Výpis článků z archivu za měsíc: Únor 2005


Studentským soudem proti diskriminaci

Právní aspekty různých typů diskriminace v EU a České republice - tak se jmenuje projekt Národního vzdělávacího fondu, který realizuje z prostředků Evropské unie s přispěním Úřadu vlády. Projekt je rozdělen na tři hlavní části, určené třem různým cílovým skupinám. První skupinou jsou studenti, pro které je připraven simulovaný soudní proces. Druhou skupinou jsou soudci, kterým je určena mezinárodní konference. Poslední skupinou jsou úředníci státní správy, tedy ti, kteří přicházejí do každodenního styku s občany a mohou se stát těmi, kteří, třeba nevědomky, někoho diskriminují.

Pokračování

Ing. Vlastimil Outlý, 25. února 2005


V rámci programu Leonardo da Vinci odjelo na stáž 7000 Čechů

Na stáž nebo výměnný pobyt do zahraničí vycestovalo v rámci evropského programu Leonardo da Vinci jiľ zhruba 7000 českých studentů, pedagogů nebo odborných pracovníků. Program, podporující odborné vzdělávání, funguje od roku 1995 a Česko se k němu připojilo o dva roky později. Letos by mohlo na zkuąenou odjet aľ 3000 Čechů, řekla dnes novinářům Iva Tatarková z Národní agentury programu Leonardo da Vinci.

Pokračování

23. února 2005


Seriál o přijímacím řízení - FTVS

Přijímací zkoušky na Fakultu tělesné výchovy a sportu se od jiných zásadně liší, rozhodují tu nejen znalosti, ale i schopnosti fyzické. Oboustrannost po studentech vyžaduje i studium samotné, dobré sportovní výkony jsou na FTVS jen polovinou úspěchu. Co mohou uchazeči o studium na FTVS od přijímacího řízení a případného studia očekávat?

Pokračování

21. února 2005


LITERÁRNÍ KVĚTEN 2005

Soutěž je rozdělena na dvě kategorie: PRÓZA a POEZIE. Příspěvky je možné zasílat jak v českém, tak i slovenském jazyce. Tématem obou kategorií je citát Vladimíra Holana „…neboť i andělé jsou lakomí …“ Uzávěrka soutěže Literární květen 2005 bude 15. března. Při zpožděném doručení zásilky rozhoduje datum odeslání.

Pokračování

18. února 2005


Jak se seberealizovat

Jsem nevidomá studentka Pedagogické fakulty v Praze – obor speciální pedagogika. Jak bývá na vysokých školách zvykem, tak mají studenti možnost výběru mezi letním a zimním kurzem, který alespoň u nás pořádá katedra tělesné výchovy. I já jsem zažádala o možnost zimního kurzu s trasérem, což mi bylo vzhledem k mému zrakovému postižení zamítnuto, přitom stačilo tak málo. Já jsem bohužel taková, že dostanu-li zápornou odpověď, tak se s ní nesmířím.

Pokračování

18. února 2005


"Bolzanova cena" XI. ročník

Bývalý student pražské pedagogické fakulty, který napsal práci přinášející nápady, jak učit matematiku zábavnější formou, převzal ve čtvrtek 17. února spolu s dalšími osmi posluchači Univerzity Karlovy Bolzanovu cenu. Škola ji uděluje svým studentům za práce, které mají originální myšlenku a jsou přínosem pro rozvoj poznání. Cena je určena studentům práv, ekonomických, matematických a společensko-vědních oborů.

Pokračování

17. února 2005


Krásný ošklivý Glasgow

Glasgow je vskutku ošklivé město. Sehnat zde ubytování na tři měsíce je takřka nemožné. A navíc, stipendium poskytované programem Sokrates-Erasmus (400 euro/měsíc) na živobytí ve Velké Británii prostě nestačí. Přesto se k tomu času ve vzpomínkách ráda vracím. A kdybych si to mohla zopakovat? Neváhala bych.

Pokračování

Tereza Hadravová, 7. února 2005


Seriál o přijímacím řizení - 1. lékařská fakulta UK

Medicína patří k jednomu z nejnáročnějších vysokoškolských oborů. Seriál o přijímacích zkouškách na vybrané obory UK začínáme 1. lékařskou fakultu UK. Proděkan fakulty Prof. MUDr. Stanislav Štípek, DrSc. a studentky 2. ročníku prozrazují, co můžete od přijímacího řízení očekávat, ale také co můžete očekávat od samotného studia na 1. LF.

Pokračování

4. února 2005


Vítězná práce Iberoamerických cen

Na velvyslanectví iberoamerických států v Praze byly v prosinci slavnostně předány ceny 10. ročníku soutěže Premio Iberoamericano. Soutěž byla založena vedoucími misí iberoamerických zemí s cílem podněcovat univerzitní studenty v České republice k dalšímu nabývání znalostí a rozšiřování bádání o Latinské Americe a Iberském poloostrově. První cenu v prestižní soutěži a 1,000 USD si odnesla studentka Filosofické fakulty UK Natálie Krejníková. O čem byla její vítězná práce?

Pokračování

1. února 2005




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.