Výpis článků z archivu za měsíc: Listopad 2013


Rodinná tichá pošta o holocaustu. Co nakonec uslyšíme?

Také při každém rodinném setkání posloucháte historky, které se mezi vašimi blízkými předávají z generace na generaci? A zkoušeli jste někdy pátrat po tom, jestli jsou vůbec pravdivé? Co když nejsou, co když ve skutečnosti bylo všechno trošičku jinak? Právě rodinnému tradování příběhů lidí, jež si prošli hrůzami koncentračních táborů, se věnuje antropoložka Mgr. Zuzana Schreiberová.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 27. listopadu 2013


Plzeňští medici hájí barvy UK v hokejové bitvě

Hokejový souboj mezi týmy Lékařské fakulty UK v Plzni a Západočeské univerzity v Plzni se odehraje dnes v plzeňské ČEZ aréně. Děkan plzeňské lékařské fakulty doc. MUDr. Boris Kreuzberg zahájí spolu s rektorkou Západočeské univerzity docentkou Ilonou Mauritzovou historicky první plzeňskou univerzitní hokejovou bitvu vhozením puku.

Pokračování

27. listopadu 2013


Randova nadace ocenila dva studenty UK za přínos české právní vědě

Ceny Randovy nadace mají podpořit talentované studenty práv, kteří svou výzkumnou prací přispěli k rozvoji české právní vědy, a potažmo tak celé společnosti. Letos se z ocenění nadace mohou radovat i dva dnes již absolventi Právnické fakulty UK Mgr. Tomáš Ajgl a JUDr. Tomáš Pavelka.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 22. listopadu 2013


V plaveckých štafetách se utkalo rekordních 192 sportovců

Katedra tělesné výchovy Přírodovědecké fakulty UK v Praze pořádala dne 18. listopadu tradiční, již 29. ročník Memoriálu dr. Miroslava Bubníka v plaveckých štafetách, který se konal pod záštitou děkana PřF UK Prof. RNDr. Bohuslava Gaše, CSc. Vítězem se stala štafeta Fakulty tělesné výchovy a sportu pod vedením trenérky Mgr. Babety Chrzanowské.

Pokračování

Mgr. Zdeňka Polová, 20. listopadu 2013


Proti ničení pralesů bojuje s kamerou v ruce. Jeho dokumenty viděly už tisíce lidí

Do útrob bornejského pralesa, na vypálené zplundrované mýtiny připravené pro sázení palem olejných i na mlžné vršky kamerunských kopců vyrazil s kamerou student zoologie Přírodovědecké fakulty UK Bc. Michal Gálik. Ač dokumentarista amatér, filmovým jazykem dokáže oslovit diváky natolik, že jeho debut Zelená poušť viděly už tisíce lidí.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 19. listopadu 2013


Ceny Josefa Vavrouška ovládli studenti Univerzity Karlovy

Sedmadvacet studentů a absolventů vysokých škol usilovalo se svými vědeckými pracemi na téma životní prostředí a udržitelný rozvoj o Cenu Josefa Vavrouška. Slavnostní vyhlášení nejlepších prací letošního osmnáctého ročníku soutěže se uskutečnilo ve středu 13. listopadu v Karolinu. Studenti Univerzity Karlovy zazářili a ovládli přední příčky.

Pokračování

red., 13. listopadu 2013


Na matfyzu mají wellness poradnu. Studenti chtějí být sexy

Rozhodli se změnit svoji postavu a tak putují do pražské Hostivaře za docentkou Evou Blahušovou z Katedry tělesné výchovy. Bezplatnou wellness poradnu využívají desítky studentů a zaměstnanců Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

Pokračování

Petra Köpplová, 12. listopadu 2013


Hollar už ožívá, otevřít studentům by se mohl na konci semestru

Myšlenka na oživení Hollaru, tedy jedné z budov, v níž sídlí Fakulta sociálních věd UK, vznikla téměř přesně před rokem. Za hlavní cíl si studenti dali dosáhnout přestavby nepoužívaných garáží na dvorku v multifunkční společenskou místnost. V tuto chvíli už se čeká na poslední razítko, finišuje se s výrobou nábytku a na konci semestru snad zrenovované prostory přivítají první návštěvníky.

Pokračování

Lucie Kettnerová, 6. listopadu 2013


Studenti zahájili činnost experimentální laboratoře. Zn. účastníci vítáni

Nová laboratoř se jmenuje PLESS, což je zkratka pro Prague Laboratory for Experimental Social Sciences, a charakterizují ji přídavná jména studentská a mezioborová. Za její existencí stojí studenti katedry psychologie Filozofické fakulty UK, iForum vyzpovídalo jednoho z nich, Bc. Mgr. Marka Vranku.

Pokračování

Lucie Kettnerová, 4. listopadu 2013


Hokejovou bitvu rozhodly až samostatné nájezdy. Ve finále UK podlehla ČZU

Emoce vybičované do poslední vteřiny turnaje pulzovaly ve čtvrtek 31. října večer hokejovou Tipsport Arenou. Reprezentace UK se ve třetím ročníku Hokejové bitvy pražských univerzit probojovala do finále. Vyrovnaný zápas proti borcům ČZU rozhodly až samostatné nájezdy. UK však nakonec podlehla ČZU 3:4.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 1. listopadu 2013


Proč žijeme s tím, s kým žijeme? Tajemství sexuálního imprintingu odhalí Zuzana Štěrbová

Koho si vybíráme za svého životního partnera? V období sexuální dospělosti používáme jako šablonu obraz svého rodiče opačného pohlaví. Ženy preferují podobné typy, jako byl jejich otec, avšak pouze za předpokladu, že retrospektivně hodnotí vztah s otcem jako pozitivní. Kdy ovšem dochází k tak zásadnímu ovlivnění našich osudů?

Pokračování

Petra Köpplová, 1. listopadu 2013




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.