21. února 2007

Iberoamerickou cenu získal Karel Smékal z Filozofické fakulty UK

Praha 20. února (ČTK) - Iberoamerickou cenu, kterou udělují velvyslanectví španělsky a portugalsky hovořících zemí v České republice, získal student Karel Smékal z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy za práci s názvem Don Miguel na Fuertaventuře. Cenu dnes z rukou manželky prezidenta Livie Klausové převzal v pražském Karolinu.

Druhou cenu dostala studentka pražské Vysoké školy ekonomické Kateřina Bílá, a to za práci o ozbrojeném konfliktu v Kolumbii. Třetí místo patří Kláře Šimečkové z brněnské Masarykovy univerzity, která se zabývala Romy v Portugalsku a původem jejich vyloučení.

Smékal se ve své práci zabýval dílem španělského spisovatele a filozofa Miguela de Unamuna. Zaměřil se na jeho pobyt na jednom z Kanárských ostrovů v roce 1924. "Zabýval jsem se především jeho poezií, která je v jeho díle trochu opomíjená," řekl ČTK Smékal, který pro svou práci čerpal zdroje z archivů v Madridu. "Celou jsem ji psal v první osobě a snažil se přemýšlet jako Unamuno, což bylo téměř nemožné," dodal student.

První tři ocenění získali finanční prémii. Vítěz dostal 1000 amerických dolarů (zhruba 21.400 korun), studentka na druhém místě 750 dolarů (zhruba 16.000 korun) a autorka třetí nejlepší práce 500 dolarů (10.700 korun).

Do desátého ročníku soutěže se přihlásilo 21 studentů, kteří zaslali 22 prací. Loni hodnotila porota deset esejí. Cílem soutěže je motivovat české studenty k většímu zájmu o Latinskou Ameriku, Španělsko a Portugalsko.

Iberoamerickou cenu (Premio Iberoamericano) založili v roce 1994 vedoucí diplomatických misí španělsky a portugalsky mluvících zemí akreditovaných v České republice. Zpočátku byla určena studentům Univerzity Karlovy, později se rozšířila i na další vysoké školy v republice.

ado rot





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.