Výpis článků z archivu za měsíc: Únor 2010


2. konference Mladých demografů

„Ohlas na první konferenci Budoucí demografický vývoj aneb užití demografických prognóz v praxi byl velmi pozitivní. Rozhodli jsme se, že na další pozveme zahraniční hosty,“ říká Mgr. Luděk Šídlo, DiS., zástupce neoficiálního sdružení Ph.D. studentů Mladí demografové. „Oslovili jsme německé, španělské, italské, srbské kolegy a sešlo se nám tolik příspěvků, že jsme museli rozdělit jednání do dvou sekcí. Představí se i naši doktorandi z Kazachstánu a Ruska. Doufáme, že se nám podaří vytvořit novou tradici a ročně uspořádat mezinárodní konferenci a půldenní seminář pro doktorandy.“

Pokračování

26. února 2010


Světla Bohémy

Formu krátkého žánrového eseje zvolil pro svou práci v soutěži o Iberoamerickou cenu Petr Gojda, čerstvý absolvent FF UK. Soutěžil poprvé a téma Luces de Bohemia y la perspectiva dramática moderna (Luces de Bohemia a perspektiva v moderní dramatice) zaujalo porotu natolik, že mu udělila čestné uznání. Z ocenění měl radost, nicméně fotit se nechtěl.

Pokračování

23. února 2010


Seznamovací medailonek

„Nejsem moc dobrý řečník,“ tvrdí o sobě další nositelka čestného uznání Premio Iberoamericano 2009 Magdalena Tomanová, posluchačka 5. ročníku magisterského studia Filozofické fakulty UK, obor iberoamerikanistika. Určitě je ale dobrým dramaturgem; dokázala odhadnout, čím zaujmout porotu soutěže. Přitáhnout pozornost ke svému tématu a udržovat oheň zaujetí, zkrátka nabídnout „něco,“ je důležitým momentem soutěže, který může rozhodnout, ke komu se cena nakonec přikutálí, protože kvalitní práce odevzdali všichni soutěžící. To „něco,“ jak píše Karel Čapek „se znaleckým mrknutím oka,“ byla povídková tvorba Julia Ramóna Ribeyra.

Pokračování

23. února 2010


Řešením je symbióza

Mezi těmi, které mezinárodní porota ocenila čestným uznáním Iberoamerické ceny za rok 2009, je Dagmar Antošíková, posluchačka 5. ročníku Filozofické fakulty UK, obor španělská filologie. Čestné uznání získala za práci ?Qué similitudes y diferencias hay entre los "alumbrados" y San Ignacio de Loyola? (Jaké podobnosti a rozdíly jsou mezi „osvícenci“ a Svatým Ignácem z Loyoly?).

Pokračování

22. února 2010


Stipendium pro nevidomé a zrakově postižené studenty

Nadační fond Českého rozhlasu nabízí pro rok 2010/2011 stipendium pro nevidomé a zrakově postižené studenty. Upřednostněni budou studenti, kteří se připravují na stáž do zahraničí z oboru ekonomie nebo právního (není však podmínkou).

Pokračování

10. února 2010


Taneční kurzy pro vozíčkáře? Proč ne!

Evu Chaloupkovou jsem potkala v podolské loděnici, kde má své zázemí Centrum sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK. Ačkoliv je Eva upoutaná na vozík, velmi aktivně se zapojovala do všech příprav předvánočního pohoštění.

Pokračování

9. února 2010


Tomáš Klír: Je to jako umění, je to krásné

Kdo si netroufá na přírodní vědy a myslí si, že se jim dnes lze vyhnout v oborech, které jsou tradičně považovány za společenské, jako je třeba archeologie nebo historie, toho vyvede z omylu práce archeologa PhDr. Tomáše Klíra, PhD., odborného asistenta Ústavu pro pravěk a ranou dobu dějinnou Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Je specialistou na archeologii středověku, archeologii krajiny, dějiny osídlení a sociálně-ekonomické dějiny a z jeho prací publikovaných v odborných časopisech (např. Srovnávací studium areálů zaniklých středověkých vesnic na základě analýz fosforečnanů. Zaniklá středověká vesnice Schwarzenbach u Chebu) je zřejmé, že moderní výzkum a badatelská práce vůbec nemohou existovat bez interdisciplinární spolupráce mnoha oborů, z nichž ty přírodovědné rozhodně nehrají pouze pomocnou roli. Tomáš Klír je posledním z šestice oceněných Bolzanovou cenou.

Pokračování

9. února 2010


Eva Al Taji: Málokdo věřil, že má cenu se do toho pouštět

Působištěm MUDr. Evy Al Taji, PhD. je Klinika dětí a dorostu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Stejně jako další letošní laureáti Bolzanovy ceny i ona není žádným nováčkem jak v badatelské práci, tak v publikační činnosti v renomovaných odborných časopisech, poznatky jejího výzkumu jsou žádanou součástí projevů a diskusí lékařských kongresů. Pro pozorovatele zvenčí je potěšitelné zcela nesobecké chápání udělené Bolzanovy ceny, je pro ni především výrazem uznání práce celého badatelského týmu, jehož je součástí, a stejně jako u ostatních laureátů převažuje pocit radosti za ostatní, oddanost vědě a služba druhým.

Pokračování

8. února 2010


Lucie Storchová: Vše se odehrává kolem univerzity

Někteří laureáti letošní Bolzanovy ceny jsou ve sbírání cen nováčky, ale pro další z nich znamená opětovné potvrzení kvality jejich práce, protože jsou nositeli cen neméně významných. Pro PhDr. Lucii Storchovou, PhD. je Bolzanova cena třetím oceněním v její vědecké kariéře, už před tím získala Hlávkovu cenu a Cenu ministryně školství pro rok 2009.

Pokračování

5. února 2010


Robert Vácha: V akademické sféře bych rád zůstal

Dalším z laureátů Bolzanovy ceny v oboru přírodních věd je RNDr. Robert Vácha, PhD. Je absolventem Přírodovědecké fakulty UK v oboru „Modelování chemických vlastností nano- a biostruktur“. V současné době působí na University of Cambridge.

Pokračování

4. února 2010


Tomáš Vitha: Ve vědě jsem asi skončil

Tak tohle říká čerstvý laureát Bolzanovy ceny 2009, kterou převzal z rukou rektora Univerzity Karlovy prof. Václava Hampla 28. ledna letošního roku v kategorii přírodovědeckých oborů. Ve vědecké kariéře má dobře našlápnuto, ale zdá se, že ho jeho životní dráha vede jinam. Prozatím. Nebo natrvalo? V každém případě všechno, co RNDr. Tomáš Vitha, Ph.D. získal působením na poli vědy, obohatí praxi mnoha oborů kladným způsobem. Ve své práci se zabýval kontrastními látkami a zřejmě si změnou vědy za průmysl sám jednu právě naordinoval.

Pokračování

3. února 2010


Martina Živná: Bolzanova cena je funkční záležitost, může nám pomoct

Velkou tradici má udílení Bolzanovy ceny, nejvyššího ocenění udělovaného studentům Univerzity Karlovy, v lékařských oborech. Jednu z nich letos získala Mgr. Martina Živná, Ph. D. student, která pracuje v badatelském týmu 1. lékařské fakulty UK na Ústavu dědičných metabolických poruch zabývajícím se výzkumem poruch metabolismu purinů a pyrimidinů. V mumraji fotografování a gratulací k čerstvě předanému diplomu Bolzanovy ceny si našla chvilku na zodpovězení tří otázek.

Pokračování

1. února 2010




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.