Kamila Špinarová • foto: Martin Hundák, FF UK • 27. října 2016

Začal čtvrtý Izraelský týden na Univerzitě Karlově

V pondělí 24. října byl zahájen již čtvrtý Izraelský týden na Univerzitě Karlově. Tématem letošního ročníku jsou perspektivy izraelských studií v České republice. Akce je již tradičně pořádána Pražským centrem židovských studií, které vzniklo roku 2012 na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Úvodní přednášku proslovila Joanna Dyduch z University of Wrocław, která se věnovala otázce budoucího vývoje izraelských studií v Evropě. Na přednášku navázal prorektor Univerzity Karlovy doc. Jan Konvalinka, který celou akci zahájil společně s ambasadorem Státu Izrael v České republice Gary Korenem. Docent Konvalinka zdůraznil historické vazby České republiky a Státu Izrael a připomněl i nabídku výměnných programů mezi Univerzitou Karlovou a izraelskými univerzitami.

„Cílem Izraelského týdne na Univerzitě Karlově je především provázat česká a zahraniční pracoviště izraelských studií,“ uvedla ve svém uvítacím proslovu pořadatelka celé akce doktorka Marcela Zoufalá z Filozofické fakulty UK. Izraelský týden má zmapovat nosná témata izraelských studií v podání českých a zahraničních odborníků a zároveň propojit domácí odbornou veřejnost s izraelskými a dalšími mezinárodními institucemi. Izraelská studia představují interdisciplinární obor pro studium moderní izraelské historie, politiky, společnosti, kultury a umění. Projekt slouží jako platforma pro možný budoucí rozvoj výzkumu a výuky v oboru izraelských studií na Filozofické fakultě UK.

Hostem zahajovacího večera se stal profesor Elie Rekhess z Northwestern University, specialista na arabskou menšinu Státu Izrael. Přednáška nazvaná The Palestinian-Arab Minority in Israel: Between Integration and Alienation posluchačům osvětlila složitou situaci arabských občanů Izraele od jeho vzniku až po současnost. Arabská minorita Státu Izrael je nucena vyrovnávat se s mnoha protichůdnými faktory, mezi kterými lze jen velmi těžko hledat místo k vymezení vlastní identity.

Kromě četných přednášek, které Izraelský týden na Univerzitě Karlově přináší, se můžeme těšit i na divadelní inscenaci Milenec na motivy stejnojmenného díla izraelského spisovatele Avrahama B. Jehošuy, kterou uvede smíchovská MeetFactory. V závěru týdne proběhne komentované promítání snímku Tančící Arabové/Vypůjčená identita. V rámci akce bude představena i nová kniha Markéty Burgetové Vysvoboď mne, abych nebyl vinen: Etika v izraelské armádě.

Přednáškové bloky čtvrtého Izraelského týdne se zaměří na sociokulturní a historické aspekty týkající se arabské menšiny, reflexi izraelsko-palestinského konfliktu ve společnosti, literatuře a kultuře a v neposlední řadě na mezinárodní a diplomatické vztahy Státu Izrael. Na přednáškách se podílí několik domácích i zahraničních odborníků z oblasti izraelských studií a mezinárodních vztahů. Prostor k prezentaci vlastního výzkumu dostanou také studenti hebraistiky a židovských studií Filozofické fakulty UK.

Čtvrtý Izraelský týden na Univerzitě Karlově potrvá do 27. října v prostorách Studentského klubu Celetná.


Elie Rekhess je předním odborníkem na arabskou menšinu v Izraeli, židovsko-arabské vztahy, palestinskou politiku, islámské obrození v Izraeli, na Západním břehu a v Gaze. Do svého odchodu do penze v roce 2011 byl vedoucím výzkumným pracovníkem v Moshe Dayan Center for Middle Eastern and African Studies na Telavivské univerzitě a řídil Program židovsko-arabské spolupráce v Izraeli podporovaný nadací Konrada Adenauera (1995‒2010). Od roku 2013 působí profesor Rekhess v pozici Crown Visiting Professor Izraelských studií na Northwesternské univerzitě. Dále je přidruženým ředitelem v Crown Center for Jewish and Israel Studies a přednáší na katedře historie na Northwesternské univerzitě.










Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.