Výpis článků z archivu za měsíc: Březen 2009


Skupina českých vysokoškolských lyžařů-běžců se zúčastní česko-libanonského soustředění a mezinárodních závodů

Pod vedením českých trenérů běhu na lyžích proběhne na přelomu března a dubna v libanonském horském středisku Cedry společné soustředění českých a libanonských lyžařů-běžců. Sportovci navíc změří své síly v mezinárodním závodě Open Lebanese Cross Country Ski Championship. Celá akce se bude konat v rámci českého předsednictví EU za podpory českého velvyslance v Libanonu, jeho excelence Jana Čížka, města Bcharré a Libanonského lyžařského svazu.

Pokračování

28. března 2009


Hledá se král Majáles 2009!

Tak a je to tady. Hledáme krále Majálesu pro nadcházející ročník, hledáme osobnost, která má odvahu a sílu se postavit před své poddané a ukázat jim, kdo je tady vůdcem. Král získá klíč od města, mediální slávu, královskou korunu a odměnu 5 000 Kč.

Pokračování

9. března 2009


Václav Tyrpekl: Věda je pole, na kterém si člověk s fantazií vyhraje. Bolzanova cena popáté

Jakkoli zní název práce „Vybrané nanočásticové systémy a jejich fyzikálně chemické vlastnosti“ konkrétně, je naopak dle autora záměrně vybrán tak, „aby v podstatě nic neříkal...“ V každém případě je Mgr. Václav Tyrpekl jediným laureátem Bolzanovy ceny, který otevřeně přiznává, že si „jen hrál,“ ideou jeho práce nebylo dělat „vážnou vědu,“ tou byla hra na hřišti vědy. Absolvent oboru anorganická chemie na Přírodovědecké fakultě UK získal Bolzanovu cenu v kategorii přírodních věd.

Pokračování

6. března 2009


Pražská deklarace evropských studentek a studentů: ne školnému, ano Boloňskému procesu a účasti na řízení vysokých škol

Ve dnech 15. 2. 2009 – 19. 2. 2009 se na půdě ČVUT v Praze konala 17. Evropská studentská konvence (ESC).

Pokračování

6. března 2009


Barbora Benešová: Je potřeba mít fungující matematické modely. Bolzanova cena potřetí

Jednu ze dvou Bolzanových cen v kategorii přírodních věd, které byly laureátům předány 26. února na zasedání Vědecké rady UK, získala Mgr. Barbora Benešová. Krátký rozhovor s ní naznačuje, že matematika tím, že odhaluje skryté věci a pomocí svých modelů definuje hmotu, spoluvytvoří jinou její kvalitu, která dokáže inspirovat a probouzet fantazii umělců i umění lékařů.

Pokračování

5. března 2009


Alena Čížková: Potřebuji mít pocit, že moje práce má nějaký smysl. Rozmlouvání o elektrárně v člověku s nositelkou Bolzanovy ceny

Odborná erudice, intelektuální zvídavost, schopnost hluboké empatie k druhému člověku a zároveň i šance, kterou další laureátce Bolzanovy ceny přihrála praxe a ona se jí chopila. Mgr. Alena Čížková získala Bolzanovu cenu v kategorii lékařských věd za dílo nazvané Studium molekulární podstaty poruch mitochondriální ATP syntasy.

Pokračování

5. března 2009


Sjezdové lyžování s jednostrannou nadkolenní amputací.

Před několika měsíci nás oslovila studentka Přírodovědecké fakulty UK s přáním naučit se lyžovat na sjezdových lyžích. Před třemi lety jí byla amputována pravá dolní končetina nad kolenem následkem zákeřné nemoci, se kterou bojovala několik let.

Pokračování

4. března 2009


Výzkum v oblasti molekulární biologie vyžaduje spolupráci celých týmů, úspěšný student nemůže být sólistou. Psaní přes Atlantik s čerstvým nositelem Bolzanovy ceny RNDr. Petrem Henebergem, Ph.D.

26. února 2009 byly slavnostně vyhlášeny výsledky 15. ročníku Bolzanovy ceny, nejvyššího ocenění ve studentských soutěžích, které Univerzita Karlova svým studentům uděluje. Z pětice vítězů však cenu z rukou rektora prof. Václava Hampla převzali jen čtyři posluchači, neboť pátý z nich RNDr. Petr Heneberg , Ph.D. je v současnosti na dlouhodobém pobytu na Ontario Cancer Institute v Torontu. Přesto ale položit  čerstvému laureátovi dr. Henebergovi pár základních otázek nebyl problém, vzdálenost Atlantiku pomohly překonat moderní komunikační technologie.

Pokračování

3. března 2009


Eva Janebová: Za téma Internacionalizace vyššího vzdělávání jsem musela bojovat. Rozhovor s další laureátkou Bolzanovy ceny

V kategorii společenských věd získala prestižní Bolzanovu cenu Mgr. Eva Janebová, Ph.D. Téma její práce „Internationalization of Higher Education,“ která se do 15. ročníku studentské soutěže Univerzity Karlovy dostala spíše řízením osudu než jejím přičiněním, přesvědčí ty, kteří si myslí, že řízení školy jako instituce je běžná, léty osvědčená a celkem známá věc, o opaku. Výsledky její vědecké práce jsou v mnohém směru průkopnické.

Pokračování

3. března 2009




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.