Výpis článků z archivu za měsíc: Červenec 2011


Ozvěny Šary Vary

Festival v Karlových Varech končí, oficiální ozvěny v Praze začínají. V pražských kinech Aero a Světozor bude až do 18. července k vidění to nej z MFF Karlovy Vary.

Pokračování

12. července 2011


Talnet otevírá nabídku kurzů pro středoškoláky

Studenti středních, ale i základních škol, kteří se chtějí setkávat s přírodními vědami a technikou na vyšší či hlubší úrovni než ve škole, nemusí čekat, až dorostou do vysokoškolského věku. Program Talnet ve spolupráci s několika fakultami UK připravil pro mladé talenty a motivované zájemce o přírodní vědy a techniku nabídku kurzů, které mohou studovat po internetu a být přitom ve spojení s odborníky z řad pedagogů či doktorandů UK.

Pokračování

12. července 2011


Tak příští rok ve stejnou dobu! S přípravami už jsme začali

Výkonný ředitel MFF Karlovy Vary KRYŠTOF MUCHA je před večerním slavnostním zakončením a televizním přenosem v jednom kole. Přestože už je téměř celý festival za námi, nervozita jistých osob pomalinku vzrůstá. Jaký byl 46. ročník festivalu v kontextu těch předešlých a jaký bude ten následující?

Pokračování

9. července 2011


Festival v číslech

Jste příznivci statistik? Tak tady máte svou denní dávku. Spolknout a zapít šampaňským, prosím!

Pokračování

9. července 2011


Světoznámý korejský režisér Kim Ki-duk včera představil Arirang, snímek o sobě samém

Věřte nebo ne, světoznámý režisér KIM KI-DUK se ve Varech schovává. Samozřejmě ne před diváky – před korejskými novináři. V kinech v Koreji totiž právě běží velice úspěšný film podle Kim Ki-dukova scénáře, který však tvůrce nakonec netočil a přenechal režii svému asistentovi. Sám se pak přestěhoval do osamělé chaty v horách.

Pokračování

7. července 2011


Michel Ciment: Dobrý film musí být ambiciózní, osobní a potenciálně populární

O MICHELU CIMENTOVI, muži zosobňujícím lásku k filmu, už bylo mnohé napsáno. Francouzský kritik a publicista je chodící encyklopedie – rád a poučeně hovoří o mnoha kinematografiích; nejraději snad o té americké, kterou považuje za základní. Zatímco loni měl autor četných monografií a dokumentů o filmařích ve Varech vlastní sekci, vedl svůj Master Class a byl zpovídán novináři i obdivovateli, letos si jako porotce užívá projekce soutěžních snímků a neformální kontakt se studentským publikem.

Pokračování

7. července 2011


Jak na univerzity v zahraničí? Úspěšný absolvent předal studentům své know-how

V Zelené posluchárně na RUK se 22. června uskutečnila přednáška pořádaná IPC UK o úspěšné akademické dráze, kterou David Nguyen zahájil před několika lety na MFF UK. Vystudoval Stanfordovu univerzitu, nyní přednáší web programing a aplikovanou matematiku na Suffolk University v Bostonu a plánuje Ph.D. studium na William and Mary. „Může se stát, že se na post-doc opět vrátím na půdu UK,“ dodává absolvent naší školy při neformální návštěvě IPC UK.

Pokračování

7. července 2011


NĚMECKÉ PŘÍTELKYNĚ Z DOMŮ SMUTKU

„První dívka hledá strukturu, druhá svobodu. Ani jednu z nich neberou doma vážně, obě mají rozvrácené rodiny. Jejich pokus osvobodit se je zároveň pokusem přežít,“ říká režisérka a scénáristka Ziska Riemann o svém soutěžním filmu Lollipop Monster.   

Pokračování

6. července 2011


Monte Hellman uvádí v Karlových Varech svou Cestu nikam

Americký režisér MONTE HELLMAN se do Karlových Varů vrátil po čtyřech letech. V roce 2007 tu uvedl v rámci sekce Nový Hollywood svou kultovní Dvouproudou asfaltku. Letos dorazil s novým filmem Cesta nikam. Ten měl premiéru loni v Benátkách, kde Hellman dostal rovněž cenu za celoživotní dílo.

Pokračování

6. července 2011


Jak jsem předskakoval Goranu Bregovićovi, držiteli Ceny prezidenta festivalu

Mrholení a zima zalézající za nehty se pokoušely o zaplněné letní kino. Ovšem neuspěly. Z Goran Bregoviće a jeho kapely sálala horkokrevnost s takovou intenzitou, že nebylo pomyšlení na odchod. Festivalový deník se navíc úspěšně infiltroval do zázemí koncertu. Jako redaktor a zároveň člen první z jeho předkapel jsem totiž většinu večera viděl zevnitř.

Pokračování

5. července 2011


Izraelský držitel Evropské filmové ceny Sasson Gabai přijel uvést soutěžního Restaurátora

Výraznou tvář SASSONA GABAIE už česká filmová plátna znají. Jednoho z nejobsazovanějších izraelských herců jsme za frenetického potlesku karlovarských festivalových diváků naposledy viděli roku 2007 jako hlavního protagonistu komedie Kapela přijela. A teď se do promrzlých a promáčených Varů dostavil osobně, aby uvedl psychologické drama o otci a synovi, o novém a starém, o samotě - a o lásce.

Pokračování

4. července 2011


Nemít strach je nemožné

Matador španělské kinematografie MONTXO ARMENDÁRIZ, autor ceněných dramat a nositel nominace na Oscara za snímek Tajemství srdce z roku 1997, soutěží s filmem Neměj strach. Vypráví v něm o lidských monstrech a jejich nejnevinnějších obětech: „Byl bych moc rád, kdyby diváci film přijali jako příspěvek do debaty na téma zneužívání dětí. Mám pocit, že se o něm stále nemluví dostatečně.“

Pokračování

2. července 2011


Umělecký ředitel festivalu KAREL OCH: Diváci jsou rok od roku otevřenější

Po patnácti letech se z křesla umělecké ředitelky festivalu rozhodla odejít Eva Zaoralová. Festivalové kormidlo převzal KAREL OCH, dlouholetý dramaturg a loňský programový ředitel karlovarské přehlídky filmů: „Mám štěstí, že paní doktorka zůstala v týmu jako umělecká poradkyně, dál s námi sleduje filmy, hodnotí je a diskutuje. Mně přibyla velká zodpovědnost, adrenalin a spousta hodin před počítačem.“

Pokračování

1. července 2011


Sekce: Deset evropských režisérů očima Variety

Ani v letošním festivalovém programu nechybí mezi devatenácti filmovými sekcemi desítka snímků, které vybrali američtí kritici z mezinárodního filmového časopisu Variety. Dřívější Dny kritiků Variety ovšem nesou nový název – Deset evropských režisérů očima Variety. Ne bezdůvodně.

Pokračování

1. července 2011




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.