Výpis článků z archivu za měsíc: Únor 2011


Představujeme laureáty Bolzanovy ceny - Mgr. Lucie Ducháčková

Při studiu vlastností bipyridin-N,N´-dioxidů jsem použila nejen experimentální metody moderní hmotnostní spektrometrie, ale i iontovou spektroskopii, kterou jsem měla možnost použít v Paříži, kde jsme měla k dispozici laser s volnými elektrony. Výsledky jsem doplnila teoretickými výpočty, které se v současné chemii stávají nepostradatelným nástrojem při výzkumu. Dále jsem měla štěstí na velmi zajímavé téma, které vzešlo ze spolupráce mezi skupinami na katedře organické chemie.

Pokračování

25. února 2011


Představujeme laureáty Bolzanovy ceny - Vojtěch Belling a David Svoboda

Jaké knihy čtou a čeho si cení na Univerzitě Karlově? To vše najdete v našem rozhovoru s laureáty Bolzanovy ceny. Mgr. David Svoboda, Ph.D. získal ocenění za práci o Tomáši Akvinském a PhDr. Vojtěch Belling, Ph.D. se věnoval "Problémům legitimity státního a nadnárodního politického systému v teorii a praxi“.

Pokračování

24. února 2011


Představujeme laureáty Bolzanovy ceny - Petr Vítek a Lenka Krčmová

Motivací pro práci Mgr. Petra Vítka, Ph.D. byla z velké části touha zjistit, jaké jsou možnosti identifikace stop potenciálního života v evaporitických sedimetech na planetě Mars. Mgr. Lenka Krčmová, Ph.D. si váží toho, že i v době, kdy vysoké školy v České republice bojují s nedostatkem finančních prostředků na výuku a vědu, je jednou z priorit UK podpora studijních pobytů na univerzitách nebo dalších špičkových pracovištích v zahraničí. Více o čerstvých laureátech Bolzanovy ceny zde.

Pokračování

24. února 2011


Studující mají právo rozhodovat o podobě vysokého školství

Studentky a studenti jsou hlavními aktéry vysokého školství. Proto musejí mít možnost ovlivňovat jeho podobu a další směřování. Jejich hlas nesmí být opomíjen, říká deklarace přijatá na 21. konvenci Evropské studentské unie (ESU) v Budapešti.

Pokračování

23. února 2011


Už žádné čekání na vlak! Klikněte si na aktuální zpoždění vlaků

Nesnášíte čekání na zpožděný vlak? V tom případě určitě zavítejte na stránku ukazující aktuální zpoždění vlaků v České republice. Jejím autorem je student externího doktorandského studia na MFF Robert Babilon, který se jinak věnuje neperiodickým pokrýváním roviny, především Penroseovu pokrytí.

Pokračování

22. února 2011


Na 3. LF UK se bude rokovat o zdravotnickém právu

Ve dnech 23. až 25. února hostí 3. lékařská fakulta UK mezinárodní studentskou konferenci Opening IFP Conference on Health Law. Na přípravy a program konference jsme se zeptali studenta Právnické fakulty UK Jiřího Mačáta, který v současnosti zastává pozici prezidenta sdružení ELSA Praha, jež za pořádáním setkání stojí.

Pokračování

21. února 2011


Eva Jandečková: Nadějí je smíření se světem

V konkurenci 23 studentů českých vysokých škol získala jednu z hlavních cen 16. ročníku Premio Iberoamericano Eva Jandečková, posluchačka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v oboru španělština-francouzština, za práci „Ernesto Sábato: Tunel. Jeden i druhý.“ Významy, která slova „tunel“ a „jeden i druhý“ nesou, jsou, jak se ukázalo, složitější, než by se mohlo na první pohled zdát.

Pokračování

21. února 2011


O systému podpory pro studenty se speciálními potřebami

Studenta Stanislava Šálka jsme se zeptali na jeho názory a zkušenosti se systém podpory pro studenty se speciálními potřebami na Univerzitě Karlově v Praze.

Pokračování

14. února 2011


Jsme tu pro mladé lidi z Česka a Německa

Máte zájem o práci s mládeží a o českoněmeckou spolupráci? Máte základní znalosti němčiny a zájem o on-line žurnalistiku? Jste komunikativní a otevřená osobnost se schopností nalézt radost z práce ve dvojjazyčném týmu? Je-li vám mezi 18 a 30 roky a bydlíte mimo Německo, pak právě možná vám je určena nabídka Evropské dobrovolné služby.

Pokračování

14. února 2011


Jelínek osmý v paralelním obřím slalomu

Na Univerziádě jsem byl poprvé a moc jsem se na ni těšil. Věděl jsem, že je to obrovská akce srovnatelná se zimní Olympiádou a že to bude skvělý zážitek. Na univerziádě jsem poznal spoustu příjemných, zajímavých a zábavných lidí. Naše česká výprava byla plná skvělých sportovců a dobrých lidí. Byla tam dobrá parta a všichni jsem se navzájem podporovali a byla legrace.

Pokračování

14. února 2011


Podpořte studentky UK v soutěži Miss Academia

Už 10. února startuje on-line hlasování finálové části soutěže Miss Academia. Do nejužšího desetičlenného finále se probojovaly i dvě studentky Univerzity Karlovy. Kateřina Kolomazníková studuje druhým rokem všeobecné lékařství na 2. LF UK, Barbara Škodová navštěvuje druhý ročník Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Přečtěte si, co nám dívky o sobě prozradily.

Pokračování

10. února 2011


V hlavní roli tričko. S Janem Křížem o fotografické soutěži PřF UK

Šestnáct tisíc korun je pěkný balík peněz. Ceny v této hodnotě získají výherci soutěže o nejzajímavější fotografii, kde prim bude hrát tričko Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Zajímavé zadání pro ty, kteří rádi fotí, rádi nad tématem koumají a stylizují své fotografie nebo mají to štěstí, že se ve správnou dobu na správném místě nachomýtnou ke správné situaci a pohotově zmáčknou spoušť. Větším ziskem než samotné ceny, byť výherce jistě velmi velmi potěší, je další život 3 + 1 snímku, které porota nakonec vybere, protože, řečeno s klasiky, koncem teprve vše začíná.

Pokračování

8. února 2011


Dojmy studenta katedry Kulturologie z kurzů lyžování pro nevidomé

Po pěti ročnících, kterých jsem se zúčastnil, lze s klidem říci, že mi kurzy přinesly mnohé. Nedá se mluvit jen o zdokonalování jízdy na běžeckých lyžích. Rád bych  zdůraznil  význam zlepšování sociálních vazeb,  integrační složku, pozitivní vliv lyžování na psychiku, intenzivní prožitky, získávání nových kamarádů a přátel, možnost vyzkoušet si něco nového, třeba dříve nepoznaného.

Pokračování

4. února 2011




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.