Výpis článků z archivu za měsíc: Duben 2015


Kdo si doběhne pro pohár rektora UK? Univerzitní maraton se koná už tuto neděli

Jednou z věcí, již by se vysokoškolští studenti měli naučit, je i týmová práce. Vyzkoušet si ji mohou během svého studia nejen při zpracovávání výzkumných projektů, ale třeba i při Univerzitním maratonu – Běhu o pohár rektora UK, který v rámci Volkswagen Maratonském víkendu zaštiťuje přímo Univerzita Karlova.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 28. dubna 2015


Studentka pracuje na dvou doktorátech, o partnerských vztazích a lidské sexualitě

Protiklady se přitahují, nebo naopak? Výzkumů o tom, jak vzájemná podobnost muže a ženy v heterosexuálním vztahu ovlivňuje spokojenost páru, je celá řada a často plní stránky odborných i lifestylových časopisů. Jak je to však u párů homosexuálních, už tak probádané téma není. Již několikátým rokem se jím proto zabývá doktorandka na Fakultě humanitních studií UK Mgr. Klára Bártová.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 23. dubna 2015


Dobrovolnictví na FF UK: způsob, jak se o fakultě dozvědět více a zapojit se do dění

Filozofická fakulta UK se v tomto akademickém roce rozhodla zapojit své studenty a studentky do fakultního života i formou dobrovolnictví. Každý, kdo někdy organizuje konference nebo dny otevřených dveří, velmi dobře ví, že pomocná ruka se vždy hodí. A kdo by se nechtěl potkat s dalajlamou nebo Madeleine Albrightovou a poznat podobně založené kolegy?

Pokračování

FF UK, 17. dubna 2015


Mistři! Hokejisté UK vyhráli i druhý ročník evropské univerzitní ligy

Hokejisté Univerzity Karlovy po roce opět zažívají pocity vítězů Evropské univerzitní hokejové ligy. Ve druhém finálovém utkání, které se hrálo v Praze na Hvězdě, udolali celek UMB z Banské Bystrice jediným gólem a v sérii zvítězili 2:0 na zápasy. Rozhodující trefu celé sezony obstaral Karel Herr, který ve 46. minutě využil přesilové hry.

Pokračování

Martin Augustin (EUHL), 16. dubna 2015


Nadkolenním amputářům pomůže při lyžování nová protéza

V rámci smluvního výzkumu uskutečnilo Centrum sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK pro protetickou firmu testování nové stehenní protézy Pro CARVE pro lyžaře s jednostrannou nadkolenní amputací. Do testování se zapojili i studenti speciálních studijních oborů FTVS UK.

Pokračování

PaedDr. Jan Hruša, CSc.; red., 15. dubna 2015


Léto je ideální dobou pro studentskou stáž. Hledat je třeba už teď

Čerstvým absolventům vysokých škol je při pracovních pohovorech často vytýkáno, že jsou pro svůj obor sice výborně připraveni teoreticky, chybí jim však praktické zkušenosti. Šanci změnit to dává studentům projekt Stáže pro mladé 2, který realizuje Fond dalšího vzdělávání při Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 13. dubna 2015


Dětská univerzita FF UK nabídne ještě šest setkání. Volná místa stále jsou

Projekt Dětské univerzity FF UK je zaměřen na děti navštěvující 3.–5. třídu ZŠ. Letos se uskuteční také první přednáška pro žáky vyššího stupně ZŠ. Máte-li ve svém okolí zvídavé děti v odpovídajícím věku, neváhejte je přihlásit. Zbývají poslední volná místa a nabídka je pestrá!

Pokračování

FF UK, 13. dubna 2015


Před padesáti lety Ginsberg, kdo letos? Přijďte se podívat na Studentský Majáles

Pozor, pozor. Hledá se král, nebo královna. Studenti pražských univerzit vyhlašují výběrové řízení na svého vůdce. Kandidáti by spolu se svou družinou měli mít jasnou představu o tom, jak během ročního panování prospějí všemu studentstvu a společnosti vůbec.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 9. dubna 2015


Pražské univerzity budou bojovat ve Fotbalové bitvě o pohár z černé oceli

Sportovní fanoušci, pozor! Chystá se Fotbalová bitva. První ročník turnaje, ve kterém se proti sobě postaví týmy čtyř pražských univerzit, rozburácí atletický stadion pražské Slavie už 14. dubna. Svůj výběr do soutěže posílá i Univerzita Karlova.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 3. dubna 2015


Studenti založili Právnický akademický blog. Učí psát odborné články

Studenti práv už nemusejí psát jenom do šuplíku. Psavci z Právnické fakulty UK, kteří se chtějí zdokonalit ve tvorbě odborných textů, nyní mohou publikovat své práce i na internetu a podělit se o ně s odbornou i širokou veřejností. Právnický akademický blog vedou pod odborným dozorem docenta Zdeňka Kühna z katedry teorie práva a právních učení PF UK členové spolku Juristi.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 2. dubna 2015




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.