Výpis článků z archivu za měsíc: Leden 2004


Jak úspěšně projít zkouškovým obdobím do vítězného konce

Vnímám-li naopak budoucí nebezpečí jako výzvu, které budu ze všech sil čelit, mobilizuji všechny pozitivní mechanismy. Je dobré se na to vyzbrojit příklady ze života i z historie. Například tímto: jednou v neděli odpoledne se Caesar nudil a tak se rozhodl, že zase potáhne do Galie. Jeho vojáky to ale už vůbec nebavilo a tak začali remcat a vyprávěli, že tři dny cesty od hranic je most, kde je Galové napadnou ze zálohy, protože k tomu mají ideální podmínky, a co oni budou dělat, až k tomu mostu přijdou, ano, co budou dělat, až k tomu mostu přijdou… Tehdy se Caesar namíchnul a pravil: „Až k tomu mostu dojdem, tak ho přejdem!“

Pokračování

MUDr. Radkin Honzák, CSc., 30. ledna 2004


Zkouškové období na University College London

Termíny všech povinností včetně zkoušek jsou zveřejněny hned na začátku školního roku a témata jednotlivých esejů jsou oznámena nejméně měsíc před termínem jejich odevzdáním – studenti tedy mají dost času na jejich vypracování a případné konzultace. Esejů je ve srovnání s českým školstvím nejen nesrovnatelně více, ale také jejich hodnocení je věnována mnohem větší pozornost – velkou část prací hodnotí nezávisle na sobě alespoň dva učitelé a vedoucí kurzu poté poskytne studentovi písemný i ústní komentář k obsahové i formální stránce práce.

Pokračování

Kryštof Chamonikolas, 30. ledna 2004


Stravovanie študentov v Trondheime

Slovko "studentsamskipnad" označuje študentské organizácie, ktorých hlavným cieľom je vytvárať dobré študentské prostredie. Starajú sa o študentovo blaho a potreby v mimoakademickej oblasti. Sú akýmisi našimi "Kolejemi a menzami", avšak ich záber je oveľa širší.

Pokračování

27. ledna 2004


Stravovaní studentů ve Velké Britanii

Stravování studentů na University College London a ostatních britských vysokých školách je vyřešeno poměrně nešťastným způsobem. Obdoba obyčejných českých menz, kde by se ve velkém vařil relativně slušný výběr levných jídel, v Britanii prakticky neexistuje. Dotace na stravování nejsou žádné a univerzita sama obvykle žádná stravovací zařízení neprovozuje. V rámci campusu existují menší samoobslužné jídelny typu „fast-food“, v nichž je výběr jídel a „kultura stravovaní“ obvykle horší než v českých menzách.

Pokračování

Kryštof Chamonikolas, 25. ledna 2004


Výhodné lyžařské pobyty v rámci UK

Zkouškové období je v plném proudu, přesto možná hodláte využít ideálních sněhových podmínek a plánujte výlet na hory. Řada fakult naší univerzity nabízí svým studentům cenově velmi výhodné lyžařské pobyty. Abychom vám usnadnili jejich hledání, přinášíme vám krátký přehled. Mnohé zájezdy jsou již vyprodány, ale při troše štěstí volné místo objevíte.

Pokračování

23. ledna 2004


Soutěž o nejlepší fotografii ze zahraničního studijního pobytu

Národní agentura Socrates v ČR vyhlašuje u příležitosti oslav "10 000 studenta" soutěž o nejlepší fotografii ze zahraničního studijního pobytu. Nejlepší fotografie, vybraná na základě veřejného hlasování, bude odměněna digitálním fotoaparátem.

Pokračování

22. ledna 2004


Studentská komora Rady vysokých škol

Studentská komora je orgánem Rady vysokých škol (článek o ní objevíte zde) a je tvořena studentskými zástupci veřejných i soukromých VŠ. Každou VŠ zde mohou zastupovat až dva studenti - člen RVŠ a jeho náhradník (některá škola nedeleguje žádného studenta, některá jen jednoho), kteří jsou oba vybíráni akademickým senátem své vysoké školy.

Pokračování

Karolína Kučerová, 14. ledna 2004


Rada vysokých škol

Rada vysokých škol (RVŠ) sdružuje veřejné i soukromé vysoké školy a zastupuje je při jednáních se zástupci ministerstva školství a dalšími představiteli státu. Smyslem její činnosti je usnadnit komunikaci mezi VŠ a státními institucemi.

Pokračování

vf, 13. ledna 2004


Filmový seminář UK: Pán prstenů: Návrat krále

V rámci filmového semináře UK se dnes 13. ledna 2004 uvádí film Pán prstenů: Návrat krále. Projekce proběhne od 18. 00 v Modré posluchárně v Celetné 20.

Pokračování

13. ledna 2004


Studentská rada FFUK podporuje nápady a projekty studentů

Co mají společného ples Filozofické fakulty, koncerty Jarka Nohavici a Karla Plíhala, výstavy výtvarných děl a fotografií na hlavní budově Filozofické fakulty, filmový a divadelní klub nebo diskuse studentů s Janem Sokolem či Ivanem Medkem? Jednoduše to, že je pořádá SR SF FF UK. A co se skrývá za touto dlouhou zkratkou? Ještě delší název: Studentská rada Studentského fondu FF UK. Snad každý student se některé z akcí zúčastnil, ale málokdo ví, co to tahle Studentská rada nebo Studentský fond vlastně je.

Pokračování

Bára Hartigová, Jan Hron, 10. ledna 2004


Navazující magisterské studium na University College London

K obvykle jednooborovému magisterskému studiu jsou přijímáni studenti z různých příbuzných oborů. Například komparatistika na UCL existuje pouze jako navazující magisterský program a hlásí se na ni absolventi bakalářských programů nejen filologických, ale také např. kulturologie, filmové vědy, filozofie atd.

Pokračování

Kryštof Chamonikolas, 6. ledna 2004




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.