2. července 2006

Odborníci upozornili na hrozby užívání alkoholu

Mezinárodní konference, věnovaná problematice užívání alkoholu, se uskutečnila 29. června na půdě 1. LF. Smyslem konference bylo především prezentovat odborné i širší veřejnosti pohled na alkohol z tzv. mezioborové perspektivy. Alkohol je v současnosti (spolu s tabákem) nejužívanější drogou v ČR a je opakovaně jako zdroj značných lidských i ekonomických škod bagatelizován.

Smyslem příspěvků, které na konferenci zazněly, bylo ukázat šíři záběru, z níž je třeba na užívání alkoholu pohlížet. Konference se zároveň snažila důrazně upozornit na fakt, že současné nedostatečné legislativní omezení propagace a reklamy a především pak nedůsledná regulace a kontrola prodeje alkoholických výrobků způsobují mnohem větší problémy a škody, než je nutné, a stojí naši společnost více než všechny ilegální drogy dohromady.

Odborný program konference zahájil svou přednáškou Dr. Isidor Obot z Department of Mental Health and Substance Abuse, WHO v Ženevě. Dalšími přednášejícími byli přední odborníci v oblasti problematiky užívání alkoholu v České a Slovenské republice, například prof. Tomáš Zima, prim. Petr Popov nebo dr. Luděk Kubička.

V rámci konference byly předány ceny za celoživotní dílo a přínos v oblasti adiktologie. Nominovanými pro rok 2006 byly nestoři české adiktologie doc. MUDr. Jaroslav Skála, CSc. a PhDr. Luděk Kubička, CSc. 

Konferenci osobně zahájil primátor hlavního města Prahy MUDr. Pavel Bém, děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze prof. Tomáš Zima, přednosta Psychiarické kliniky 1. LF UK Praha prof.. Jiří Raboch a ředitelka kanceláře WHO v ČR MUDr. Alena Šteflová. Záštitu nad konferencí převzal primátor hlavního města Prahy MUDr. Pavel Bém a hejtman Středočeského kraje Ing. Petr Bendl.

Konferenci zorganizovalo Centrum adiktologie Psychiatrické kliniky VFN a 1. lékařské fakulty UK Praha spolu se svými partnery: Středočeský kraj, WHO Ženeva - Department of Mental Health and Substance Abuse, Kancelář WHO v ČR, Sdružení SCAN, Společnost pro návykové nemoci ČLS JEP, AT sekce Psychiatrické společnosti ČLS JEP a Časopis ADIKTOLOGIE.

Centrum adiktologie – odborné pracoviště Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze - se zaměřuje na výzkum užívání návykových látek a činností, jež mohou vést k vytvoření závislého chování, na výzkum a vývoj nových přístupů v prevenci, léčbě a sociální reintegraci postižených.

Jádro činnosti Centra adiktologie tvoří zejména tři oblasti: (i) vysokoškolská výuka, (ii) výzkum a vývoj a (iii) tvorba programu celoživotního vzdělávání pro profesionály v oboru.

Centrum tvoří čtrnáctičlenný multidisciplinární tým odborníků – představitelů různých vědních oborů a výzkumných přístupů. Svoji činnost zahájilo 3. října 2005.

Centrum adiktologie, Psychiatrická klinika, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze, Ke Karlovu 11, Praha 2, 120 00, tel.: 22496 5657 sucha@adiktologie.cz; web: www.adiktologie.cz


Doc. PhDr. Michal Miovský, Ph.D., Vedoucí Centra adiktologie Psychiatrické kliniky 1.LF UK Praha, -red-





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.