Výpis článků z archivu za měsíc: Říjen 2012


Škola pro mne zůstává prioritou, říká Česká Miss World 2012

Linda Bartošová má na rozdíl od tisíců nových studentů, kteří v říjnu začínají na UK první akademický semestr, jedinou výhodu – díky titulu, jejž letos získala v soutěži Česká Miss, se nemusí do dubna starat o místo na kolejích. Jaká očekávání a obavy skrývá studentka žurnalistiky na FSV za tváří profesionálky?

Pokračování

red., 31. října 2012


Čtveřice studentů UK simulovala jednání Evropského parlamentu

Letos poprvé se delegace studentů z Univerzity Karlovy zúčastnila mezinárodní frankofonní Simulace Evropského parlamentu. Ondřej Procházka, Renata Lebedová, Selma Hamdi a Eva Smotlachová měli možnost vžít se na týden do role europoslanců a diskutovat o aktuálních problémech Evropské unie se stejně starými studenty z celého světa.

Pokračování

Lucie Kettnerová, 31. října 2012


Čeští a slovenští studenti zahráli na společnou notu

Již tradiční umělecká spolupráce mezi studenty z katedry hudební výchovy Pedagogické fakulty UK v Praze a slovenskými studenty Institutu umění Filozofické fakulty Prešovské univerzity v Prešově získala letos další rozměr. Spolu s Českým spolkem v Košicích studenti a jejich pedagogové v polovině října uspořádali dva koncerty.

Pokračování

Egli Prifti, 30. října 2012


Doktorandi oceňují motivační charakter programu ERMEC

Navazující ročník intenzivní doktorandské školy ERMEC se konal v druhé polovině srpna 2012 v estonském Haapsalu. Evropský projekt svým obsahem směřoval k metodologickým otázkám výzkumu a stal se tak významným zdrojem informací pro studenty doktorských programů v oblasti výchovy a vzdělávání.

Pokračování

Filip Fischer a Ivana Procházková, 25. října 2012


Studenti pomáhají získávat nové dárce krve

Podejte mi krevní konzervu, sestřičko! Někdo si při této větě vybaví seriál Dr. House, někdo si vzpomene na dramatické okamžiky vlastního života a někdo si vybaví odběr krve na transfuzní stanici a drobný dárek, který lze získat v rámci projektu Studentská krev.

Pokračování

Petra Köpplová, 24. října 2012


Cenu Edvarda Beneše získali tři studenti Univerzity Karlovy

Už po sedmnácté byla udělena Cena Edvarda Beneše, jež je určena pro studenty vysokých škol, kteří mají zpracované některé z témat oboru historie 20. století nebo oboru sociologie. Slavnostní předání cen proběhlo 19. října v Památníku Edvarda Beneše v Sezimově Ústí. Mezi devíti oceněnými byli i tři studenti Univerzity Karlovy.

Pokračování

Lucie Kettnerová, 23. října 2012


Prostory Hollaru zaplnil studentský festival Inspirátor

Tři posluchačky oboru mediálních studií FSV UK dokázaly ve velmi krátkém čase připravit festival, který formou prezentací ve stylu „pecha kucha“ a interaktivních workshopů představil zajímavé aktivity studentů FSV, jež mohou sloužit jako příklady dobré praxe pro ostatní. Přehlídka projektů nazvaná Inspirátor se uskutečnila 18. října v prostorách budovy Hollar na Smetanově nábřeží. Nechybělo ani hudební a divadelní představení, bazárek a nezbytné občerstvení.

Pokračování

Lucie Kettnerová, 22. října 2012


Zdravotně postižení studenti UK oslavili 8 let sportovního centra plavbou po Vltavě

Centrum sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK v říjnu již tradičně slaví výročí svého založení. Pravidelně se této akce zúčastňují zdravotně postižení studenti a absolventi UK spolu s postiženými ze specializovaných organizací. Největší skupinu tvoří vždy nevidomé děti ze školy Jaroslava Ježka pro zrakově postižené a vozíčkáři z Centra Paraple. Letošní oslava proběhla za příznivého počasí opět v podolské loděnici Regata.

Pokračování

PaedDr. Jan Hruša, CSc., 19. října 2012


Nemáte program na víkend? Vyrazte na filmový festival do Sokolova!

Víkend plný hněvu. Tak by se dal shrnout program letošního, v pořadí již dvanáctého, festivalu Film Sokolov, který připravují studenti Univerzity Karlovy. Vstup na všechny projekce i workshopy je zdarma, ubytování lze sehnat za lidových 30 Kč. Na přípravy festivalu jsme se zeptali jeho ředitelky Kláry Vyhnánkové, jinak studenty estetiky na Filozofické fakultě UK.

Pokračování

Lucie Kettnerová, 18. října 2012


Rychlé brejky pomohly borcům UK obhájit titul v Hokejové bitvě univerzit

Ve druhém ročníku Hokejové bitvy univerzit potvrdili v úterý 16. října hráči Univerzity Karlovy svou nadvládu nad ledovou plochou. Ve finále turnaje, do kterého se stejně jako v minulém ročníku probojovaly týmy UK a VŠE, po opatrné první, nepovedené druhé a ostré třetí třetině porazili hráči UK borce VŠE vysoko 4:1. K vítězství jim poblahopřál i rektor UK prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

Pokračování

Helena Stinglová, 17. října 2012


Studenti si vyzkoušeli práci kurátorů. Uspořádali výstavu v Topičově salonu

Nejde jen o biflování faktů, na Univerzitě Karlově se studenti naučí využít svých vědomostí i schopností v praxi. Naposledy se o tom přesvědčila šestice studentů dějin křesťanského umění Katolické teologické fakulty UK, kteří pro Topičův salon připravili výstavu Crash Test 2012 s podtitulem Ne/přizpůsobiví. Sami tak mohli poznat, co všechno obnáší práce kurátora.

Pokračování

Helena Stinglová, 16. října 2012


Chcete na Harvard nebo Cambridge? Stačí „jen“ získat stipendium a můžete vyrazit

Podat si přihlášku na některou z nejprestižnějších světových univerzit si spousta Čechů netroufá, i když u přijímacího pohovoru by uspěli. Obavu mají hlavně z astronomického školného, jehož částka může mít pět či šest nul. Budou-li ale ve svém oboru opravdu dobří, mají šanci získat stipendium, které jim náklady spojené s pobytem na univerzitě téměř pokryje. Jak takový přijímací pohovor vypadá, se i-Forum vydalo prozkoumat do Nadace Zdeňka Bakaly, jež studenty v zahraničí podporuje už třetí rok.

Pokračování

Lucie Kettnerová, 12. října 2012


Studentský Jarmark rozmáčel déšť a rozfoukal vítr

Podzimní počasí nepřálo tradičnímu studentskému Jarmarku. Na začátku každého akademického roku vítají studenti Univerzity Karlovy své nové spolužáky na festivalu, kde se představují různé univerzitní spolky a hrají populární kapely. Letošní ročník však musel skončit předčasně, protože na pražský Albertov, kde se ve čtvrtek 4. října Jarmark konal, vtrhla bouře.

Pokračování

Helena Stinglová, 5. října 2012


Proudy zapojeny, akademický rok zahájen

Areál kolejí Jižní Město se včera do pozdních nočních hodin otřásal v základech. Probíhal tu multimediální festival Proudy, který si vytyčil založit novou tradici zahajování akademického roku. Akce byla pro všechny návštěvníky zdarma, pozdravit studenty a „zapojit“ Proudy přišel i rektor Univerzity Karlovy prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

Pokračování

Lucie Kettnerová, 3. října 2012


Studenti práv na UK znovu spouštějí internetovou právní poradnu

Zaráží vás něco ve vaší nájemní smlouvě nebo tápete v dědickém řízení? Obraťte se na studentskou divizi právnické akademické organizace Juristi. Studenti Právnické fakulty Univerzity Karlovy v září obnovili činnost své internetové poradny, kde zájemcům prostřednictvím internetu bezplatně nabízejí svou pomoc.

Pokračování

2. října 2012




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.