Tereza Bušová • foto: Milan Halousek z Centra studentských aktivit CSO • 4. listopadu 2016

Úspěchy tří studentů Univerzity Karlovy v kosmickém výzkumu

Jedno z největších mexických měst, Guadalajara, se stalo koncem října 2016 centrem světové kosmonautiky. Konal se tam už 15. Space Generation Congress (SGC), následovaný 67. ročníkem Mezinárodního astronautického kongresu (IAC). Obou kongresů zúčastnili i tři studenti Univerzity Karlovy, spolu s pracovníky České kosmické kanceláře, která k jejich účasti dopomohla.

Julie Nováková

Julie Nováková
Julie Nováková je studentkou evoluční biologie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, v rámci popularizace vědy spolupracuje i s katedrou geofyziky na Matematicko-fyzikální fakultě. Dveře na zahraniční konferenci jí i Lucii Davidové otevřelo studentské stipendium Evropské kosmické agentury. „Mezinárodní astronomický kongres je rozhodně úžasná příležitost pro jakéhokoli studenta, který se věnuje tématu souvisejícímu s vesmírem, ať už je to inženýrství, fyzika, biologie, humanitní vědy nebo třeba vesmírné právo,“ líčila své zážitky z kongresu Julie.

V Guadalajaře navštívila technické sekce s tamními přednáškami nebo akce vzdělávání s mexickými dětmi, které se učily naprogramovat robota tak, aby navštívil určitá místa na Marsu. Sama pak prezentovala své vzdělávací a popularizační aktivity v oblasti astrobiologie. „Píšu popularizační články do časopisů, zejména pro Vesmír, náš nejstarší vědecko-popularizační časopis, který už existuje od konce 19. století. Dále tvořím pro Astropis, Přírodovědce (časopis Přírodovědecké fakulty) a další online magazíny, například doménu osel.cz,“ představila své aktivity Julie.

Zároveň je jednou z vyučujících předmětu Základy astrobiologie, kam zve odborníky, kteří se snaží svůj výzkum přiblížit a představit široké veřejnosti. Působí i na pozici vedoucího na řadě přírodovědných a astronomických táborů pro mladší děti a středoškoláky. „Chceme i více přednášet na školách a přiblížit vědu té nejmladší generaci, která může vyrůst v převratné vědce a rozšířit hranice poznání,“ přibližuje své ambice Julie, která o IAC píše i na svém blogu.

Lucie DavidováDalší studentkou, která se mohla zúčastnit mezinárodního kongresu v Mexiku, je Lucie Davidová, studentka Filozofické fakulty UK. „Když jsem na kongresu řekla, že se zabývám psychologií, většinou jsem překvapila. Na druhou stranu většinou jsem viděla radost, že je tam někdo, kdo se takovými tématy zabývá, protože to je potřeba,“ komentuje netradiční spojení svých zálib Lucie. Ve svých patnácti letech prošla expedicí Mars nebo později projektem Odysseus, projekty organizovanými Českou kosmickou kanceláří (CSO), díky kterým se začala o téma vesmíru zajímat dál. „Snažila jsem se tyto dva zájmy propojit. Hned v prvním ročníku studia jsem přišla za docentem Radvanem Bahbouhem z Filozofické fakulty s tím, že bych se chtěla věnovat lidem v izolaci. Čekala jsem, že mě odmítne, ale on mne naopak velice podpořil. Doporučil mi sociomapování, což je produkt, který sám vytvořil.“

Na kongresu přednášela výsledky své práce zabývající se výzkumem posádek při dlouhodobých misích do vesmíru. V rámci projektů Analogue Moon Simulation Campaign či Poland Mars Analogue Simulation (PMAS) pracuje na analogových misích, které simulují podmínky na Měsíci nebo na Marsu. „Zajímalo mě, jak posádka zvládne náročné podmínky po dobu 14 dní a jak jim jako psycholog mohu pomoci. Myslím, že výsledky jsou pak dobře aplikovatelné na jakékoli jiné pracovní týmy, protože i vesmírná posádka je ve své podstatě pracovní tým.“

Posledním zástupcem Univerzity Karlovy, který se kongresů zúčastnil, je Nikola Schmidt. Na SGC byl členem skupiny zaměřené na Space Security Awareness, která se zabývala otázkou čištění oběžné dráhy od kosmického smetí. Na IAC měl následně dva příspěvky: „První se zabýval architekturou laserového systému pro odklonění asteroidu při obraně Země. Druhý pojednával tzv. just securitization theory, tedy otázce oprávněné politické sekuritizace něčeho tak zdánlivě hypotetického, jako je pád asteroidů. IAC je každoročně fantastické setkání lidí se společným nadšením pro vesmír a letošní rok byl o to zajímavější, že jsme s kolegy uzavřeli kruh vynikajících spoluautorů naší nastávající knihy,“ hodnotí zkušenosti z kongresů Nikola. Oba články, které prezentoval na IAC, vycházejí z knihy o obraně planety, na které spolupracuje jako editor s 14 dalšími odborníky z několika zemí světa.

Česká kosmická kancelář (CSO) je nezisková organizace, která vznikla v roce 2003. Snaží se o rozvoj kosmonautiky v České republice, jejím hlavním cílem je usilovat o co nejefektivnější zapojení českých vývojových, výzkumných a průmyslových pracovišť do mezinárodních kosmických projektů. CSO nabízí konzultační a informační služby poskytované odborníky pro výzkumná a průmyslová pracoviště, i orgány státní správy. Činnost CSO zahrnuje také poradenství při hledání projektových příležitostí, navazování kontaktů se zahraničními partnery a s přípravou a administrací projektových návrhů. Každý rok umožňuje propagaci českých pracovišť na Mezinárodním astronautickém kongresu IAC. V neposlední řadě podporuje studentské projekty a pořádá vzdělávací akce pro školy, univerzity a širokou veřejnost.











Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.