Helena Zdráhalová • foto: Luboš Wišniewski • 27. května 2017

Jeden z nejvlivnějších ekonomů světa Jeffrey D. Sachs přednášel na UK

Časopis Times ho zařadil mezi sto nejvlivnějších světových osobností. Jeffreyho D. Sachse si mohli v sobotu 27. května poslechnout i studenti UK. Profesor ekonomie na Kolumbijské univerzitě a poradce generálního tajemníka OSN přednášel na UK o tématu udržitelného rozvoje.

Jednoho z nejvlivnějších ekonomů světa přivítal na UK rektor profesor Tomáš Zima. Profesor Sachs přiznal, že do České republiky jezdí velmi rád a k UK má blízko, jeho manželka totiž pochází z Prahy a její rodiče dokonce UK absolvovali.

Profesor Sachs, který se dlouhodobě zabývá tématem udržitelného rozvoje a v této oblasti působí i jako poradce generálního tajemníka OSN, přednášel o výzvách, jež stojí před bohatými státy světa, včetně České republiky, vůči životnímu prostředí.

Připomněl, jak šel ekonomický rozvoj dlouhá léta ruku v ruce se znečišťováním, a podotkl, že dnes, kdy jsme si vědomi nebezpečí, která planetě hrozí, bychom měli podporovat jenom byznys šetrný vůči životnímu prostředí. „Neinvestujte do uhelných společností, nemá to žádnou budoucnost,“ zdůraznil během své přednášky. V souvislosti s tím pak popsal, jak velký úkol stojí před Českou republikou, která se bude muset dříve nebo později vzdát těžby uhlí, v souvislosti s tím úplně přenastavit fungování celé společnosti a transformovat způsob získávání energie. Posluchače také upozornil na to, jak je s těžbou úzce spjatá korupce. „Politici jen předstírají, že se snaží zachraňovat pracovní místa spojená s těžbou. Ve skutečnosti jim jde o to, zvětšovat bohatství majitelů dolů.“

Během své přednášky zdůraznil, že by se měl každý chovat zodpovědně vůči Zemi a zajímat se o to, jak vzniká to, co kupuje a spotřebovává. Upozornil však, že naše snaha se do stavu planety a klimatu nepromítne hned, patrné to bude až za několik desítek let.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.