Tereza Bušová • foto: Luboš Wišniewski • 29. listopadu 2016

Advent na Univerzitě Karlově

V pondělí 28. listopadu se konal již druhý ročník Adventu na Univerzitě Karlově. I v předvánočním shonu si mnoho studentů a zaměstnanců našlo čas, aby se účastnili zajímavého programu v prostorách Karolina.

Za doprovodu písní smíšeného pěveckého sboru Collegium paedagogicum a vůně svařeného vína se návštěvníci mohli procházet mezi stánky jednotlivých fakult. Čekaly na ně rozmanité aktivity, které prezentovali zástupci fakult či studentských spolků. Hosté si mohli vyzkoušet například lyžařský trenažér na stánku Fakulty tělesné výchovy a sportu UK nebo si připomenout vánoční tradice při dětských programech a workshopech, které organizovala Pedagogická fakulta UK ve spolupráci se studentským spolkem Emil.

Nabitý program měl stánek Matematicko-fyzikální fakulty UK. Zajímalo by vás, jaké počasí bude na Vánoce? „Sníh na Vánoce je spíš vzácná záležitost, zejména v centru Prahy. Podle statistik, které máme k dispozici, je za posledních 45 let pravděpodobnost sněhu na Štědrý den kolem dvaceti procent, na okrajích až 25 procent,“ říká Mgr. Michal Žák, Ph.D., z Matematicko-fyzikální fakulty UK.

V 16 hodin byl poblíž živého betléma slavnostně rozsvícen vánoční stromek. „Advent není jen časem rozsvěcení stromků a věnců, ale také rozsvícení sebe sama. Není to jen doba materiální, ale máme čas se zamyslet nad sebou, nad okolním světem a nad tím, jestli jdeme tou správnou cestou. Přeji nám všem, aby byl tento čas klidný, plný pohody a přátelských setkávání, na která často nemáme čas,“ uvedla prorektorka UK prof. PaedDr. Radka Wildová, CSc.

Doprovodný program zahrnoval také zajímavé přednášky v Císařském sále, které odstartovaly ve 14 hodin. Zájemce o historii Univerzity Karlovy jistě potěšily komentované prohlídky historických prostor Karolina nebo expozice univerzitního muzea. Další volně přístupná výstava byla k dispozici v Křížové chodbě Karolina, kde se konal 13. aukční salon výtvarníků pro Konto Bariéry.

Oslava adventu byla zakončena večerním adventním koncertem ve Velké aule Karolina. Pod taktovkou dirigenta Mgr. MgA. Marka Valáška, Ph.D., vystoupilo Collegium paedagogicum, smíšený pěvecký sbor a komorní orchestr Pedagogické fakulty UK se skladbami Jiřího Temla a Jakuba Jana Ryby.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.