Helena Zdráhalová • foto: JUDr. David Kohout, Ph.D. • 26. září 2017

Česko-německý festival práva spojil stovku studentů obou zemí

Studenti UK mají nepřeberné množství možností, jak během studia načerpat inspiraci v zahraničí pro svůj další vědecký a profesní rozvoj. Jednou z nich je i Festival práva Praha–Pasov. Ve spolupráci Právnické fakulty UK a jejího protějšku na německé Univerzitě Pasov se vždy jednou za několik let koná mimořádná týdenní akce pro stovku českých a německých studentů plná přednášek, diskuzí i kulturních a společenských akcí. Její pátý ročník se uskutečnil letos v září.

Festival začíná vždy v pondělí v Pasově, ve středu večer se pak celá skupina českých i německých studentů a přednášejících přesune do Prahy. Studenti se společně účastní řady mimořádných přednášek vyučujících z obou fakult nebo odborníků z praxe. „Letošnímu ročníku dominovala témata jako právní spory ve sportu, klimatické změny, norimberský proces a odpovědnost válečných zločinců, rovné postavení žen či pracovní právo. Vedle toho se v rámci festivalu konalo několik společenských akcí. V Německu jsme navštívili pasovský zemský a okresní soud. V České republice jsme se šli podívat do Senátu Parlamentu České republiky, kde nás přijal senátor a bývalý rektor Univerzity Karlovy profesor Václav Hampl. Studenti si také mohli prohlédnout historická jádra obou měst,“ nastínil program týdenní akce proděkan PF UK pro zahraniční záležitosti profesor Milan Damohorský.

Česko-německý festival práva založil v roce 2001 emeritní profesor Wolfgang Hromadka z Univerzity Pasov, který po roce 1989 často hostoval na PF UK. Od té doby se akce koná vždy jednou za několik let. Naposledy se jí studenti mohli zúčastnit v roce 2013, příští ročník se uskuteční pravděpodobně okolo roku 2020.

Festival práva se konal s finanční podporou celé řady subjektů, mezi ně patří např. Česko-německý fond budoucnosti, Česko-bavorská vysokoškolská agentura, Wolfgang-Hromadka-Stiftung a řada dalších.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.