Malé, Alexeje Fonara, Terezy Sudzinové, Dominiky Doležalové a Jiřího Sirůčka, nad kterými „drží ochrannou ruku“ výše zmíněné pedagožky.

Připravované webové stránky budou mapovat divná místa i rozličné textové, obrazové i zvukové materiály související s městem a sloužit mají jako základna pro nacházení nových spojitostí a pohledů na jeho živý organismus. „V první řadě je nutné podotknout, že nejde jenom o místa. Nechceme být pouze shromaždištěm kuriozit nebo zvláštních budov, ale jde nám o vytvoření platformy, která by v sobě spojovala subjektivní pohledy obyvatel na město, odborné texty, umělecká díla i cokoli dalšího, co může přinést novou perspektivu. Hlavní myšlenkou tedy je vytvářet nástroj, který umožní čerpat z různorodosti městského organismu, vytvářet v ní nečekaná spojení a nacházet vzájemné souvztažnosti na neobvyklých místech,“ shrnuje hlavní myšlenku projektu Divná místa Jiří Sirůček a dodává: „Divná místa nevybíráme my, celý koncept je založen na tom, že nám sami obyvatelé města zasílají ,sváʽ divná místa. Samotné chápání toho, co je divné místo, je stejně široké jako množství přispěvatelů a jejich pohledů na město. Divným místem může být neznámé zákoutí, něco nezvyklého na místě zcela frekventovaném, bizarní náhoda, ale i specifický moment nebo atmosféra.“

S přípravou první (ne)konference s názvem Psát město, která se konala koncem září, pomáhaly i studentky Fakulty architektury ČVUT Veronika Indrová a Barbora Ditzová. Inspirativní setkání mnoha osobností z různých oborů se odehrálo v  neobyčejném prostoru 64 U Hradeb, který byl od uzavření legendárního Kina 64 U Hradeb veřejnosti dlouho nepřístupný a který je momentálně v rekonstrukci. Na konferenci se studentům podařilo spojit výstupy z naprosto odlišných oblastí (teorie architektury, urbanismus, umění, zájmové projekty, historie atd.) propojených právě tématem psaní města. Za zmínku stojí téma tzv. vágního terénu, tedy „městské divočiny“, vynechávek a nezaplněných míst v příspěvku Mgr. Radana Haluzíka z Centra pro teoretická studia (CTS UK a AV ČR) nebo zvukové mapy videoperformera Michala Kindernaye. Ten se zabývá hledáním ticha ve městě, které pak zakresluje do abstraktní mapy hlasitostí zvuku jako štětcem. Nejednalo se však jen o obsah příspěvků, ale i formu celé události – od nezvyklého místa konání přes vystavené filmy až po navazující hudebně-vizuální program.

„Celý projekt stojí hlavně na lidech, jejichž příspěvky zveřejňujeme,“ říká Jiří Sirůček. Do tvorby mapy „divných míst“ se tak mohou zapojit všichni studenti především zasíláním materiálů. „Univerzita Karlova pod sebou schraňuje velké množství oborů, a tím i stejně mnoho zajímavých úhlů pohledu,“ vyzývá k účasti na projektu Sirůček.

A co že je tedy to „divné místo“ na konkrétním příkladu? Čekárna na nádraží, nadšení hokejových fanoušků po vyhraném zápase jejich týmu, které se nese městem, kontrast obyčejné fasády domu a tajuplného sklepa uvnitř, projekt atmosférické hudby se zakomponovanými zvuky města, Dům pracujících či projekt Praha‒Teherán. A jaké to VAŠE „divné místo“?

Materiály je možné zasílat na e-mail nebo sdílet na FB stránce projektu Divná místa, kde lze nalézt i další fotografie a aktuální informace o zprovoznění webových stránek. Spuštění webových stránek je plánováno na konec října.







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.