Helena Zdráhalová • foto: Michaela Říhová (Fotorepo) • 11. června 2017

Pražská muzejní noc v Karolinu: pro fotografii s mistrem Janem Husem si přišly stovky lidí

V Evropě není mnoho takových míst, jako je Karolinum, starobylé centrum Univerzity Karlovy, kde se lidé vzdělávají už od středověku. Ještě zvláštnější atmosféru vyzařuje v noci, kdy tato gotická stavba působí téměř mystickým dojmem. Na vlastní kůži se o tom mohli přesvědčit všichni, kdo se do ní zašli podívat v rámci Pražské muzejní noci v sobotu 10. června.

Karolinum se na mapě Pražské muzejní noci objevilo poprvé loni. A hned přilákalo řadu zvědavých návštěvníků. I letos se stalo oblíbenou zastávkou nočních putujících po pražských muzeích a dalších památkách, které mimořádně prodloužily svou otvírací dobu až do jedné hodiny ranní.

„Cestujeme, už jsme na čtvrté zastávce. Říkala jsem vnoučatům, že se sem musíme jít podívat, aby nemuseli čekat až do promoce. Šíleně se nám tady líbí stropy, to je něco nádherného. Poslechli jsme si tu také přednášku o historii univerzity,“ usmívala se Jana Kočárová, která během Pražské muzejní noci zavítala se svou dcerou a vnoučaty také do Karolina.

Kromě Velké a Malé auly Karolina si mohli lidé prohlédnout expozici o historii univerzity nebo si udělat fotografie se slavnými sochami Karla IV. nebo mistra Jana Husa. Zvláště děti však bavilo pózovat spíše s živým pedelem.

Komu se nepodařilo během nabitého večera zaběhnout do Karolina, nemusí litovat, expozice o historii UK je otevřená každý víkend. Pokud se v prostorách Karolina koná nějaká výstava, je možné expozici navštívit i ve všední dny. Vstupné je dobrovolné.

Stovky lidí během Pražské muzejní noci zavítaly i do dalších muzeí a prostor, které spravují jednotlivé fakulty UK. V oblasti Karlova náměstí a Albertova korzovaly skutečné davy, jež toužily rozšířit si medicínské a přírodovědní obzory, a putovaly proto mezi muzei 1. lékařské fakulty UK a Přírodovědecké fakulty UK. Kvůli obrovskému zájmu však nebylo úplně snadné některé expozice navštívit. Komu se to nepodařilo, nemusí věšet hlavu. Fakultní muzea jsou otevřená veřejnosti i mimo mimořádné akce, jako je muzejní noc. Jednotlivé otvírací doby si zájemci mohou dohledat na stránkách příslušných fakult. Vstupné je symbolické nebo úplně zdarma. Navíc je možné dohodnout si i komentované prohlídky.

Také Matematicko-fyzikální fakulta UK se do projektu zapojila a mimořádně zpřístupnila románskou rotundu sv. Václava, vzácnou uměleckou památku vystavěnou na počátku 11. století, o jejíž rekonstrukci se významně zasloužili pracovníci fakulty. Kdo se vydal za historií na Malostranské náměstí, mohl si večer zpestřit i dalším programem, který MFF UK připravila, a objevit, že i matematika a fyzika mohou být zábava.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.