red. • foto: René Volfík • 28. října 2016

Studenti podpořili rektory na Hradčanském náměstí

V pátek 28. října se na Hradčanském náměstí sešli rektoři a prorektoři předních českých univerzit a vysokých škol a zástupci studentských spolků, aby si u sochy Tomáše Garrigua Masaryka připomněli 98. výročí vzniku Československé republiky.

Na začátku krátkého slavnostního shromáždění rektoři a prorektoři položili květiny u sochy TGM. Vlastní připomenutí státního svátku zvolili poté, co většina z nich odmítla účast na slavnostním udílení vyznamenání na Hradě, k čemuž je vedla skutečnost, že prezident republiky na Hrad opakovaně nepozval rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka. Spolu s rektory položili k soše zakladatele Československé republiky kytici také ministryně školství Kateřina Valachová a předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš.

Poté před zaplněným prostorem kolem sochy TGM promluvili zástupci Univerzity Karlovy, Českého vysokého učení technického, Masarykovy Univerzity i Akademie Věd.

„Je skvělé, že se zde scházejí rektoři a prorektoři našich univerzit společně se studenty a s veřejností. Zdá se, že zde, u sochy Tomáše Masaryka, vzniká u příležitosti oslav 28. října nová, pěkná tradice. Hodnoty, za něž prezident Masaryk bojoval, jsou totiž velmi důležité i dnes. Myslím, že tady nejsme 28. října naposledy,” zaznělo mimo jiné z úst profesora Martina Kováře, prorektora pro vnější vztahy Univerzity Karlovy, jenž také poděkoval studentům za jejich podporu.

Následovalo čtení studentského prohlášení, které podepsali zástupci 51 studentských spolků a iniciativ z celé České republiky. Studenti v něm zdůraznili, že se nejedná o prezentaci studentských politických názorů, ale o důstojné uctění státního svátku. „Vadí nám, že ocenění, dříve tak ceněné, ztrácí na významu. Nejsou poškozováni jenom občané České republiky, ale také obraz České republiky v zahraničí,” uvedl Bronislav Poul z Filozofické fakulty UK, jeden z autorů prohlášení.

Studenti ve svém vyjádření připomněli také loňský 17. listopad, kdy jim nebylo umožněno položit květiny na pražském Albertově, tj. na místě, které je se studentskými protesty neodmyslitelně spjato. „Akademická obec je ta první část společnosti, která má vyjádřit nespokojenost s tím, co se děje,“ komentoval situaci Tomáš Bederka ze spolku Agora, jeden ze svolavatelů akce.

Na závěr setkání zazněl zpěv studentské hymny Gaudeamus igitur. Nad hlasy všech ostatních se nesl zvučný zpěv prorektora Univerzity Karlovy profesora Jana Royta. Na závěr účastníci shromáždění u sochy Tomáše Garrigua Masaryka zapálili svíčky.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.