Marcela Uhlíková • foto: FF UK, Thinstock • 9. října 2017

Volební kyvadlo FF UK nabízí plastičtější obrázek politických postojů společnosti

Datově intenzivní nástroj Volební kyvadlo z dílny Filozofické fakulty Univerzity Karlovy pomáhá veřejnosti lépe se zorientovat ve volebních preferencích různých skupin voličů. Nesnaží se předvídat výsledky voleb, ale podle věku, pohlaví, vzdělání, zaměstnaneckého statusu a kraje se ohlíží za ukončeným volebním obdobím v letech 2014–2016.

Běžné předvolební průzkumy jsou založeny na vzorku asi tisícovky respondentů. To sice poměrně spolehlivě umožní odhadnout celkové rozložení sil v danou chvíli, ale nevyčteme z nich, jak volí různé sociodemografické skupiny. Volební kyvadlo to umí. Spojuje totiž průzkum Trendy Česka (zadavatelem je Česká televize, data sbírá TNS Aisa), na němž se katedra sociologie podílí v roli konzultanta, a průzkum Naše společnost, který provádí Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR.

Každý z těchto průzkumů realizuje deset vln šetření ročně. Ve Volebním kyvadle jsou tato šetření spojena. Díky tomu je pro každý rok k dispozici asi 14 tisíc respondentů, kteří uvedli, jakou stranu by volili. „To je dost na to, abychom je mohli filtrovat podle různých sociodemografických kategorií, a stále jsme dostali robustní výsledky. Jen pro rok 2017 máme zatím vzorek menší, protože data, která používáme, budou veřejně přístupná až s odstupem,“ říká Kristýna Chábová, jedna z autorek projektu.

„Chceme veřejnosti ukázat, že průzkumy volebního chování nejsou nutně o předvídání budoucnosti,“ ozřejmuje smysl projektu Jaromír Mazák, jeho spoluautor, a upřesňuje: „Místo toho se snažíme vytěžit velké množství dat, která jsou veřejně k dispozici, a nabídnout plastičtější obrázek politických postojů české společnosti.“

Projekt Volební kyvadlo má i svou edukativní část. Přináší například vysvětlení, jak se od sebe liší volební model a volební potenciál nebo jaké chyby se v průzkumech objevují.

Volební kyvadlo namísto volebního modelu pracuje s přepočtem na mandáty. Množství získaných hlasů totiž v Česku proporčně neodpovídá konečnému počtu mandátů. Projekt tak upozorňuje i na skutečnost, že současný systém penalizuje malé strany.  






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.