10. října 2005

Francouzský ministr zahraničí přednášel na UK

„Zažíváme poruchu Evropské unie. Uvažujeme, pochybujeme, ale snažíme se najít správnou cestu,“ řekl na půdě Univerzity Karlovy francouzský ministr zahraničí Philippe Douste-Blazy v rámci Evropského diskusního fóra. Tentokrát na téma „Kulturní rozmanitost a evropská identita“.

Už léta je ústředním heslem EU „jednota v mnohosti“. Jednota v překonávání partikulárních národních zájmů, jednota politická a především jednota kulturní. A ministr zahraničí Douste-Blazy připomněl, že i Francie s Českou republikou mají řadu společných kulturních kořenů. Za příklad dal císaře Karla IV., který ve Francii studoval a francouzská kultura ho inspirovala i při práci v Království českém. „Král Karel otevřel Česko světu. Udělal z něj stát s bohatou kulturní tradicí. … A i dnešní Evropa je založena na otevřenosti a toleranci. Spojená Evropa se živí jednotou a rozmanitostí,“ řekl Douste-Blazy.

Zároveň vyzval k vytvoření nové Evropy, „Evropy tvůrců a vědců,“ kteří by vytvořili nové hranice. Na cestě za spojenou kulturní Evropou vidí Douste-Blazy dvě zásadní nebezpečí: Ztrátu identity a hrozbu izolace.



Na první z nich mají velký vliv média, která kulturu často standardizují. Maďar, Čech nebo Francouz, všichni jsou konzumenty jednoho kulturního sdělení a ztrácí tak svou vlastní identitu. Nejmarkantněji vidí Douste-Blazy toto nebezpečí ve filmu, který byl podle něj zachvácen záplavou amerických produktů. Aby se ztrátě identity zabránilo, navrhuje Blazy jít cestou evropského dirigismu – tedy kvót, jaké procento evropských filmů musí televizní stanice v Evropské unii odvysílat. Již dnes existuje směrnice, že z 50% musí být program evropský. „Jinak nám hrozí diktatura kultury,“ řekl Douste-Blazy v přímé narážce na USA a varoval před vytvářením „malých Američanů,“ nebude-li film regulován. Druhým nebezpečím je podle Douste Blazyho izolace, tedy kulturní uzavřenost. Je podle něj třeba všemi prostředky kulturní otevřenost podpořit.

Jak uniknout ztrátě identity a zároveň se neuzavřít do kulturního krunýře? Douste Blazy vypíchl opět film, který by se měl podle něj obzvláštně podporovat, a jako protiváhu Spojeným státům vybudovat evropský film. „Protože Evropská unie stojí na čtyřech pilířích: ekonomice, ochraně životního prostředí, sociální oblasti a také kultuře,“ řekl Douste-Blazy a dodává „i proto je potřeba posílit pouto mezi Francií a Českou republikou. Stejně jako to dělají Václav Havel, Milan Kundera nebo v minulosti Jan Patočka.“

Daleko konkrétnější způsob, jak skloubit evropskou a národní identitu, nabídla ve svém příspěvku programová ředitelka Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Eva Zaoralová. A jako příklad uvedla Ingmara Bergmana. „Jeho tvorba byla bytostně národní a přesto je Bergmann autorem veskrze evropským.“ Zároveň ocenila institut Evropské filmové akademie, „která vychovává publikum, aby se zajímalo o evropskou tvorbu.“

(svo)





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.