Výpis článků z archivu za měsíc: Březen 2004


Čtvrteční demonstrace – jak, kdy a kde se můžete zapojit

Ve čtvrtek 1.dubna vyvrcholí protest vysokých škol demonstrací, která začne na Ovocném trhu u budovy Karolina a postupně se přesune k sídlu Parlamentu na Malé Straně. Protestní shromáždění na Ovocném trhu začíná ve 13:00, ale na některých fakultách se studenti a pedagogové sejdou již dříve a ke Karolinu zamíří společně.

Pokračování

VF, 31. března 2004


Argumenty pro vznik fakultního časopisu na FSV UK

Předběžná koncepce fakultního časopisu Časopis je určen celé akademické obci FSV UK; studentům IMS, IPS, IKSŽ, IES, ISS, zahraničním studentům, pedagogům i ostatním zaměstnancům FSV UK. Důvod k jeho koupi by měl mít jak student ekonomie či mezinárodních vztahů, tak zaměstnanec sekretariátu ISS či děkan FSV.

Pokračování

Martin Benda, senátor AS FSV UK za IMS, 31. března 2004


Týden neklidu

Týden neklidu v Praze – program 29.3.-1.4.2004 Pondělí 29. 3. 2004 – Den Transparentů Na budovy všech zúčastněných fakult a škol budou rozvěšeny transparenty s patřičnými hesly (výzva k podpoře VŠ, vzdělávání, apely na politiky) a samozřejmě s pozváním na čtvrteční demonstraci.

Pokračování

29. března 2004


Knihovnické služby na University College London

Přestože je University College London (UCL) hodnocena v oblasti vědy a výzkumu jako třetí nejlepší univerzita ve Velké Británii (a 20. nejlepší na světě), vybavenost její knihovny tomuto prestižnímu postavení podle mé osobní zkušenosti příliš neodpovídá. Problémem není absence důležitých titulů, ale spíše omezený počet kopií jednotlivých titulů – často se tak stává, že ze 40 posluchačů určitého kurzu si 38 musí koupit drahou knihu v obchodě.

Pokračování

Kryštof Chamonikolas, 24. března 2004


Studentské protesty v Německu

Obdobně jako v minulých letech se i v letošním akademickém roce v Německu na univerzitách stávkuje. Protesty studentů začaly už v loni v září – tehdy se protestovalo proti škrtům v rozpočtu berlínských univerzit. Celkem šlo o sumu 75 mil. Euro (2,25 miliard Kč), což vedlo k propuštění 80 profesorů a 500 dalších zaměstnanců univerzity.

Pokračování

23. března 2004


Jak se zkouší v Belgii

Zkouškové období na belgických univerzitách se od našeho v mnohém liší, významné rozdíly jsou i mezi vlámskou a valonskou částí země. Na valonských univerzitách dominuje ústní zkoušení a zkoušky na vlámských univerzitách mají téměř výlučně písemnou podobu.

Pokračování

23. března 2004


SOUTĚŽ o návrh a případné výtvarné řešení log

SOUTĚŽ studentů a pracovníků fakulty o návrh a případné výtvarné řešení log všech sekcí: biologické, chemické, geografické a geologické. Logo by mělo vystihovat podstatu zaměření dané sekce. Bylo by skvělé, kdyby návrh byl ve dvou variantách - barevné a monochromní. Měl by také vypadat dobře ve velké i malé variantě.

Pokračování

17. března 2004


Studentské slevy v Norsku

Odhliadnuc od výhod v podobe pôžičiek a štipendií nie je Nórsko žiadnym rajom študentských zliav. Študenti si zvyknú všetky učebné pomôcky vrátane kníh a skrípt kupovať. Knižnice obsahujú skôr väčšie spektrum kníh než viacero exemplárov jedného druhu, a preto musí študent do všetkej povinnej literatúry investovať sám.

Pokračování

Lubomira Kuzmová, 16. března 2004


Týden neklidu

Protestní akce českých veřejných vysokých škol ve dnech 29. března – 2. dubna 2004. V týdnu od 29. března do 2. dubna se v Praze, Olomouci, Ostravě, Ústí nad Labem a dalších městech uskuteční rozsáhlá protestní akce vysokoškolských studentů a pedagogů. Protest, který dostal název Týden neklidu, je zaměřen proti dlouhodobému podceňování veřejného vysokého školství v České republice.

Pokračování

10. března 2004


Súťaž o najlepšiu esej na tému: udržateľný spôsob života

Súťaž o najlepšiu esej na tému: udržateľný spôsob života (pri príležitosti 60. nedožitých narodenín Josefa Vavrouška). Jazyk: slovenský, český alebo anglický. Rozsah eseje: 5 - 7 rkp. strán, riadkovanie 1,5, veľkosť písma 12, Times New Roman CE

Pokračování

10. března 2004


5. ročník Studentského plesu

Jménem AEGEE-Praha vás srdečně zveme na 5. ročník Studentského plesu, který se bude konat 9.3. 2004 již tradičně v Národním domě na Smíchově a klubu Futurum. K tanci i poslechu zahrají Big band Josefa Hlavsy, Mercury Praha, Wellbloud, Znouzectnost, Beatles Revival a známí DJové.

Pokračování

9. března 2004


Jak se Čechovi studuje ve Velké Británii

Vysokoškolský student, který se vydá přes Lamanšský průliv za studiem, může utrpět kulturní šok, když zjistí, jak moc jsou české univerzity pozadu za britskými. Co dohánět mají nejen učitelé, ale i studenti.

Pokračování

Tomáš Nídr, 4. března 2004


Studium na Vrije Universiteit Brussel

V Belgii se rozlišují dva druhy vysokoškolského studia. Kromě pětiletých univerzit (studium je děleno na dva cykly: 2 roky „kandidatura“ a následně 3 roky „licence“) existují ještě tzv. haute-écoles (doslov. překlad vysoká škola) s praktičtějším zaměřením, které však nabízejí obdobné množství studijních programů jako univerzity. Studium na haute-école momentálně trvá pouze 4 roky (2 roky kandidatura a 2 roky licence), od příštího školního roku bude však i na nich zavedeno studium pětileté.

Pokračování

Zuzana Púčiková,, 3. března 2004


Absolventi škol nedostanou podporu

Nový zákon chce studenty motivovat k práci a k větší odpovědnosti za svou budoucnost již během studia¨. Dosud bezstarostná školní léta pro řadu studentů již nebudou tak idylická. Nový zákon o zaměstnanosti je chce přimět k větší soběstačnosti, zodpovědnosti za vlastní budoucnost i k legální pracovní činnosti.

Pokračování

Karolina Švidrnochová, 2. března 2004




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.