Tour de menza: Jednota

Tentokrát se naši redaktoři vypravili do menzy Jednota, která se nachází v Opletalově ulici nedaleko zastávky Hlavní nádraží. Kromě studentů a rezidentů z místních kolejí sem často zavítá i veřejnost. Hned v první chvíli nás napadá, že problém s místem tu, na rozdíl od předešlých menz, opravdu nehrozí a člověk se bez problémů usadí kdekoli i s partou kamarádů. Prostory menzy Jednota jsou skutečně obrovské.

Jsme tu brzy, takže fronta k výdeji se zatím neklikatí, na tu si prý máme počkat do 11.45. Ze zkušenosti ale víme, že se tu na jídlo nečeká dlouho. Nevýhodou velké místnosti, která působí spíše jako nedaleká nádražní hala, je neútulnost. Menza ale nabízí i menší prostory po straně, jež trochu připomínají VIP místa pro učitele v jídelně na základních školách. Než se dostaneme k výdeji hlavního jídla a polévky, zaútočí na naše smysly poličky plné nádherně zdobených dortů, můžeme si vybrat i z dalších dezertů a salátů.

Personál je ochotný a polévku na žádost vegetariána nabídne i bez masové složky. K hlavnímu jídlu volíme sladkou žemlovku a maso s hříbkovou omáčkou a rýží. Z nápojů nabízí menza tradiční nápoje s různými příchutěmi a čaj, nás ale zaujme majestátní pípa. „S pivem jsme začali asi před rokem a půl, byla to taková zajímavost pro studenty,“ vysvětluje vedoucí provozu Luděk Bradáč. „Po půl roce jsme ale spadli na výtoč čtyř půllitrů denně, takže v současnosti netočíme. Poptávka po pivu je spíše v letních měsících.“

Co se samotného jídla týče, máme z této menzy asi zatím nejlepší pocit. Hlavní chody jsou chutné, rýže přímo vynikající. Stejný názor mají i přítomní studenti. „Já bych nic neměnila,“ říká Martina z Matematicko-fyzikální fakulty UK. „Líbí se mi různorodost jídel, podle mě si tu každý vybere, co mu chutná.“ Největší zájem je prý o drůbeží maso, zejména kuřecí prsa. Studenti mají rádi libová masa, z vepřového například panenku nebo krkovičku. „Víceméně jsem tu s nabídkou spokojená, většinou si vyberu jedno jídlo, které mi bude chutnat. Čekala bych ale nižší cenu a mohli by nabízet víc příloh. Chodíme sem dvakrát týdně,“ říká studentka Anna z matfyzu.

Zdá se, že v poslední době strávníků v menze ubylo, což potvrzuje i Bradáč. „Průměrně se rozdá kolem 550 porcí denně, v pátek chodí studentů méně. Předpokládám, že možnosti studentů, zejména ty finanční, jsou trochu jinde. Menza už se nezaplní jako dříve.“

Při vracení nádobí trošku znervózníme, protože tradiční kolejnička odvážející tác do „zákulisí“ byla nahrazena železnými vozíky, na něž stačí podnos položit. „Letos proběhla rekonstrukce myčky a mělo by se pokračovat i přes jídelnu, varnu a celý výdej jídel,“ vysvětluje Bradáč. Doufáme tedy, že rekonstrukce pomůže zútulnit rozlehlé prostory, jinak na nás totiž celá menza Jednota působila velmi pozitivním dojmem.

Naším dalším cílem je menza Hostivař.






Posluchárna UK

Až budete v některém z tanečních klubů dobíjet energii na další studijně-pracovní týden, pozorně se podívejte, kdo stojí za mixážním pultem. Mohl by to být i David Doubek z katedry psychologie Pedagogické fakulty UK alias Ventolin.​

Pokračování


NEJappky

Cestování bezesporu patří ke studentskému životu, řada z nás vyzkouší během svého studia i mobility, jakými je Erasmus+ a skvělé příležitosti, jenž nabízí. Co když si ale chcete udělat kratší výlet? Často platí, že nejdražší položkou v rozpočtu výletu je ubytování. A právě s tím může pomoci aplikace, nebo spíš komunitní síť Couchsurfing.

Pokračování


Časopis Forum

Pro čtenáře Fora nabízíme k prolistování kompletní archiv čísel ve formátu PDF. Těšíme se na Vaše podněty pro další témata našeho časopisu.

Pokračování


Tour de menza

Testujeme Menzy UK. Tentokrát se naši redaktoři vypravili do menzy Jednota, která se nachází v Opletalově ulici nedaleko zastávky Hlavní nádraží. Kromě studentů a rezidentů z místních kolejí sem často zavítá i veřejnost.

Pokračování




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Pokyny pro autory
Kontakty

REDAKCE
E-mail: iforum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.