Tour de menza: Arnošta z Pardubic ****************************************************************************************** * Tour de menza: Arnošt z Pardubic ****************************************************************************************** Jedno z nejoblíbenějších stravovacích zařízení Univerzity Karlovy, menza Arnošta z Pardubi v ulici Voršilská 1 mezi Národním divadlem a ulicí Národní třída. Z obou zastávek tramvají ní možné dojít pěšky, nedaleko menzy je i zastávka Lazarská. Zdejší menza je oblíbená zejm lokalitě, studenti to k ní nemívají ze školy daleko. Zároveň je považována za menzu, ve kt vaří, což dokládá i ocenění, které získala v roce 2015 v soutěži o nejlepší menu. A právě redaktoři iFora, aby menzu ozkoušeli na vlastní kůži. Hned po vstupu do budovy nás upoutá prosklená vitrína s nabídkou denních jídel. Menza přip strávníky pět druhů menu denně, kromě tří “klasických” pokrmů je mezi nimi vždy jedno minu jedno bezmasé pro vegetariány (což nejméně polovina z nás přivítá s nadšením.) Každé menu polévky, hlavního jídla a čaje, k dispozici je i pitná voda. Jestli na nás ještě nějaké jídlo zbude, si můžeme ověřit na obrazovkách ve vestibulu. „Poč studenti zkontrolovat i na webových stránkách menzy,” doplňuje Marek Lukáš, vedoucí Útvaru služeb. Přes webové rozhraní je možné i objednat vybrané jídlo na další den, tuto možnost zhruba deset procent studentů. „Denně rozdáme v menze 600 až 650 jídel. Samozřejmě se ta č jednotlivých dnů v týdnu, někdy to bývá až 700 jídel za den,” dodává Marek Lukáš. Ve zkouš menze samozřejmě větší klid, se počet vydaných obědů ustálí na 400 až 450 porcích. Vcházíme do menzy. Hned při příchodu do hlavní místnosti nás zaplaví vlna horka. To je ost prostory typické, v zimních měsících je ale člověk za každý kousek tepla rád a v létě je z u stolu otevřít okno. Samotná místnost není nijak závratně veliká, jako je tomu u jiných m Karlovy, takže najít místo k sezení pro větší počet kamarádů může být oříšek. My ale máme je krátká fronta, která rychle ubíhá, což je možná dáno prodlouženou otevírací dobou - men hladovým strávníkům už v 10:45 a zase je zavře až ve 14:30 (s výjimkou pátku, kdy se dveře 14:00). Polévka je „vegetarian friendly“, což znamená, že je možné si ji objednat i bez masové slo kuchařky, které jsou většinou v dobré náladě, zejména pokud se člověk do menzy vrací opako vyhovět speciálním požadavkům v podobě větší porce nebo změny oblohy. Příjemně nás překvap bar, který je v menze nově instalován od letošního září, takže si můžeme nabrat salátu, co vylepšit si ho zálivkou u pokladny, kde je možné také pořídit zdravé müsli tyčinky na odpo samozřejmě zaplatit objednané jídlo. Zdánlivě plná menza většinou skrývá několik volných míst v zadní místnosti, kam také zamíř tu dost, a když v menze zrovna není nával studentů, který pravidelně přichází kolem jedné dá se tu i v klidu posedět a číst třeba zápisky z přednášek. A co říkají na kvalitu jídel „Dala jsem si jelena a je opravdu výborný,” směje se Daniela Čechová z Pedagogické fakulty i ostatní studenti: „Chodím sem denně, protože mi to tady chutná. Vaří tu dobře a za lidov její spolužák, Filip Brus. I my jsme byli s jídlem spokojeni, rizoto sice patří k jídelnové klasice, ale kuře s hrano nejednoho studenta. Zbytky našeho oběda putují na tácu do speciálního automatického koloto místnosti, který odnáší tácy do zákulisí menzy. Pozor na zapomenutí ISIC karty nebo celé p její navrácení je totiž procedurou zdlouhavou, ale naštěstí většinou úspěšnou, pokud absen zjistíte včas. Samotná menza je umístěna v památkově chráněné budově, která byla původně určena především církevních škol. Kromě menzy fungovaly ve vyšších patrech i koleje, které byly oblíbené pr rodinnou atmosféru. Kvůli nízké kapacitě však byl provoz koleje ukončen, a to k datu 28. č nejvyšším patře byla pro věřící studenty zřízena kaple, která dnes slouží sboristům Univer Příště se podíváme do menzy na Albertově.