Výpis článků z archivu za měsíc: Březen 2013


Věda ji uchvátila už na gymnáziu. Teď k ní sama přivádí středoškoláky

Na střední škole ji nadchla biologie, a to natolik, že se už jako teenager začala věnovat výzkumu. Veroniku Lobellovou její zájem a mimořádný talent zavedly z Banské Bystrice až na Přírodovědeckou fakultu UK, kde prvním rokem studuje biologii, vedle toho bádá v laboratořích Akademie věd ČR.

Pokračování

Helena Stinglová, 27. března 2013


Cenu sv. Lukáše si tentokrát odnesla autorka šatů

V pořadí už devátou vítězkou Ceny sv. Lukáše, kterou vyhlašuje katedra výtvarné výchovy PedF UK, se stala Barbora Brodská, jež do soutěže přihlásila své modely šatů. Všechny přihlášené práce si můžete prohlédnout až do 4. dubna v galerii NAPA v Prokopské ulici, současně máte možnost až do tohoto data hlasovat o vítězi divácké ceny.

Pokračování

Lucie Kettnerová, 18. března 2013


Na vystoupení před evropským soudem jsme se připravovali měsíc od rána do večera

Čtveřice talentovaných studentů Právnické fakulty UK zazářila u Evropského soudu pro lidská práva. Na konci února se naši zástupci ve Štrasburku zúčastnili finále soutěže European Human Rights Moot Court Competition a v celkovém pořadí se umístili na sedmém místě.

Pokračování

Helena Stinglová, 14. března 2013


Únavu na přednáškách neskryjete. Oslavte Světový den spánku

Ukládání informací do dlouhodobé paměti se bez pořádného spánku neobejde. Studie prokazují, že po probdělé noci nad učením podáte u zkoušek rozhodně horší výkon, než když se v noci dobře vyspíte, upozorňují odborníci z 1. LF UK.

Pokračování

Petra Köpplová, 13. března 2013


Pedagog by měl být nejen kvalifikovaný, ale především kvalitní

Ve dnech 13. až 16. února 2013 se v belgické Lovani uskutečnil další z ročníků konference Evropské asociace pro hudbu ve školách (EAS). Konferenci, která se tentokrát zaměřila na téma Reflektivní učitel hudby, již tradičně doprovázelo studentské a doktorandské fórum. Akce se zúčastnili i zástupci PedF UK.

Pokračování

Šárka Mihulková (PedF UK), Lucie Šťastná (PedF UPOL), 12. března 2013


Profesor Stich nacházel odpovědi na dnešní otázky v minulosti

„Úkolem vědce je působit na celou společnost a snažit se jí předat to, co poznal,“ přibližuje odkaz profesora Alexandra Sticha jeho žačka a následovnice Mgr. Alena A. Fidlerová, Ph.D. Ústav českého jazyka a teorie komunikace FF UK si připomíná 10. výročí úmrtí této velké osobnosti české bohemistiky kolokviem a doprovodnou výstavou.

Pokračování

Kristýna Tesařová, FF UK, red., 7. března 2013


Studenti UK jsou při získávání stipendií do USA úspěšní. Zkuste to taky

Na amerických vysokých školách studuje přibližně 700 Čechů. Můžete mezi nimi být i vy, pokud uspějete v konkurenci ostatních studentů a získáte stipendium od Fulbrightovy komise. Šance máte velké, za uplynulých deset let vyrazilo díky této instituci studovat do USA téměř sedmdesát studentů Univerzity Karlovy.

Pokračování

Lucie Kettnerová, 6. března 2013


V Brazílii nás hltali, vzpomíná několikanásobná mistryně světa v aerobiku

Baletní špičky a taneční střevíčky ve třinácti letech vyměnila za aerobikové boty. Přestože studentka Fakulty tělesné výchovy a sportu UK Bc. Veronika Šindelářová začala se závodním párovým aerobikem až relativně pozdě, se svým sportovním i životním partnerem Pavlem Sirotkem se vyšvihli do světové špičky.

Pokračování

Helena Stinglová, 5. března 2013


Kdo nesnáší porušování lidských práv, ať přijde na fakultní projekce Jednoho světa

Bojíte se snášet? Provokativní téma si letos do svého titulu vetkl festival lidskoprávních dokumentárních filmů Jeden svět, který začíná v pondělí 4. března. Vybrané snímky patnáctého ročníku této přehlídky se budou promítat také na dvou fakultách Univerzity Karlovy.

Pokračování

Helena Stinglová, 1. března 2013




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.