Výpis článků z archivu za měsíc: Březen 2011


Fakulta tělesné výchovy a sportu UK zahájila studentskou vědeckou konferenci Sciencia movens

Nebývalý rozsah témat vztahujících se k jednotlivým oblastem věd o sportu, sportovním disciplínám a sportu ve zdraví i v nemoci, celospolečenský význam výsledků předložených projektů a v neposlední řadě také posílení pozitivních vztahů mezi studenty a pedagogy jsou hlavními rysy mezinárodní studentské vědecké konference Sciencia movens, která byla dnes zahájena na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze.

Pokračování

29. března 2011


Psychologická příprava na Univerzitní Maraton

Napadlo vás někdy, proč sportovci, kteří tvrdě trénují, plní přesně tréninkové plány, jsou vytrvalí ve své práci a během tréninků propotí spoustu triček, v samotném závodě pak neuspějí? Mnohdy to bývá způsobeno tím, že v tréninku, v celé závodní přípravě, se nejčastěji zaměřujeme na trénink sportovce pouze od krku dolů, což znamená, že se zabýváme právě jen rozvojem kondice, pilováním techniky a taktiky. Jenže pro závod je pak nejdůležitější právě hlava sportovce, která ukáže, zda sportovec dokáže „prodat“ vše, co v přípravě natrénoval.

Pokračování

28. března 2011


Jak si studenti z Karlovy univerzity představují budoucnost?

Letos se uskuteční již osmý ročník umělecké soutěže pro studenty vysokých škol Arts festivalu Okultění 2011. Studentská umělecká soutěž je zaměřená na fotografii a tématem je budoucnost. Přihlásit se může každý, kdo má chuť se podělit o svou futuristiskou vizi, foťák přeci vlastníme skoro všichni.

Pokračování

28. března 2011


Mezipatra a týdenní workshop 2010

Netypický kurz s názvem GLBT (filmová studia zaměřená na gay, lesbická, bisexuální, transgender a queer tématiku) pořádala katedra genderových studií. Ohlédnutí za jeho nejdůležitější částí - týdenním workshopem přináší Blanka Veselá.

Pokračování

25. března 2011


Kariéra i dítě? Proč ne.

„Dobrý den“ zdraví sborovým hlasem děti od stolečků s jídlem. Za chvíli jim začne polední klid. Některým jsou teprve dva roky a jejich maminky dokázaly skloubit dvě zdánlivě neslučitelné věci – kariéru i dítě. Firemní školky se mění v nový trend.

Pokračování

24. března 2011


Fyzický trénink – rady a doporučení

Univerzitní maraton se koná v neděli 8. května. Znamená to, že od týdne 21. března máte sedm týdnů na přípravu. Na začátku je potřeba si stanovit cíl, který vychází z aktuálního stupně vaší výkonnosti a zdravotního stavu. Od toho se odvíjí příprava. V prvních dvou týdnech byste měli absolvovat dva až tři běžecké tréninky a jeden trénink obecného rázu tak, abyste se snažili organismus postupně zatěžovat.

Pokračování

24. března 2011


Připravujeme se na maraton s UK!

V rámci celouniverzitního internetového časopisu iforum jsme pro vás připravili sérii článků, odborných rad a tipů, které by vám mohly být užitečným průvodcem v přípravě na tento jedinečný závod. Každý týden vám tak nastíníme různé metody fyzického tréninku a pomůžeme vám také s důslednou přípravou v oblasti životosprávy nebo psychické motivace. Změřte své síly se světovými běžci - využijte krásného počasí a začněte trénovat hned teď!

Pokračování

24. března 2011


Maratonská jízda – vozíčkáři na PIM

Pro dítě na invalidním vozíku není účast v maratonském závodě samozřejmostí. Díky Scottu Keelovi si však čím dál více handicapovaných dětí může vyzkoušet, jaké to je dorazit do cíle Pražského mezinárodního maratonu (PIM). Scott bude společně se skupinou studentů medicíny tlačit speciální vozíky jak při maratonu, tak půlmaratonu. Stále ještě není pozdě připojit se k tréninku.

Pokračování

23. března 2011


Univerzitní maraton – Běh o pohár rektora Univerzity Karlovy

Uvažujete, že se zúčastníte velkého pražského maratonu, ale nevěříte si na tak dlouhou trať?  Rádi byste změřili své síly se světovými běžci, ale myslíte si, že na přípravu už není čas? Chcete zažít neopakovatelnou atmosféru, pořádně si zasoutěžit, ale bojíte se, že to nezvládne vaše kondice? Dejte dohromady tým 4 lidí a poběžte s námi onu jedinečnou vzdálenost 42 kilometrů ve formě štafety.

Pokračování

23. března 2011


Běžecká abeceda

Nevíte jak se dělá skipink, liftink a co to jsou odpichy? Přečtěte si doporučení odborníka, jak se vyvarovat nejčastějších chyb a co dělat, abyste při tréninku postupovali správně.

Pokračování

23. března 2011


Tričko objektem i objektivem. Výsledky fotografické soutěže PřF UK

Čtyři webová alba jsou připravena k nahlédnutí pro ty, kteří se chtějí seznámit s výsledky fotografické soutěže o nejzajímavější fotografii, kde dominantním prvkem je tričko Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Soutěž začátkem letošního roku vyhlásila Studentská komora Akademického senátu PřF UK. Cílem soutěže byla propagace fakulty, snaha zapojit studenty do fakultního života a posílit jejich sounáležitost s fakultou. Výsledky soutěže byly vyhlášeny 17. března po zasedání AS PřF UK.

Pokračování

22. března 2011


Středoevropští germanisté diskutovali na Filozofické fakultě

Platformu pro pravidelná setkávání mladých germanistů, která ve středoevropském prostoru již delší dobu chyběla, se pokusila vytvořit mezinárodní studentská konference PRAGESTT - Prager germanistische Studententagung, která proběhla ve dnech 11.-12. března 2011 na Ústavu germánských studií Filozofické fakulty UK.

Pokračování

21. března 2011


Marek Vyšinka: Za domem nám vybuchují jaderné elektrárny

„Relativně kousek za domem nám vybuchují jaderné elektrárny a dostávají se k nám jen kusé informace o tom, kde naměřili zvýšenou radiaci“, informoval nás včera večer z japonské Tsukuby doktorand MFF Marek Vyšinka. Od Fukušimské elektrárny ho dělí pouhých 200 km.

Pokračování

16. března 2011


Politologický klub FSV UK chce zlepšit komunikaci mezi studenty

Studenstký Politologický klub FSV UK funguje teprve přes rok, má však za sebou už docela slušné množství úspěšných a zajímavých akcí. O vzniku a fungování klubu jsme si povídali s jeho předsedou Erikem Hruščem, který na FSV studuje v bakalářském programu politologii a mezinárodní vztahy a ekonomii.

Pokračování

10. března 2011


Simona Baumrtová: V moři mám strach

... tvrdí nejlepší současná plavkyně ČR, studentka 1. ročníku Fakulty tělesné výchovy a sportu UK Simona Baumrtová. V prostorách sportovního bazénu v chlorované vodě nebezpeční mořští tvorové sice nejsou, ale vzhledem k rychlosti, jakou tato plavkyně sviští ve vodním živlu, člověka napadne, že by se možná s leckterými z nich mohla poměřit, ale to je jen nadsázka. Nicméně v každém případě je to tak, že mezi plavkyněmi své kategorie patří mezi „úplně nejvíc nejlepší“ v Evropě i ve světě.

Pokračování

4. března 2011


Jan Röder prezidentem 350 000 studentů farmacie

Prezidentem IPSF (International Pharmaceutical Students' Federation) byl vloni v létě zvolen student 5. ročníku Farmaceutické fakulty UK Jan Röder. Stal se tak prvním studentem z bývalého východního bloku, který stanul v čele této mezinárodní organizace sdružující více než 350 000 studentů farmacie z 86 zemí světa.

Pokračování

2. března 2011


Nabídka sportovních akcí

Centrum sportovních aktivit zdravotně postižených studentů Univerzity Karlovy nabízí v letním semestru lyžování v Dolomitech a Krkonoších, kanoistiku, stolní tenis, posilovnu, cyklistiku, plavání, jachting a windsurfing. Podrobnosti zde.

Pokračování

1. března 2011




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.