Výpis článků z archivu za měsíc: Prosinec 2011


Vždycky jsem chtěla tajně přespat ve škole a vloupat se v noci do metra

Představte si školu, kam týden co týden chodíte, a učebnu, kde sedáváte nahrbení nad svými poznámkami, najednou v úplně jiném světle. Na stole stojí vánoční stromeček, všude kolem je spousta dobrého jídla a pití a na koberci sedí podobní nadšenci jako vy, pohodlně rozložení na polštářích. I tohle se dá zažít na naší fakultě a tentokrát není proč si stěžovat, že je pátek šest hodin a my tu ještě tvrdneme. Tak to vypadalo v učebně R108 z pátku 9. na sobotu 10. prosince.

Pokračování

27. prosince 2011


Pietu za Václava Havla na Václavském náměstí zorganizovali studenti UK

Za pár hodin se podařilo bývalým i stávajícím studentům Univerzity Karlovy svolat pietní setkání k uctění památky Václava Havla. Sešli se v neděli v podvečer u sochy sv. Václava na pražském Václavském náměstí. K připomenutí událostí listopadu 1989 pustili píseň Modlitba pro Martu a nad hlavami rozvinuli obrovskou vlajku České republiky. „Na Hradě jsme pak zazpívali českou i slovenskou hymnu, protože Havel byl prezidentem i Slováků,“ připomněl nedělní pietní akci jeden z jejích organizátorů a bývalý student politologie na FF UK Martin Benda.

Pokračování

20. prosince 2011


Děti se do školy těší, rodiče se jí obávají

Za diplomovou práci Nástup dítěte do školy a možné problémy spojené s tímto vývojovým mezníkem získala Mgr. Veronika Šporclová Cenu Nadace prof. Matějčka. Jak se přiznala, téma si vybrala proto, že nástup dětí do školy sama zažila už jako rodič dvakrát a pokaždé z toho měla trochu strach. Udělení ceny ji těší o to víc, že profesora Matějčka vždy obdivovala a jeho radami se při výchově vlastních dětí často řídila.

Pokračování

16. prosince 2011


Znakařka Baumrtová bude obhajovat evropský bronz

Před rokem vylovila bronzovou medaili z nizozemského bazénu v Eindhovenu. Plavkyně Simona Baumrtová ji získala na mistrovství Evropy na trati 50 metrů znak. „Když jsem přebírala medaili, bylo to něco neuvěřitelného. Neskutečný zážitek, který se asi už nebude opakovat,“ říkala tehdy šťastná závodnice. Už 11. prosince se ukáže, jestli měla pravdu.

Pokračování

11. prosince 2011


Cena profesora Matějčka za práci věnující se problémům dítěte při nástupu do školy

Nadace prof. Matějčka udělila 8. prosince už popatnácté ceny za nejlepší diplomové práce z dětské a vývojové psychologie obhájené v posledním roce na katedře psychologie Filozofické fakulty UK. Slavnostní setkání proběhlo v rámci česko-francouzsko-kanadské konference zaměřené na součinnost rodičů, učitelů a malého školáka při přípravě na školu.

Pokračování

9. prosince 2011


Noční čtení na Pedagogické fakultě

Zatímco v podvečer 9. prosince většina univerzitních budov osiří, prostory Pedagogické fakulty UK v ulici M. D. Rettigové začnou naopak ožívat. Konat se tu bude historicky první Literární nocování na fakultě. Co tu účastníky čeká, jsme se zeptali spoluorganizátorky akce Lucie Michálkové, studentky pátého ročníku navazujícího magisterského studia oboru český a německý jazyk.

Pokračování

8. prosince 2011


V tradičním plaveckém závodě se utkalo 160 sportovců z 10 pražských vysokých škol

Katedra tělesné výchovy Přírodovědecké fakulty UK v Praze pořádala dne 21. 11. 2011 tradiční 27. ročník Memoriálu Dr. Miroslava Bubníka v plaveckých štafetách, který se konal pod záštitou děkana PřF UK prof. RNDr. Bohuslava Gaše, CSc. Letošní závod se uskutečnil za velkého zájmu studentů i diváků. Vítězem se stala VŠE v rekordním součtu časů 8:09,1 s a tím porazila loňského vítěze, FTVS o více než 4 sekundy.

Pokračování

5. prosince 2011


IV. World Healthcare Student’s Symposium 18. – 23.11.2011 Praha

Ve dnech 18.11-23.11 2011 proběhla v Praze mezinárodní studentská konference 4th World Healthcare Students‘ Symposium. Se začátkem speciálního programu, kdy na všechny čekali přednášející z celého světa, se studenti setkali s ožehavými problémy bezpečnosti pacienta i dalších v rámci tematických přednášek.

Pokračování

5. prosince 2011


Na Filozofické fakultě UK proběhl turnaj v akademické debatě

Jubilejní 10. mikulášský debatní turnaj se konal 3. prosince na Filozofické fakultě. Čtyřicet debatérů se v čtyřkolovém souboji utkalo o trofeje pro nejlepšího řečníka a vítězný tým. Rozhodčí udělili první místo týmu s názvem Ultima Barbarorum – Marku Leškovi (student VŠE a FF UK) a Matúšovi Kurianovi (doktorský student Matematicko-fyzikální fakulty UK). Nejlepším řečníkem turnaje se stal Michal Pečeňa (FSV UK) z týmu La Famiglia Borgia.

Pokračování

5. prosince 2011


Filmový festival „MFF UK FilmFest 2012“

Filmový festival „MFF UK FilmFest 2012“ je soutěž (dále FilmFest), kterou vyhlašuje a pořádá Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze (dále jen MFF UK). FilmFest přijímá filmy z ČR a SR s tématikou z oblasti matematiky, fyziky (vč. tvorby experimentu) a informatiky (vč. počítačové animace a grafiky).

Pokračování

5. prosince 2011


Univerzita Karlova má svou královnu krásy

Ve čtvrtek 1. prosince se v pražském klubu Roxy konala historicky první volba Miss UK. Akce, která vzbudila spoustu emocí a rozdělila akademickou obec na dvě skupiny, na odpůrce a na nadšence. Akce, která přilákala spoustu návštěvníků a ukázala, že studentky Karlovky prostě jsou nejkrásnější a nejchytřejší ze všech.

Pokračování

4. prosince 2011




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.