Výpis článků z archivu za měsíc: Srpen 2012


Plagiátorství je na Harvardu neomluvitelné

Poslala přihlášku na čtyři prestižní americké univerzity a na všechny byla přijata. Nakonec se rozhodla i díky získanému stipendiu studovat na právnické fakultě na Harvardu. Se čtenáři i-Fora se Mgr. Daniela Ratajová, LL.M., doktorandka v oboru evropského práva na Právnické fakultě UK, podělila o své zajímavé zkušenosti z Harvardu a přidala i několik cenných rad, jak se takovou školu vůbec dostat.

Pokračování

29. srpna 2012


Stálá práce, nebo brigáda? Kariérní poradenské centrum ví, jak na to

Blíží se konec prázdnin a většina úspor z brigád je nenávratně pryč. Co je lepší – najít si pracovní stáž, nebo raději zkoušet pomocné práce? Studenti Matematicko-fyzikální fakulty UK na tuto otázku možná najdou odpověď snáz než ostatní. V tom, jak efektivně hledat práci, jim totiž radí Kariérní poradenské centrum. V Troji má otevřeno každé úterý od devíti do tří hodin, ale zájemci mohou pracovníky centra kontaktovat elektronicky bez omezení.

Pokračování

27. srpna 2012


Studenti pražské Letní školy slovanských studií převzali svá osvědčení

Ve čtvrtek 23. srpna byl za účasti prorektora Univerzity Karlovy prof. PhDr. Ivana Jakubce, CSc., ve Velké aule Karolina slavnostně zakončen 56. běh Letní školy slovanských studií (LŠSS), kterou organizuje Ústav bohemistických studií Filozofické fakulty UK. Studenti obdrželi za svoje čtyřtýdenní studium českého jazyka osvědčení a mohli si připsat příslušné kredity (ECST).

Pokračování

27. srpna 2012


Dobruška? Tam to bylo krásné!

Čína, Filipíny, Jordánsko, Mexiko, Moldavsko, Rusko, Venezuela či Spojené státy americké. To je výčet jen několika z třiceti pěti zemí, jejichž zástupce bylo možné potkat 23. srpna na slavnostním předávání osvědčení o absolvování kurzu češtiny po krajany. Setkání to bylo přátelské, místy až dojemné.

Pokračování

27. srpna 2012


Pod taktovkou studentů UK ponese litoměřický filmový festival známky punku

Film’s not dead! hlásají plakáty už dvanáctého ročníku nezávislého filmového festivalu v Litoměřicích. Za celou dramaturgií letos rebelsky naladěného festivalu stojí studenti filmových studií na Filozofické fakultě UK, kteří jeho program sestavili v rámci speciálního semináře Festivalové dramaturgie. To, co se naučili teoreticky, tak hned mohli uplatnit v praxi. Promítání začíná v pátek 24. srpna a potrvá až do neděle.

Pokračování

24. srpna 2012


Uměl nás nadchnout pro věc, želí studenti ztráty oblíbeného profesora Petruska

Zpráva o smrti prof. PhDr. Miloslava Petruska, CSc., velmi zasáhla jeho studenty, kteří na něj a především na jeho přednášky rádi vzpomínají. O tom, že se profesor Petrusek mladým generacím posluchačů silně vtiskl do jejich paměti, svědčí vzpomínka loňského absolventa sociologie na Fakultě sociálních věd UK Bc. Romana Petrenka.

Pokračování

21. srpna 2012


Studenti FSV provozují úspěšný web o marketingu

Markething.cz je studentský web věnující se reklamě, komunikaci a public relations. Ačkoliv je v éteru teprve osm měsíců, dokáže na své stránky přilákat i tisíc návštěvníků denně a jeho Facebook si „olajkovalo“ již přes čtyři tisíce příznivců. Pravidelnou dávku příspěvků redakce posílá na web i během prázdnin.

Pokračování

21. srpna 2012


Studentská bohoslužba je skvělá zkušenost, říká budoucí farářka

Žena farářka – neobvyklé? Kdepak, v evangelické církvi běžná věc. Potvrzuje to i Alžběta Hanychová, studentka teologie na Evangelické teologické fakultě UK, která si své budoucí povolání vyzkoušela na konci května před spolužáky při studentských bohoslužbách, jež se pravidelně konají ve fakultní kapli.

Pokračování

20. srpna 2012


Projekt Pragulic startuje. Bezdomovec zavede turisty do antikvariátů

„Muži v ofsajdu, za ty už v žádným antikvariátě nic nedostanu, těch je všude plno,“ pokyvuje hlavou Honza Badalec nad hromadou knih okolo kontejneru na pražském Smíchově. Honza patří do skupiny bývalých bezdomovců, kteří se zapojili do projektu Pragulic – bezdomoveckých průvodců, co zájemcům ukážou českou metropoli z poněkud nevšedního úhlu pohledu. S Pragulikem zvítězili studenti FHS UK Katarina Chalupková, Tereza Jurečková a Ondřej Klügl v mezinárodní soutěži neziskových projektů Social Impact Awards.

Pokračování

17. srpna 2012


Rozvojové země mě zajímají čím dál víc – nejen jako lékařku

MUDr. Jitka Bolchová si ještě během studia všeobecného lékařství na 2. lékařské fakultě UK podala přihlášku na obor teritoriální studia na FSV UK. Prý proto, že se cítila nemístně zaneprázdněná medicínou a hledala prostor pro sledování současného dění. Za sebou má několik zahraničních klinických stáži, měsíc pracovala jako dobrovolná lékařka v himálajské nemocnici, nyní externě dokončuje studium tropické medicíny na berlínské univerzitě a připravuje se na atestaci z infekčního lékařství.

Pokračování

14. srpna 2012


Projekt Sofiina volba po česku mapuje osudy 150 židovských dětí za války

Studentka hebraistiky na Filozofické fakultě UK Denisa Glacová se zapojila do unikátního projektu Sofiina volba po česku, který si dal za cíl zjistit, co se stalo s několika desítkami židovských chlapců a děvčat, kteří byli v roce 1939 vybráni a trénováni k přesídlení do Palestiny. Denisa postupně rozplétá příběh Pavla Zeimera.

Pokračování

9. srpna 2012


Debut studentky historie Marie Michlové vznikal osm let. Stojí ale za to

Nakladatelství Torst označilo román Smrt Múz třiadvacetileté autorky Marie Michlové za nový prozaický debut zásadního významu, který v současné české próze nemá obdobu. Protože Marie je studentkou 1. ročníku navazujícího magisterského studia oboru historie na Filozofické fakultě UK, rozhodlo se i-Forum o její tvorbě zjistit víc.

Pokračování

7. srpna 2012




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.