Výpis článků z archivu za měsíc: Leden 2012


Studujte obory, které mají budoucnost

Jak nejlépe najít v budoucnu uplatnění na pracovním trhu? Rozhodněte o své budoucnosti s rozmyslem a podejte si přihlášku ke studiu na Univerzitě Karlově na ten správný obor. Analytik z Národní observatoře zaměstnanosti a vzdělávání Ing. Jiří Braňka pro časopis i-Forum sestavil seznam profesí, kterých je v současné době na trhu práce nedostatek a o kterých se dá předpokládat, že budou žádané i v budoucnu.

Pokračování

30. ledna 2012


Rektor ocenil sedm nejlepších studentů

Sedm studentů a absolventů Univerzity Karlovy získalo ve čtvrtek 26. ledna 2012 v Malé aule Karolina Cenu rektora. Zvláštní vyznamenání se uděluje jednou ročně nejlepším studentům bakalářských a magisterských studijních programů, kteří dosáhli mimořádných výsledků ve vědecké, výzkumné, sportovní nebo kulturní činnosti.

Pokračování

26. ledna 2012


Zájemcům o studium na veletrhu poradili sami studenti Univerzity Karlovy

Jak se nejlépe připravit na přijímací zkoušky, jaký je studentský život na Univerzitě Karlově a jak se bydlí na univerzitních kolejích. To byly nejčastější dotazy, které padaly na Veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus u stánků všech 17 fakult Univerzity Karlovy. Veletrh se konal v úterý a ve středu na pražském holešovickém výstavišti a dorazilo na něj přes 8 tisíc návštěvníků.

Pokračování

26. ledna 2012


Přijďte si vybrat z oborů Univerzity Karlovy na veletrh Gaudeamus

Který obor na Univerzitě Karlově studovat? Přijďte si vybrat v úterý nebo ve středu na Veletrh pomaturitního celoživotního vzdělávání Gaudeamus. Veletrh se koná na výstavišti Praha Holešovice v pavilonech E a D po oba dny vždy od 8:00 do 16:00.

Pokračování

24. ledna 2012


Kritický průvodce „reformou“ vysokých škol

Text, který se Vám dostává do ruky, reaguje na momentální snahu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) o vytvoření nového zákona o vysokých školách a souvisejícího zákona o finanční pomoci studentům. Věcné záměry obou zákonů již v prosinci roku 2011 prošly vnějším připomínkovým řízením a byly následně na konci prosince, resp. na počátku ledna 2012 z MŠMT poslány ke zpracování Legislativní radou vlády a k projednání vládou České republiky. Přestože se jedná o návrhy, které by, pokud by vešly v platnost, velmi radikálně změnily podobu českého vysokého školství, obeznámenost akademických obcí s jejich obsahem je stále velmi malá.

Pokračování

20. ledna 2012


Studenti si připomněli výročí úmrtí Jana Palacha happeningem

Že osobnost Jana Palacha není jen vyprázdněným symbolem, ukázali studenti Univerzity Karlovy během happeningu, který se uskutečnil ve čtvrtek 19. ledna. Setkání se konalo v knihovně Filozofické fakulty UK, která od října loňského roku nese právě jméno Jana Palacha. Na programu bylo vystoupení mladých básnířek, diskuse s Janem Stránským a Ivanem Klímou či noční vystoupení písničkářů a performerů. Vzpomínalo se také na bývalého prezidenta Václava Havla.

Pokračování

20. ledna 2012


Rodiče se báli, jestli mě tam nesnědí

Využili jsme příležitost, která se nemusí opakovat. Tak mluví studenti Husitské teologické fakulty UK, kteří v prosinci loňského roku vyrazili na studijní stáž do Zimbabwe. Tři týdny pomáhali v místní škole, cestovali a poznávali zdejší přátelskou komunitu. Vojta Smetana a Michala Krejčová splnili slib a o své zážitky se podělili s redakcí i-Fora.

Pokračování

19. ledna 2012


Absolventi získali ocenění za vynikající studium

Pět absolventů magisterského studia ocenila Vědecká rada Geografické sekce Přírodovědecké fakulty UK za vynikající studijní výsledky a diplomovou práci za akademický rok 2011/2012. Pro ocenění si studenti došli přímo na zasedání rady 8. prosince 2011.

Pokračování

13. ledna 2012


Studenti závodili na akademickém mistrovství v halové atletice

V přetlakové hale na pražském Strahově poměřili své síly v pondělí 9. ledna 2012 studenti vysokých škol při šampionátu v halové atletice. Závody pořádala Fakulta tělesné výchovy a sportu UK spolu s Českou asociací univerzitního sportu. Zúčastnilo se jich 138 závodníků. Nejpočetnější tým vypravila Univerzita Karlova, kterou na mistrovství reprezentovalo 46 studentů. Sportovci FTVS UK se stali také nejúspěšnějším družstvem šampionátu.

Pokračování

11. ledna 2012


České studentky v Řezně: Byl to nezapomenutelný týden!

Tandem Řezno–Praha je výměnný projekt mezi katedrou českého jazyka a literatury PedF UK a Univerzitou v Řezně. Probíhá již čtvrtým rokem. Tandemu se většinou účastní pět českých a pět německých studentů. Loni německé studenky navštívily Prahu v květnu, české účastníce jely do Řezna v říjnu 2011 ve složení Eliška, Katka, Lucie, Marie, Renata a Štěpánka. Každá z účastnic i-Foru stručně představila téma, kterým se v Řezně zabývala.

Pokračování

10. ledna 2012


Třináct variací na téma lidského osamění

Šaty z igelitu, to je název sbírky povídek, kterou vydal Bc. Vratislav Maňák, třiadvacetiletý student magisterského oboru Mediální studia na FSV UK. Jeho prvotina vyšla v listopadu a o Maňákovi se hned začalo mluvit jako o velkém talentu.

Pokračování

3. ledna 2012




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.