Tour de menza: Hostivař ****************************************************************************************** * Tour de menza: Hostivař ****************************************************************************************** Několik dní před Vánoci jsme se rozhodli navštívit menzu na Hostivaři. Z centra Prahy je t ale pokud jste student ubytovaný na nedaleké koleji nebo si sem jezdíte zaplavat do bazénu nabídka levných obědů vhod. Zdejší menza nabízí spoustu míst k sezení a téměř rodinnou atm Trochu se bojíme, že bude problém mezi množstvím betonu menzu najít, ale hned první vysoká nepřehlédnutelným billboardem. Rozlehlé vstupní prostory působí značně naddimenzovaně, nep jiného než usměvavou paní vrátnou. Protáhneme se úzkou uličkou nad schody, abychom objevil které spíš připomínají konferenční místnosti někde na Vyšehradě. Ale v rohu si povšimneme několik roztroušených strávníků po okolí nás neomylně informuje o tom, že jsme tu správně. Jako první nás zaráží poloprázdné pulty, ačkoli jsme přišli o půl jedné. Zdá se, že studen nevyrazili za svými rodinami. V oddělení dezertů je už jen plechovkové pivo, sladké jazyky nabídka vánočních perníků s marmeládou a čepicí ze šlehačky. Vánoční je, kromě výzdoby, ta Vegetariánská část redaktorů je zvědavá na kubu z hub a krup, zatímco masožravec volí kapr salátem. Polévku bez masové složky tu dnes nemají, ale můžeme vyzkoušet rybí nebo ovarovou Prostory menzy jsou prosvětlené díky vysokým oknům, které jsou lemované nápadným množstvím Prostírání a ubrusy jsou klasicky z Ikey, zaujmou nás i Rembrandtovy obrazy na stěnách a s vánoční strom. Jsme tu ale především kvůli jídlu, a to je ucházející. Kroupový kuba nás te neoslovil, ale za to možná může nechuť k houbám. Za to kapr je chutný, když se člověk pope kostmi uvnitř. Při jídle zjišťujeme, že kolem sebe téměř neslyšíme češtinu, většinu zdejší klientely tvoř zahraničí. Co si myslí o vánoční nabídce? „Kapr mi chutná, je hezké, že mají Češi takové v říká Matthis z Nizozemí. „Chodím sem skoro každý den, protože to je blízko a levné. Někdy se Stefi z Německa. Studenti jsou překvapeni z místních obrovských prostor, protože to tu zaplněné. „Kdyby tu byla všechna místa obsazená, tak se nedostane s porcemi na všechny,” ř Portugalska. To ostatně potvrzuje i vedoucí menzy, paní Dana Pichová. Dříve byly všechny okolní budovy kteří sem chodili na obědy. „Personál, který tu vidíte, je tu už od 70. let, kdy to ještě stavbám,” vysvětluje Pichová. Celý provoz zvládne jeden kuchař, paní vedoucí a dvě pomocné toho nabízí menza téměř rodinnou atmosféru, kde se navzájem dobře znají zaměstnanci i návš Strávníků ale ubylo, chodí sem zejména studenti z Metropolitní univerzity nebo Českého vys technického. Pichová dodává, že počet porcí se tu odhaduje velmi obtížně, proto raději vaří méně jídel strávníků, připraví čerstvé jídlo. „A studenti to vítají, často jim i po druhé hodině nabí sýr s hranolky a tatarkou nebo kuřecí řízek. Nikdy je nevyhodíme.” Do budoucna se uvažuje menza mohla přesunout do menších prostor, které jsou o patro níž. Velká místnost má ale i prostory jsou k dispozici jako přednáškový nebo konferenční sál. Každý rok tu také pořádám pro Český národní symfonický orchestr, který má nedaleko nahrávací studio,” dodává Pichová loučíme s menzou a vyrážíme na půlhodinovou cestu do školy. Po Vánocích se podíváme do Právnické menzy.