Výpis článků z archivu za měsíc: Červen 2011


Křehké spirituály i podmanivá africká píseň zazněly na festivalu v Benátkách

Benátky, slavné město na laguně, hostily 12. května festival duchovní hudby Musica Sacra. Ve dvojici kostelů se skvělou akustikou účinkovala na dvou koncertech hudební tělesa ze sedmi zemí. Českou republiku reprezentoval Acant, sbor Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy.

Pokračování

22. června 2011


Na FF UK začala mezinárodní letní škola multilingvismu

Fenoménu mnohojazyčnosti a jeho sepětí s identitou, ekonomikou, jazykovou politikou a vzděláváním se věnuje čtyřdenní mezinárodní doktorandská letní škola, která byla dnes zahájena v prostorách Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a potrvá do 24. června 2011. Organizátory letní školy jsou Ústav lingvistiky a ugrofinistiky, Ústav germánských studií a Katedra středoevropských studií FF UK.

Pokračování

21. června 2011


Při vyklízení vyplavených domů jsem si uvědomila, jak moc televizní záběry zkreslily realitu

Katastrofální březnové tsunami sledovala Anežka Fialová, která studuje na tokijské univerzitě Waseda, naštěstí jen v místních médiích. Jak vypadá situace v poničených částech Japonska, které všichni znají z televize, se přesvědčila na vlastní oči, když se zapojila do dobrovolnického programu.

Pokračování

20. června 2011


Studenti FSV navrhli novou komunikační strategii pro univerzitu

V rámci výuky letního semestru 2011 měli studenti oboru Marketingová komunikace a PR při Fakultě sociálních věd možnost se zapojit do zajímavého výběrového kurzu. Již jeho název Komunikační strategie Univerzity Karlovy napovídá, že cílem kurzu bylo vytvořit návrh strategie, který by mohla univerzita použít pro své externí i interní komunikační aktivity a také pro svou prezentaci vůči různým cílovým skupinám.

Pokračování

17. června 2011


Úspěch týmu Právnické fakulty UK na Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot

Studenti pražské právnické fakulty (konkrétně se jedná o Kristínu Bartoškovou, Reného Ciencialu, Ráchel Tošnerovou a Veroniku Kinclovou), kteří reprezentovali UK na letošním 18. ročníku prestižní celosvětové soutěže v simulovaném rozhodčím řízení Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot ve Vídni, zaznamenali významný úspěch.

Pokračování

16. června 2011


Praze i ostatním městům dnes chybí ideologie, myslí si studenti

Poněkud neslavně skončila diskuse, kterou 14. června 2011 pro studenty Fakulty humanitních studií UK pořádalo Centrum současného umění DOX. Měla být druhou z pětidílného cyklu besed o Praze současné i budoucí, jak ji vidí univerzitní studenti. Beseda „DOX na univerzitě aneb vytvářej své město“ totiž vůbec nezačala. Přišli jen dva studenti, a tak byla zrušena. Pořadatelé, byť trochu zarmoucení, to nesli statečně; zřejmě se neblaze projevila volba termínu během zkouškového období.

Pokračování

15. června 2011


Na 10. českých akademických hrách získala Univerzita Karlova první místo!

Největší událost univerzitního sportu jednotlivců, univerzitních týmů a vysokoškolských sportovních klubů skončila. Od 5. do 10. června 2011 startovalo na pražských stadionech, ve sportovních halách i v přírodních areálech Prahy celkem 2400 studentů, z nichž bylo 340 studentů Univerzity Karlovy. V celkovém hodnocení bodování 43 škol se naše univerzita umístila na 1. místě se ziskem 340 bodů.

Pokračování

14. června 2011


Sex k létu a prázdninám patří. Pohlavně přenosné choroby ale nepodceňovat!

V květnovém výzkumu studentů Humboldtovy univerzity se překvapivě zjistilo, že každý třetí vysokoškolský student či studentka v Berlíně nevylučují sexuální služby jako zdroj financování svého studia. Čtyři procenta z 3200 dotázaných se dokonce přiznala, že určitou formu sexuálních služeb již poskytovala. To ovšem značně zvyšuje riziko nákazy sexuálně přenosnými chorobami. Také proto jsem oslovila MUDr. Danielu Vaňousovou, která se tomuto tématu věnovala v dubnovém diskusním večeru Medical Café Scientifique.

Pokračování

13. června 2011


Opuštěné kočky mají díky studentům UK nový web

Jednou z částí povinného základu oboru Studia nových médií na FF UK je Multimediální projekt – předmět, v jehož rámci si studenti mohou vyzkoušet projektovou práci a propojit osvojené znalosti s praxí. Se spolužáky Janou Kvašovou a Martinem Balharem jsme si z letošní pestré nabídky vybrali projekt „Občanské sdružení Kočky-online“, jehož náplní bylo pomoci stejnojmennému občanskému sdružení se zviditelněním jeho aktivit.

Pokračování

13. června 2011


Nové číslo časopisu Hic Salta!

Druhé letošní číslo čtvrtletníku HIC SALTA přináší rozhovor s Ivanem Trojanem, hercem Dejvického divadla. Dozvíte se, co se chystá zlepšit starostka Městské části Prahy 6 Ing. Marie Kousalíková. Časopis ve formě PDF.

Pokračování

9. června 2011


Vzdělávací semináře pro pracovníky ze systému podpory poskytované studentům se zdravotním postižením

Univerzita Karlova v Praze klade velký důraz na systematické zlepšování studijních podmínek studentů s různými typy zdravotních postižení. Důkazem této snahy je realizace vzdělávacích seminářů určených zejména pro pracovníky z širokého systému podpory poskytované těmto studentům.

Pokračování

7. června 2011


Cena Jana Palacha letos putovala do oboru translatologie

Letošní Cenu Jana Palacha, udělovanou kolegiem děkana FF UK, získala absolventka Ústavu translatologie Mgr. Anna Rosová za diplomovou práci Vnitřní emigrace Jana Zábrany a Osipa Mandelštama. Cena byla slavnostně předána na dubnové Vědecké radě FF UK.

Pokračování

7. června 2011


Univerzitní osmy: veslařský souboj pražských vysokých škol

Nezmeškejte souboj Univerzitních osem, v němž se poměří současní i bývalí studenti čtveřice pražských vysokých škol. Posádka Univerzity Karlovy se 3. června postaví zástupcům Českého vysokého učení technického, České zemědělské univerzity a Vysoké školy ekonomické.

Pokračování

3. června 2011


Studentská vědecká konference 3. LF UK

Dne 11. května 2011 se uskutečnila na 3. LF UK Studentská vědecká konference. V letošním roce se konference konala ve dvou paralelních sekcích (k soutěži pregraduálních studentů přibyla i soutěž postgraduálních studentů). Sekce pregraduálních studentů byla dále rozdělena na část Klinickou a část Teoretickou. Toto členění je dáno členěním sekcí v celostátní soutěži, kam výherci postupují. Bohužel již opakovaně dochází k nepoměru mezi počtem prací soutěžících v jednotlivých sekcích.

Pokračování

1. června 2011




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.