Výpis článků z archivu za měsíc: Duben 2013


Pavlač v Hollaru ožila studentským festivalem. Už pošestnácté

Budova Hollaru na Smetanově nábřeží, kterou obývá FSV UK, má jednu obrovskou výhodu – disponuje několika patry klasických pavlačí a poměrně rozlehlým dvorem, kde se dají pořádat koncerty, divadelní představení nebo setkání studentů. Ve čtvrtek 25. dubna se tyto prostory opět zaplnily návštěvníky tradičního multižánrového festivalu Pavlač, který připravují sami studenti.

Pokračování

Lucie Kettnerová, 26. dubna 2013


Autor je až na konci potravního řetězce, podotkl student a spisovatel Kalenda

Ovládá angličtinu, francouzštinu, portugalštinu, přečte si texty ve starofrancouzštině i latině, vydal dva romány a za svou bakalářskou práci dostal v únoru cenu rektora a v dubnu cenu na vědecké konferenci Historie 2012. To vše stihl student obecné antropologie Fakulty humanitních studií UK Bc. František Kalenda do svých třiadvaceti let.

Pokračování

Helena Stinglová, 25. dubna 2013


Zápal pro věc dovedl mladého studenta až k výzkumu čeljabinského meteoritu

Ač je teprve ve druhém ročníku bakalářského studia, dostal příležitost zúčastnit se výzkumu, který bude vědce vzrušovat další desítky let. Student geologie Přírodovědecké fakulty UK Ladislav Nábělek na začátku března vyjel s RNDr. Guntherem Kletetschkou, Ph.D., na Sibiř, aby společně prozkoumali místo, kde letos 15. února dopadl na dno jezera Čebarkul meteorit.

Pokračování

Helena Stinglová, 22. dubna 2013


Karolinum se připravuje na první ročník studentského majálesu

Prahu letos čekají dva majálesy. Studenti UK připravují majáles v prostorách Karolina. Ten se bude konat  1. května pod záštitou rektora Václava Hampla. O tom, zda je ještě možné zapojit se do dění, jsme se bavili se spoluorganizátorkou majálesu Karolínou Chloubovou.

Pokračování

Petra Köpplová, 19. dubna 2013


Cyklus Absolvent – letos již pošestnácté!

Poslední místa na dubnový cyklus Absolvent jsou ještě volná. Letošní ročník seminářů, přednášek a kurzů pro budoucí absolventy Univerzity Karlovy se setkal s mimořádným zájmem. Jednotlivé akce probíhají v Zelené posluchárně nebo v prostorách IPC až do konce měsíce.

Pokračování

Stanislav Urbánek, red., 17. dubna 2013


Měla pocit, že na katedře anglistiky schází časopis, tak ho vytvořila

Ačkoliv studuje Anna Hupcejová obor anglistika a amerikanistika na FF UK teprve prvním rokem, už kolem sebe dokázala shromáždit několik spolužáků a začala s nimi vydávat anglický měsíčník The Musepaper. Proč? Protože se domnívala, že taková platforma poskytující fórum studentům na katedře chybí.

Pokračování

Lucie Kettnerová, 16. dubna 2013


Jídlo jako koníček, umění i politický postoj. New York ovládla kultura foodies

Podařilo se jí získat Fulbright-Masarykovo stipendium a díky tomu už sedmý měsíc rozvíjí svůj výzkum zaměřený na studium luxusu pohostinství, gastronomie a práce ve službách v místě zaslíbeném kultuře tzv. foodies, v New Yorku. „Fascinuje mě, kolik energie i peněz tady lidé investují do jídla,“ popisuje současnou newyorskou společnost doktorandka FHS UK Mgr. Iveta Hajdáková.

Pokračování

Helena Stinglová, 15. dubna 2013


Přihlaste se na České akademické hry. Vítězství vás může dovést až na univerziádu

V osmatřiceti sportovních disciplínách se v polovině června utkají studenti tuzemských vysokých škol na Českých akademických hrách. Pod taktovkou Univerzity Karlovy a její Fakulty tělesné výchovy a sportu se budou konat v Praze ve dnech 9. až 14. června.

Pokračování

Helena Stinglová, 11. dubna 2013


Handicapované děti zářily v cíli půlmaratonu štěstím

Na startu sobotního půlmaratonu se seřadilo celkem 11 vozíčků s postiženými dětmi. Ty se závodu zúčastnily díky studentům 3. lékařské fakulty a jejich iniciativě nazvané Běh s těmi, kteří nemohou. Doprovod jim dělalo více než sto dalších běžců z ostatních lékařských fakult UK, dalších vysokých škol a podporu akci svou účastí vyjádřili i jednotlivci.

Pokračování

Petra Köpplová, 9. dubna 2013


Petra Valíčková sbírá jedno ocenění za druhým

Když studovala Mgr. Petra Valíčková v Austrálii, poslal tamější děkan na Univerzitu Karlovu pochvalu za její studijní výsledky. Po dokončení diplomové práce si odnesla od rektora UK cenu pro nejlepší absolventy společenskovědních oborů, v květnu si za tutéž práci převezme zvláštní uznání v soutěži studentských prácí, které se věnují tématu souvisejícímu s ekonomickým rozvojem.

Pokračování

Lucie Kettnerová, 2. dubna 2013




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.