Výpis článků z archivu za měsíc: Leden 2014


Zranění a bolest ho nezastavily. Emil Novák letí v únoru do Soči

Zlomenin měl tolik, že už si dnes ve svých čtyřiadvaceti letech ani na jejich přesný počet nevzpomene. Přesto snowboardcrossař a student Fakulty tělesné výchovy a sportu UK Emil Novák říká, že se na závodech nebojí a ani před svou první olympiádou nervozitu necítí. Do startovacího boxu na Zimních olympijských hrách v Soči se postaví 17. února.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 29. ledna 2014


Paleontologové musejí mít velkou fantazii, říká ilustrátor Karel Cettl

Když se v létě objevila trička s „dino-sutrou“, stal se z nich prodejní hit. Za výtvarným ztvárněním toho, jak se rozmnožovali druhohorní živočichové, stojí doktorand Mgr. Karel Cettl, který studuje na PřF UK. O dino-sutře říká, že šlo především o to, popularizovat paleontologii.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 23. ledna 2014


Iberoamerickou cenu za práci o Fradiqu Mendesovi získala Nicole Márföldi

Celkem 16 vysokoškolských studentů bakalářského a magisterského programu letos usilovalo o získání Iberoamerické ceny, která se uděluje za vědeckou práci s přímým vztahem k Latinské Americe nebo Pyrenejskému poloostrovu. Třetí místo se hodnotící komise rozhodla udělit studentce Nicole Márföldi z Ústavu románských studií FF UK.

Pokračování

Lucie Kettnerová, Helena Zdráhalová, 17. ledna 2014


Osobnost Jana Palacha si studenti připomněli diskusí o občanském aktivismu

Právě dnes uplynulo 45 let od chvíle, kdy se student Jan Palach na Václavském náměstí polil hořlavinou a zapálil, aby vyburcoval veřejnost z letargie, která nastala pět měsíců po sovětské okupaci. Studentská rada Filozofické fakulty UK připravila řadu akcí, jimiž chce hrdinský čin Jana Palacha připomenout. Jako první proběhla včera na půdě fakulty diskuse o občanském aktivismu.

Pokračování

Lucie Kettnerová, 16. ledna 2014


Apollonské dny věnované systematické práci se ve zkouškovém vyplácejí

Více než deset procent nejlepších studentů UK je finančně oceněno za své výkony u zkoušek a klasifikovaných studijních povinností. Výše stipendia za vynikající studijní výsledky může v některých případech dosáhnout až 20 000 korun. Není to dodatečná motivace pro intenzivní přípravu na zkoušku?

Pokračování

Petra Köpplová, 13. ledna 2014


Díky kvalitním protézám se dá lyžovat i po amputaci obou dolních končetin

Pravděpodobně vůbec poprvé na světě se povedlo uskutečnit lyžování oboustranně amputovaného na dvou lyžích. Testování nově vyvinuté hydraulické protézy realizovalo Centrum sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK v druhé polovině prosince v italském středisku Passo Tonale.

Pokračování

PaedDr. Jan Hruša, CSc., red., 9. ledna 2014


Běloši prý přinášejí štěstí, proto na nás v Zambii pořád sahali, vzpomínají studentky

Do Zambie – země uprostřed Afriky, která patří k nejchudším na světě a kde je téměř každý pátý obyvatel HIV pozitivní – vyjely dvě studentky Husitské teologické fakulty UK. Lucie Poprocká a Markéta Veselá tam poslední tři měsíce roku 2012 pomáhaly s prací české neziskové organizaci Njovu, s níž fakulta dlouhodobě spolupracuje.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 2. ledna 2014




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.