Tereza Bušová • foto: Daniel Pražák • 31. října 2016

Charitativní lymfom bazar: nepoužívaným oblečením proti rakovině

Únava, snížená imunita a zvětšená uzlina na krku. Tak poznala studentka Emma Wonka, že něco není v pořádku. V roce 2012 jí byl diagnostikován Hodgkinův lymfom, onemocnění, které postihuje zejména mladé lidi. Tento týden organizuje Charitativní lymfom bazar na Pedagogické fakultě UK, čímž se snaží o osvětu mezi cílovou skupinou, která může být touto nemocí postižena.

Emma Wonka organizuje Charitativní lymfom bazar, který pomáhá šířit osvětu o Hodgkinově lymfomu

Emma Wonka organizuje Charitativní lymfom bazar, který pomáhá šířit osvětu o Hodgkinově lymfomu

„Projevilo se to už na střední škole. Bohužel jsem měla smůlu a trvalo to dlouho, než mi nemoc diagnostikovali,“ vysvětluje Emma Wonka, studentka Pedagogické fakulty. Hodgkinův lymfom patří mezi nádorová onemocnění lymfatické tkáně, které se projevuje zvětšenými uzlinami. Jeho výzkumem se zabývá zejména profesor Volker Diehl, který letos v říjnu obdržel čestný titul Doctor Medicinae Honoris Causa Univerzity Karlovy (psali jsme zde).

Hodgkinův lymfom postihuje zejména pacienty mezi 20. a 30. rokem života, proto se Emma rozhodla pro osvětu právě mezi mladými lidmi. „Většinou se lidi nechtějí o rakovině bavit, je to takové konverzační tabu. Myslím, že to vůbec není potřeba, ba naopak. Protože jsem si tím sama prošla, napadlo mě uspořádat charitativní bazar, aby se o tom tématu více mluvilo.“

Až do úterý 1. listopadu je možné v rámci Charitativního lymfom bazaru nosit do vestibulu Pedagogické fakulty doplňky a čisté oblečení, které už jeho majitelé nechtějí nebo nepotřebují. Ve dvou následujících dnech se tyto oděvy za studentské ceny prodávají. Výtěžek z prodeje je věnován pacientskému sdružení Lymfom help, které pomáhá pacientům s maligním lymfomem. „Chtěla bych všem kolemjdoucím doporučit, ať si koupí nějaký hezký kousek, oživí svůj šatník a zlepší svůj den tím, že pomohli dobré věci,“ dodává Emma Wonka.

Organizátorem Charitativního lymfom bazaru je sdružení Lymfom help a studentský spolek Agora, jehož je Emma Wonka členem. Lymfolm help je občanské sdružení, které vzniklo v září roku 2005 z iniciativy několika bývalých pacientů. Usiluje o zprostředkování vzájemného kontaktu nemocných, případně jejich příbuzných či blízkých, zároveň také o vytvoření zázemí a zdroje pomoci pro ty, kteří léčbou procházejí anebo léčbu absolvovali a jsou zpět na cestě do svého života. Svou činností navazuje na práci lékařů a usiluje o vytvoření podpůrné péče pro pacienty s touto diagnózou.










Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.