red. • foto: archiv R. Kaisera • 5. prosince 2016

Křest publikace Chirurgie hlavových a periferních nervů s atlasem přístupů

V pátek 11. listopadu proběhl na konferenci Střešovický podzim křest nové publikace Chirurgie hlavových a periferních nervů s atlasem přístupů MUDr. Radka Kaisera, který působí na Neurochirurgické a neuroonkologické klinice 1. LF UK.

Na vzniku publikace se kromě doktora Kaisera podílelo patnáct lékařů z Ústřední vojenské nemocnice a z Anatomického ústavu 1. LF UK. Vydání i slavnostní křest knihy proběhly pod záštitou bývalého ministra zdravotnictví České republiky MUDr. Svatopluka Němečka a prorektorky Univerzity Karlovy prof. MUDr. Mileny Králíčkové, Ph.D. Kmotrem nově vydané knihy se na jejím slavnostním křtu stal prorektor Univerzity Karlovy prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc.

Nová publikace Chirurgie hlavových a periferních nervů s atlasem přístupů přináší českému čtenáři ucelený a aktualizovaný soubor informací o hlavových a periferních nervech. Kniha vychází po více než třiceti letech a navazuje na původní publikaci, která rovněž vzešla ze spolupráce Neurochirurgické a neuroonkologické kliniky 1. LF UK a Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Kniha shrnuje nejnovější poznatky z epidemiologie, patofyziologie a diagnostiky nervových poranění, úžinových syndromů a neuroonkologie, přináší také informace o praktických zkušenostech českých a světových lékařů s jejich chirurgickou léčbou. Komplexní povaha řešeného tématu by nebyla dostatečně reflektována, pokud by téma mělo být pojednáno pouze z pohledu neurochirurgického. Právě z tohoto důvodu se na vzniku publikace podíleli i další odborníci, kteří publikaci obohatili o nejnovější poznatky z oborů neurologie, anesteziologie, radiodiagnostiky, patologie, rehabilitace, ortopedie, algeziologie a ORL.

Skutečným unikem je obrazová část publikace, která formou atlasu ukazuje různé přístupy k chirurgické léčbě. Obrazová část se tak může stát nezastupitelným pomocníkem při plánování operační revize poškozeného nervu, ale v případě nejasností i během operace, zejména u vzácnějších poranění.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.